Brigada de arbitri a fost băgată într-o ședință de peste o oră după greșelile de la meciul ACS Poli – „U” Cluj! Ce sancțiuni riscă. Situația, nu neapărat unică în Liga 2

Anda DELIU, Marius ANGHEL 06 May. 2019, 10:09 Campionat
  • Meciul dintre ACS Poli și „U” Cluj poate fi predat ca lecție la orice curs al Comisiei Centrale de Arbitri, la exemple de „așa nu”.
  • Prestația centralului băimărean Cristian Codrea a stârnit indignare în fotbalul românesc, după ce penalty-ul acordat ardelenilor a fost pur și simplu inventat și a schimbat cu totul meciul.
  • Din păcate pentru Codrea, delegarea i-a venit la „pachet” cu una dintre cele mai dure observatoare de arbitri, Fevronia Ion, care a tăiat în carne vie după meci!

 

Pentru jocul dintre alb-violeți și clujeni, CCA-ul a delegat o brigadă cu trei arbitri maramureșeni și o rezervă din Sălaj: centralul băimărean Cristian Codrea, aflat pe lista arbitrilor monitorizați pentru Liga 1, tușierii Radu Despa, asistentul din dreptul băncii de rezerve, și Lucaci Cristian, cel de pe partea opusă, plus zălăuanul Răzvan Lădar, rezerva de arbitru. Observatorul de arbitri a fost doljeanca Fevronia Ion, fostă arbitră de centru cu 66 de meciuri internaționale, iar observatorul de joc a fost arădeanul Adrian Lucaci, președintele AJF Arad.

Cu Fevronia Ion nu e de glumă! Ședință de peste o oră

Marea problemă a meciului de duminică de la Timișoara, de pe stadionul Electrica, dar nu singura, a fost penalty-ul dictat de Codrea în minutul 17, după ce Bădăuță a respins din fața lui Abrudan un balon centrat în careu din lovitură liberă.

Fevronia Ion este recunoscută în fotbalul românesc ca una dintre cele mai dure și corecte observatoare de arbitri, care de multe ori cere filmările meciurilor pentru analiza minuțioasă a fazelor litigioase. Craioveanca îi bagă pe arbitri în ședințe când greșesc, iar la Timișoara „practica” s-a respectat și pe Electrica.

Mai multe surse ProSport au susținut că brigada a rămas cu observatoarea în ședință peste o oră! Practic, după ora 16, la peste o oră de la fluierul final, ședința nu era terminată. Fevronia Ion avea trei coli A4 notate cu greșelile de arbitraj. În mod normal, Cristian Codrea nu poate lua peste 7,9, nota ce se dă la greșeli mari, precum neacordarea unui penalty sau, dimpotriva, acordarea unei lovituri de pedeapsă aiurea.

Pentru arbitru, vacanța ar putea începe mai repede, din cauza… corigenței

Tot în cursul firesc al lucrurilor, deși CCA nu mai vorbește public de ani de zile despre aceste lucruri, un arbitru notat slab va avea o prestație dezbătută de comisie.

Printre alții, din comisie face parte observatorul de arbitri Zoltan Szekely, chiar băimărean, ca centralul Codrea, cel care face delegările pentru Liga a 2-a și a 3-a. Comisia poate dicta supendări, de regulă, de șase etape de rețineri de la delegări la liga secundă. Cum din Liga a 2-a mai sunt de jucat cinci etape, Cristian Codrea ar intra, în mod normal, în vacanță!


Centralul Cristian Codrea a dictat un penalty inexistent pentru „U” Cluj, iar jucătorii de la ACS Poli au protestat în van

Nu e prima dată când un meci se termină cu ședință la Timișoara

Dacă pentru cei care urmăresc doar Liga 1, unde la meciuri se află și televiziune și multă presă, ședințele în care observatorii bagă brigăzile de arbitri sunt o ciudățenie, acest lucru se petrece când se comit greșeli grave în liga secundă. Un alt meci de la Timișoara, jucat pe 18 august 2018, a avut un final „prelungit” pentru arbitri. Este vorba de partida din runda a treia dintre Ripensia și ACS Poli, câștigat de alb-violeți cu 3-2.

După joc, arbitrii au fost băgați peste jumătate de oră în ședință de observatorul Stan Prodan, din Alexandria. Au arbitrat atunci arădeanul Mircea Ardelean, la centru, Raul Ghiciulescu și Patricia Samsudean, la tușe, (ambii de la comisia din Timiș). Samsudean a fost cea vizată în principal de certurile observatorului, după ce a greșit multe semnalizări despre poziția afară din joc. Arbitra a fost și ea reținută de la delegări și după ce a ultima dată a arbitrat în liga secundă în noiembrie, Samsudean a părăsit între timp țara și arbitrează în prezent în Germania.

Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua pentru Cristian Codrea.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI (Mediafax foto)

Anda DELIU, Marius ANGHEL 06 May. 2019, 10:09 Campionat
Pe aceeași temă