Aerostar e a patra echipă retrogradează matematic din Liga 2. Lupta pentru evitarea ultimului loc care duce în Liga 3 implică cinci cluburi. Cine are cele mai mici șanse și programul jocurilor

Marius ANGHEL 19 May. 2019, 16:09 Campionat
  • 22 de meciuri (două etape și două jocuri) au mai rămas de disputat din campionatul Ligii 2, ediția 2018-2019, iar situația în privința luptei pentru evitarea retrogradării s-a simplificat în mare parte. Patru echipe au retrogradat deja matematic.
  • Înfrângerea de astăzi de pe teren propriu, 0-3 cu Academica Clinceni (locul 2), i-a clarificat viitorul echipei Aerostar Bacău. După doar un sezon petrecut în Liga 2, echipa moldoveană, de altfel singura prezentă în eșalonul secund din această regiune, va reveni în Liga 3, acolo unde vor merge și Dacia Unirea Brăila, CS Balotești și ACS Poli.
  • Pentru evitarea ultimul loc retrogradababil se vor lupta în ultimele două etape cinci echipe: Energeticianul, Pandurii, SSC Farul, Daco-Getica și ASU Politehnica.
  • În urma rezultatelor obținute în această săptămână sau a jocurilor rezultatelor, s-au salvat matematic și Luceafărul Oradea, UTA, Metaloglobus și Ripensia.

 

Aerostar Bacău și-a semnat sentința astăzi, după ce a pierdut meciul de pe teren propriu cu a doua clasată Academica Clinceni, scor 0-3. Ilfovenii n-au avut milă de fosta echipă a lui Cristian Popovici și Florin Bratu, condusă acum de interimarul Andrei Vatră, au marcat prin Adrian Șut (11′), Ciprian Gliga (52′) și Alexandru Buziuc (90′) și au condamnat singura reprezentantă a Moldovei în Liga 2 la retrogradare.

Băcăuanii au rămas cu 35 de puncte după desfășurarea etapei a 36-a, au căzut la șase puncte în spatele celor de la Pandurii, câștigători azi cu 2-1 la Petroșani și urcați pe ultima poziție care asigură menținerea, și nu-i mai pot depăși în ultimele două etape, fiindcă la rezultate directe stau mai prost. Gorjenii au câștigat cu 1-0 în deplasare și cu 2-0 pe teren propriu.

Astfel, Aerostar e a patra echipă care retrogradează matematic în acest sezon și ia calea Ligii 3, la fel cu o vor face și Dacia Unirea Brăila, CS Balotești și ACS Poli.

Cinci echipe se luptă pentru evitarea celui de-al cincilea loc care duce în Liga 3

În ultimele două etape, lupta pentru evitarea ultimei poziții retrogradabile se va da între cinci echipe: Energeticianul, Pandurii, SSC Farul, Daco-Getica și ASU Politehnica.

ASU Politehnica se află la șase puncte distanță de Energeticianul, dar nu este salvată matematic, fiindcă la rezultate direct stă prost (0-0 la Timișoara și 1-2 la Petroșani). Tot la șase puncte sunt și cei de la Ripensia, însă aceștia stau mai bine la rezultate direct cu trupa lui Viorel Tănase (3-2 la Petroșani și 1-1 la Timișoara), astfel că și-au asigurat menținerea în Liga 2, cu toate că astăzi au încasat un 1-4 la Mioveni.

Energeticianul, cele mai mici șanse să scape de retrogradare

Înaintea meciurilor de astăzi, Energeticianul se afla pe locul 15, iar Pandurii era pe 16. Gorjenii au câștigat însă cu 2-1 în deplasarea de la Petroșani, prin golurile marcate de Gabriel Dodoi (28′, 86′), respectiv Cosmin Ionică (10′), astfel că cele două echipe au făcut rocada în clasament.

Energeticianul are acum cele mai mici șanse să se salveze de la retrogradare având în vedere și adversarii pe care urmează să-i întâlnească în ultimele două etape. Echipa antrenată de Viorel Tănase se deplasează în weekendul următor la București, pentru meciul cu Metaloglobus, o formație greu de învins mai ales pe teren propriu, iar în ultima rundă întâlnesc actualul lider, Chindia, care probabil va fi promovat matematic la acea dată.

Pandurii are a doua șansă și, la fel și ea, are un program greu. Mai întâi o întâlnește pe teren propriu pe ASU Politehnica, o altă echipă care e în acest joc al evitării retrogradării, iar în ultima rundă merge la „U” Cluj.

SSC Farul se poate salva matematic weekendul următor, când are un meci ușor în deplasare la ultima clasată Dacia Unirea Brăila, iar apoi o întâlnește pe Ripensia.

Daco-Getica are un meci dificil în weekend, la Ripensia, iar în ultima etapă o întâlnește pe ACS Poli.

În fine, ASU Politehnica le mai întâlnește pe Pandurii și Metaloglobus, două adversare grele, dar, chiar dacă va pierde ambele meciuri, foarte probabil nu va ajunge în situația de a retrograda.

Etapa 37, meciuri care implică echipele care luptă pentru evitarea ultimului loc retrogradabil sau care au retrogradat deja:

Metaloglobus București – Energeticianul    
Pandurii Târgu Jiu – ASU Politehnica Timișoara     
CS Balotești – Universitatea Cluj    
Sportul Snagov – Aerostar Bacău     
ACS Poli Timișoara – CS Mioveni     
Ripensia Timișoara – Daco-Getica București     
Dacia Unirea Brăila – SSC Farul Constanța

Etapa 38, meciuri care implică echipele care luptă pentru evitarea ultimului loc retrogradabil sau care au retrogradat deja:

Luceafărul Oradea – Dacia Unirea Brăila    
SSC Farul Constanța – Ripensia Timișoara     
Daco-Getica București – ACS Poli Timișoara     
Aerostar Bacău – CS Balotești     
Universitatea Cluj – Pandurii Târgu Jiu     
ASU Politehnica Timișoara – Metaloglobus București     
Energeticianul – Chindia Târgoviște

Clasament Liga 2 cu zona retrogradabilă, cu două etape înainte de final:

11.     ASU Politehnica Timișoara     36     12     9     15     37-37     45 pct.
12.     Ripensia Timișoara**     36     12     9     15     42-52     45
13.     Daco-Getica București     36     10     13     13     50-53     43 
14.     SSC Farul Constanța     36     13     4     19     43-59     43   
15.     Pandurii Târgu Jiu     36     11     8     17     56-63     41   
16.     ACS Energeticianul     36     9     12     15     46-50     39 
17.     Aerostar Bacău*     36     10     5     21     53-65     35   
18.     ACS Poli Timișoara*     35     7     8     20     29-59     29
19.     CS Balotești*     36     6     6     24     29-79     24   
20.     Dacia Unirea Brăila*     36     4     7     25     30-115     19

*echipe care au retrogradat matematic
**Ripensia este salvată matematic de la retrogradare

***locurile 16-20 retrogradează în Liga 3
****ACS Poli joacă luni, de la ora 18:00, la Ploiești, cu Petrolul

 

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 19 May. 2019, 16:09 Campionat
Pe aceeași temă