Baia Mare -Turda, rivalitate de jumătate de secol

02 Sep. 2011, 11:44 Campionat
Baia Mare -Turda, rivalitate** de jumătate de secol

Mâine la matineu se va da startul în cea de-a treia rundă a eșalonului doi fotbalistic, stadionul Viorel Mateianu din Municipiul Baia Mare urmand să găzduiască confruntarea dintre F.C.Maramureș Universitar Baia Mare și Fotbal Club Arieșul Turda.

Atât nou promovata F.C.Maramureș cât și formația de pe malul Arieșului sunt în căutarea primei victorii din campionat ambele cu zero puncte în clasament ocupând partea inferioară a clasamentului.

Disputa dintre cele două citadele ale fotbalului românesc se anunță una extrem de disputată în condițiile în care la timona formației vizitatoare se află un fost tehnician al grupării băimărene, Florin Fabian. De partea gazdelor artileria grea o reprezintă cuplul de tehnicieni Ioan Tătăran – director tehnic și Romulus Buia – antrenor principal, ambii ca fotbaliști avand vechi ștate în prima ligă fotbalistică.

Cu circa 24 de ore înaintea partidei tehnicienii formației băimărene nu se deciseseră asupra unui 11, cu atât mai mult cu cât doi dintre titularii din etapa trecută contra celor de la Juventus București, fundașul Ciprian Duruș și mijlocașul Răzvan Fritea sunt incerți pentru această partidă. Mai mult din lotul echipei gazdă vor lipsi alți doi jucători de la mijlocul terenului Petrică Negrea și Radu Ernszt, ambii accidentați.

De partea cealaltă, Florin Fabian nu se confruntă cu probleme de lot, însă și el este rezervat în ceea ce privește alcătuirea unui prim 11 probabil. Însă și așa cu siguranță ambele tabere vor marșa pe osatura unei echipe utilizată în etapa precedentă.

Partida dintre ocupantele locurilor 13 respectiv 14 va fi condusă avandu-l la centru pe sătmăreanul Ovidiu Florin Mazilu, asistat la cele două margini de către Marius Mihai Marica din Bistrița respectiv alina Mihoc din Arad. Din partea forului de specialitate vor superviza acest joc cei doi timișoreni Sorin Altmayer și Florin Mierea.

Istoria confruntărilor directe datează de acum exact o jumătate de secol

Chiar dacă actuala trupă orchestrată de către președintele băimărean Dan Hotico s-a constituit doar acum un an și ceva în vara lui 2010, în inimile iubitorilor de fotbal din ambele municipii rămân emblematicile confruntări dintre F.C. Baia Mare fostă C.S.M., Metalul sau Minerul și Fotbal Club Arieșul Turda pe vremuri Sticla Arieșul.

Interesant este faptul că din totalul celor 16 ediții în care F.C.Arieșul Turda a evoluat pe cea de-a doua scenă fotbalistică, în 12 dintre acestea incluzand-o și pe cea actuală ea a fost repartizată în aceiași serie cu formația băimăreană. De fiecare dată începând chiar cu ediția de debut a turdenilor în divizia B, 1960-1961, ediție în care formația de pe malul Arieșului și-a și adjudecat singurul trofeu din istoria clubului, Cupa Romaniei, în finala disputată contra Rapidului scor 2-1 pe data de (12 noiembrie 1961), în toate cele 12 ediții de campionat în care au fost sau sunt adversare directe, băimărenii s-au clasat la finele campionatului pe o poziție în clasament superioară turdenilor.

Așadar mâine vom asista cel puțin din punct de vedere nostalgic la cel de-al 23 duel direct consemnat între cele două formații la nivelul eșalonului secund. Elocvent este și faptul că de la revoluția din decembrie 1989 cele două competitoare s-au întâlnit doar într-o singură ediție de campionat și anume în ediția 2009-2010, tot într-o etapă cu numărul trei la Baia Mare, galben albaștrii impunandu-se atunci cu scorul de 1-0 pe data de 29 august 2009, iar în retur la Turda consemnat pe data de 20 martie 2010 scorul înregistrat între cele două formații a fost unul imaculat de 0-0.

Băimărenii cu o linie de clasament superioară trupei lui Florin Fabian

Până la această dată băimărenii putem spune că au bifat nu mai puțin de 526 de partide dintre care 235 de victorii – 93 de egaluri respectiv 198 de înfrangeri, golaverajul fiind de 867 de goluri marcate la 696 de goluri primite, puncte obținute 685.

De partea formației vizitatoare, Fotbal Club Arieșul Turda a disputat pană la această oră un număr de 464 de partide dintre care 165 încheiate cu victorie – 96 de remize și 203 înfrangeri, golaveraj 512 goluri marcate respectiv 612 primite, numărul de puncte realizate fiind de 467.

Echipe probabile:

F.C.Maramureș Universitar Baia Mare: Bota – Olteanu, Faye, Toma, Duruș – Achim, Fritea, Poiană, Nicoară – Dragoș, Gego. Antrenori: Romulus Buia, Ciprian Dorobanțu Director tehnic: Ioan Tătăran

F.C.Arieșul Turda: Stoica – David, Bier, Timar, Miranda – Tilincă, Străuț, Cristi Pop, Barbuloviciu – Felippe, Hadăr Antrenori: Florin Fabian, Viorel Pintilie

Articol scris de Alin Boțioc

02 Sep. 2011, 11:44 Campionat
Pe aceeași temă