Cine-i vinovat pentru pierderea gratis a tinerilor Avrămia și Herghelegiu?

Mihai Andries 14 Jan. 2014, 07:00 Campionat
Cine-i vinovat pentru pierderea** gratis a tinerilor Avrămia și Herghelegiu?

Iașiul a pierdut în această iarnă doi dintre cei mai importanți tineri jucători, Adrian Avrămia și Andrei Herghelegiu, doi internaționali de tineret în care CSMS a investit și pe care ar fi putut încasa mulți bani, poate chiar sute de mii de euro. Nu acum, ci în viitor. Cei doi s-au săturat să stea pe salarii mai mult decât modice de aproximativ 1000 de lei (nu de euro!) pe lună și au semnat cu CSU Craiova, club de care aparțin din vară.

Cum s-a putut ca un club care se vrea profesionist să piardă gratis doi jucători de viitor? Cine este vinovat de această gafă? Toți cei implicați ridică din umeri, nu-și asumă vreo vină și aruncă „pisica” pe ceilalți conducători care s-au perindat pe la club. Cu toții îl arată totuși cu degetul pe impresarul jucătorilor, Ionel Codoban, cel care a negociat cu clubul în numele jucătorilor, cel care i-a sfătuit în cele din urmă pe internaționalii de tineret să nu semneze prelungirea contractelor cu Iașiul și să aleagă Craiova. Acesta nu a făcut decât să-și urmărească propriul interes, precum și pe al celor doi jucători, dar la interesul clubului nu s-a gândit nimeni. Ori dacă s-a gândit, nu s-a făcut suficient pentru ca jucătorii să rămână.

Primul vizat pentru acest eșec este chiar președintele executiv al grupării din Copou, care păstorește clubul de aproape trei ani. Florin Prunea nu-și asumă, însă, absolut nicio vină în cazul celor doi jucători, de fiecare dată când a fost deschis acest subiect ridicând din umeri și plasând vina conducătorilor dinaintea lui. „Nu am nicio vină în privința conmtractelor celor doi jucători, așa le-am moștenit de la cei care au fist înaintea mea”, a spus de fiecare dată Florin Prunea.

Așa este, dar întrebarea este de ce Prunea nu a făcut ceva pentru a renegocia din timp contractele celor doi jucători, știind că în iarna lui 2013 intră în ultimele șase luni de contract și pot pleca gratis. Sau atunci când a negociat pentru prima dată acest lucru, iarna trecută, de ce nu le-a oferit o sumă cât de cât decentă celor doi ieșeni, la fel cum s-a întâmplat cu unii jucători aduși la Iași în ultimii ani, fără să confirme.

În fiecare pauză competițională, oficialul din Copou a renegociat contracte cu mai mulți jucători. Unora li s-a redus salariul, unii au rămas la club fără să joace, pe bani, buni, iar alții au fost aduși, în ciuda vârstei lor înaintate, pe salarii de câteva mii de euro. În tot acest timp contractele celor doi tineri jucători au rămas neatinse, Avrămia și Herghelegiu continuând să încaseze, chiar și în Liga I, salarii mediocre pentru un internațional de tineret, de 1.200 de lei pe lună. Conform impresarului celor doi jucători, prima intenție a lui Prunea de a le mări salariile jucătorilor a avut loc în urmă cu un an.

„Iarna trecută ne-am așezat la discuții cu domnul președinte Prunea, dar nu ne-am înțeles. Ei au oferit o sumă, iar noi nu am acceptat-o. Era undeva în jurul a 1.000 de euro, o sumă mică. Dacă dumneavoastră credeți că pentru un internațional de tineret salariul de 1.000 de euro pe lună la Liga I e mult, nu mai zic nimic”, a declarat Ionel Codoban.

Impresarul jucătorilor, Ionel Codoban, a negociat contractele cu președintele de la acea vreme, Leo Grozavu, iar actele au fost semnate de Mircea Ursu, actualul vicepreședinte al CSMS. Contractele au fost semnate pe data de 20.07.2011 și înregistrate la Federația Română de Fotbal pe 21.07.2011.

Dacă fostul președinte Grozavu a făcut o gafă la acea vreme, întrebarea este de ce Prunea nu a făcut tot posibilul să o repare.

În ciuda experienței sale fotbalistice și a numelui, Florin Prunea, președinte plătit cu bani (publici) grei la club, nu se putea lăuda cu experiență managerială în fruntea unui club înainte de a veni la Iași, iar acest lucru s-a văzut din plin în Copou. Pe lângă pierderea celor doi jucători, Prunea se „laudă” cu retrogradarea rușinoasă de anul trecut. Legat tot de jucători, președintele ieșean a făcut mai multe transferuri ce s-au dovedit un fiasco total în ultimii ani, aducând jucători în vârstă care au jucat foarte puțin sau deloc, dar care și-au încasat drepturile. În aceeași situație cu Prunea este și fostul președinte Leo Grozavu, cel care a negociat aceste angajamente și care nu recunoaște acest lucru. „Eu când am venit la club am găsit câțiva jucători cu contracte, printre care și Avrămia și Herghelegiu. Nu eu le-am semnat”, a spus Grozavu. Corect spus, nu dânsul le-a semnat, dar le-a negociat.

Iată doi foști președinți de care se leagă acest eșec: Grozavu și Prunea. Unul a negociat contractele, celălalt le-a păstorit și nu a fost în stare să convingă doi tineri să continue la echipa la care s-au format. Chiar dacă i-a sprijinit ulterior, chiar dacă a încercat cu insistență în ultima perioadă. Poate prea puțin, și cu siguranță prea târziu.

Timpul va demonstra cine a avut fler cu în acest caz. Craiova, acum, când a investit în jucători și le-a oferit contracte mai mari în liga secundă, ori Iașiul, care s-a zgârcit în ultimul an și le-a pus pe masă celor doi jucători contracte mici și pentru liga secundă, deși echipa era în Liga I.

Articol scris de Narcis POHOAȚĂ‚

Mihai Andries 14 Jan. 2014, 07:00 Campionat
Pe aceeași temă