Bravo, federația! „Toată lumea vrea” să readucă Timișoara în Liga 1. Adversarii acuză jocurile de culise și dau asigurări că nu vor să promoveze. Bănățenii ripostează

Marius ANGHEL 20 Sep. 2014, 17:21 Campionat

ACS Poli Timișoara pare să fi devenit o adevărată sperietoare pentru adversarele din Seria a II-a din Liga 2 la fotbal, care acuză că, în lipsa argumentelor sportive, bănățenii încearcă să câștige prin manevre de culise. Vineri seară, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, echipa antrenată de Dan Alexa și condusă de Ioan Timofte a învins FC Caransebeș cu 2-1 (0-0) după un meci presărat cu faze dubioase, în care oaspeții s-au plâns de arbitrajul lui Marian Barbu și de presiunile gazdelor. Este al doilea meci consecutiv al celor de la Poli, în 4 etape, care se termină cu scandal.

Săptămâna trecută, antrenorul Erik Lincar, de la CSM Râmnicu Vâlcea, declarase că toate echipele sunt obligate să se dea la o parte pentru că „Timișoara trebuie să promoveze” și „toată lumea trebuie să ducă această echipă în Liga 1″.

„Ne-am câștigat respectul oamenilor pentru că n-am venit la Timișoara să dăm meciul!”

Oficialii de la FC Caransebeș au făcut declarații curioase și au acuzat deciziile arbitrilor. După fluierul final, Sorin Bălu, antrenorul de la FC Caransebeș, era foc și pară. „Echipa noastră și-a câștigat respectul oamenilor, și anume că n-am venit la Timișoara să dăm meciul. Noi, FC Caransebeș, nu dăm meciul niciodată, nimănui! Noi jucăm doar pentru noi, pentru banii noștri, mulți sau puțini, asta este problema noastră. Le-am spus și băieților, astăzi avem trei variante: să câștigăm, să facem egal sau să câștigăm respectul oamenilor, pentru că noi suntem în primul rând oameni, apoi sportivi. Noi nu jucăm pentru banii nimănui, nici pentru ai lui Poli, nici pentru ai lui Vâlcea, nici pentru ai lui Olt, nici pentru ai altei echipei. Jucăm doar pentru banii lui FC Caransebeș și atât, domnilor! Toată lumea spunea că venim de la Caransebeș să dăm meciul. Iată că am venit și eram la două minute de a lua un punct”, a fost declarația lui Bălu aseară.

„Antrenorul gazdelor a fost foarte nervos. Probabil se aștepta la altceva din partea noastră”

Tehnicianul a menționat sâmbătă, pentru ProSport: „Ne-a bătut, în mod clar, o echipă mai bună. Poli ne-a dominat, merita să câștige, dar nu vorbim despre asta, pentru că fotbalul nu e mereu drept. La primul dintre cele două penalty-uri primite de Poli, mingea l-a lovit în umăr pe jucătorul nostru. Eram la marginea terenului și am văzut clar faza. Arbitrul a dictat acest penalty numai la presiunile celor de la Poli. În minutul 93, la scorul de 2-1 pentru gazde, am avut și noi o fază asemănătoare, dar mult mai clară, în careul advers, numai că nouă nu ni s-a dat nimic, deși fusese henț clar. Asta e, noi suntem echipă mică…”.

Președintele formației din Caransebeș, Cosmin Popovici, și-a cumpănit atent cuvintele când a vorbit despre meci, lăsând să se înțeleagă, la fel ca și antrenorul Sorin Bălu, că timișorenii voiau o atitudine „prietenoasă” din partea vizitatorilor: „Antrenorul gazdelor a fost foarte nervos. Tot meciul ne-a adus injurii. Probabil se aștepta la altceva din partea noastră… Nu vreau să comentez mai multe. Eu am venit de o lună președinte la FC Caransebeș, nu știu și nici nu mă interesează ce a fost înainte… Noi jucăm meciurile pe teren”.

Dan Alexa, antrenorul celor de la Poli, spune că regretă ieșirile din timpul jocului, dar în niciun caz nu și-a insultat adversarii: „Eram tensionat, veneam după o înfrângere, a fost o descătușare din partea mea, dar n-am înjurat pe nimeni. A fost o refulare, acum îmi pare rău că m-am manifestat așa la golul doi, am sărit pe-acolo, cred că am băgat și o alunecare pe-acolo… N-aveam cum să-i înjur pe cei de-acolo, pentru că eu sunt din Caransebeș, acolo e casa părinților mei. În ceea ce privește arbitrajul, nu vreau să comentez. Spun doar că, dacă ei invocă un penalty neacordat, poate că și noi am avut unul clar în prima repriză, pe care nu l-am primit”.

Tehnicianul afirmă că toate speculațiile sunt nefondate, iar meciul de vineri stă mărturie: „Eu am pus mult umărul la promovarea celor de la Caransebeș și mă bucur că jocul a fost atât de disputat, pentru că s-au înlăturat toate suspiciunile”.

„Multă lume care e în fenomen știe ce se întâmplă, că toată lumea trebuie să ducă Poli în Liga 1″

În urmă cu o săptămână, antrenorul echipei CSM Râmnicu Vâlcea, Erik Lincar, fusese eliminat din cauza protestelor la meciul câștigat de echipa sa acasă cu 1-0 în fața timișorenilor. La final, Lincar a explodat: „Dacă Timișoara trebuie să promoveze, noi, toate echipele, ne dăm la o parte! E inadmisibil ce s-a întâmplat la Vâlcea. Știam acest lucru de două-trei zile. Multă lume care e în fenomen știe ce se întâmplă, că toată lumea trebuie să ducă această echipă la Liga 1, dar nu așa, ci prin fotbal, fraților!”.

Lincar se aștepta încă din momentul declarațiilor să fie sancționat de federație pentru îndrăzneala sa: „Îmi felicit jucătorii, au jucat împotriva a 15 adversari, dar fotbalul și Dumnezeu este acolo, sus, și îi răsplătește pe cei curați. (…) Știu că voi plăti grav, dar vreau să trag un semnal de alarmă, că, dacă nu, ne retragem toți și asta e, nu mai jucăm dacă toată lumea asta vrea. (…) Eu zic că din cele trei penalty-uri care nu s-au dat, a fost cu siguranță încă unul”.

Dan Alexa spune că declarațiile lui Lincar au fost pripite: „Sunt vorbe spuse la cald. Îl înțeleg și pe el. Până la urmă, spune de trei penalty-uri, dar ne-au bătut dintr-un penalty primit în minutul 85!”.

Dialog absurd: timișorenii își învinuiesc adversarii că vor să promoveze, aceștia resping acuzațiile

În seria vestică a Ligii 2 s-a ajuns la o situație de-a dreptul penibilă: adversarii celor de la Poli se înghesuiesc să nege că își propun promovarea în Liga 1! Mânați de o spaimă nelămurită, cu toții se grăbesc să dea asigurări publice că n-au ambiții și doresc doar să fie lăsați în pace.

Declarațiile umile ale competitorilor vin în contrapartidă cu psihoza de care par să sufere cei de la Poli, care-i acuză pe adversari că ar îndrăzni să viseze la promovare.

După ce a aflat că Dan Alexa, antrenorul timișorenilor, a spus înaintea meciului că FC Caransebeș și-ar fi schimbat obiectivul, vrând să intre în Liga 1, Sorin Bălu, tehnicianul oaspeților, a dat asigurări, prin intermediul publicației „7-zile”: „Noi nu ne-am schimbat niciun obiectiv. Până la urmă, n-are de unde să știe Alexa ce obiective avem noi. Avem ca obiectiv să jucăm și la anul în secundă, să fim o echipă frumoasă, o echipă corectă, o echipă care să joace orice meci pe teren, cu Poli, cu oricine… Mi-am motivat jucătorii exact așa cum i-am motivat la fiecare meci, și acasă cu Olimpia Satu Mare, și la Slatina, și acasă cu Metalul Reșița și cu Tărlungeni. Repet, nu am venit aici s-o încurcăm pe Poli sau să-i ajutăm pe alții”.

Etapa trecută, exact aceeași atitudine o avusese și Erik Lincar, de la CSM Rm. Vâlcea: „Noi nu suntem favoriți la promovare, avem alte probleme, cu datorii, trebuie să intrăm în insolvență, cu jucători accidentați… Nu ne interesează promovarea, dar ne interesează să ne lase lumea să jucăm fotbal, așa cum putem noi. Nu zic că suntem cea mai frumoasă echipă, dar avem cel mai frumos caracter”. Dan Alexa nu a crezut însă în sinceritatea lui Lincar: „A spus că nu vrea să promoveze. A luat jucători doar din Liga 1, de ce i-a luat? Să-i plimbe cu maimuța în oraș?”.

Bizara împărțeală a echipelor în cele două serii ale Ligii 2

Înainte de startul sezonului, a făcut vâlvă printre componentele ligii secunde decizia bizară a FRF de a plasa Academica Pitești și CS Mioveni, două echipe care joacă în același oraș, Pitești, în serii diferite. ACS Academica Argeș Pitești, echipă foarte puternică, a fost trimisă în Seria I, unde s-a și instalat în fruntea clasamentului după numai 4 etape. În Seria a II-a, unde joacă și ACS Poli Timișoara, a fost păstrată CS Mioveni, o echipă modestă (5 puncte după primele 4 etape).

La momentul în care s-a anunțat componența celor două serii, în lumea fotbalului s-a vorbit că împărțeala a fost făcută de FRF în așa fel încât ACS Poli Timișoara să beneficieze de o concurență mai slabă în drumul spre Liga 1.

Timofte: „Poli n-a făcut nimic să scape de Academica. Poate alții!”

Ioan Timofte, președintele echipei ACS Poli Timișoara, spune însă că FRF n-are niciun amestec în alcătuirea celor două serii din Liga 2 și că, mai mult decât atât, alții au fost cei care au vrut să trimită Academica Pitești în cealaltă serie. „Cluburile au făcut repartizarea echipelor în cele două serii, și nu federația. Cu vreo trei săptămâni înainte de startul sezonului, trebuia să avem o întâlnire la sediul FRF cu domnul Gheorghe Chivorchian (n.r. – secretarul general al federației). Ne-am strâns vreo 10 cluburi, dar domnul Chivorchian n-a mai venit, pentru că era plecat. Și atunci am făcut noi o discuție. Apăruse o variantă în care, într-adevăr, cluburile din Pitești erau în Seria a II-a, unde suntem și noi. Dar a fost obiecție că ar fi o repartizare inegală a nou-promovatelor din Liga 3, 4 într-o serie și 2 în cealaltă. S-a hotărât să se echilibreze balanța, 3 cu 3, și n-au fost obiecții decât din partea celor de la Săgeata. Apoi, FRF a validat varianta noastră, a cluburilor din Liga 2″.

Timofte spune că nu știe de ce s-a decis trimiterea echipei Academica în cealaltă serie, și nu a Mioveniului: „La întrebarea asta ar trebui să răspundă cei de la Râmnicu-Vâlcea! Tot ceea ce se insinuează sunt niște aberații, niște prostii. Timișoara luptă doar pe teren. Cine să ne ajute pe noi? Vă jur și-n biserică: Poli n-a făcut nimic să scape de Academica. Poate alții! Vâlcea are acum probleme, vede că e greu să promoveze, și probabil că își caută motive să scape de fotbaliștii cu salarii mari…”.

Acuzațiile privind arbitrajul sunt etichetate de Timofte ca fiind „niște prostii”: „Lincar a făcut săptămâna trecută un circ penibil. Ce să facem acum, să ne apucăm și noi să țipăm?”.

În acest moment, după patru etape, în Seria a II-a din Liga 2 lideră este Metalul Reșița – cu 10 puncte, urmată de ACS Poli Timișoara – cu 9 puncte, și AFC Fortuna – cu 7 puncte.

În Seria I, pe primul loc se află Academica Pitești și Săgeata Năvodari – ambele cu 10 puncte, urmate de Rapid CFR Suceava – cu 8 puncte.

Articol scris de Matei UDREA
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Marius ANGHEL 20 Sep. 2014, 17:21 Campionat
Pe aceeași temă