Petruescu explică ce a dus la despărțirea lui Bilia de ASU Politehnica și transferul său la rivala ACS Poli. „Asta a stat la baza deciziei lui”

Marius ANGHEL 01 Dec. 2018, 10:13 Bursa transferurilor

ASU Politehnica s-a despărțit în această săptămână de Dănuț Bilia (33 de ani), unul dintre liderii vestiarului și cel mai vechi fotbalist din lotul formației timișorene, jucător pe care antrenorul Cosmin Petruescu îi considera bază a scheletului echipei în acest sezon. Decizia a venit după un conflict cu tehnicianul, cât și cu managerul sportiv Marius Cociu.

Între timp, la o zi distanță, Bilia a trecut de la „echipa pe care o iubesc”, așa cum îi spunea Politehnicii după rezilierea contractului, la rivala „AC Recaș”, așa cum e poreclită de suporteri cealaltă echipă din oraș cu numele de Poli! ACS Poli l-a înregimentat pe fundaș și îl va putea folosi din 2019, odată cu reluarea campionatului.

Antrenorul Cosmin Petruescu a dorit să transmită motivul care a dus la rezilierea contractului cu Dănuț Bilia, cel pe care, nu de mult, îl considera jucător de bază și îi dădea banderola de căpitan atunci când pe teren nu se afla Ioan Mera.

„S-a vorbit despre o ceartă dintre mine, stafful meu sau cineva din staff cu Bilia. Nu a fost niciun fel de ceartă. Am avut o relație mai mult decât corectă și civilizată cu el, i-am explicat de fiecare dată ceea ce îmi doresc de la el. Chiar și atunci când nu a fost inclus în lot, i-am explicat motivele acelor decizii, iar atunci când a fost lăsat pe bancă i s-au adus de asemenea explicații vizavi de politica noastră, a clubului, de a promova și forma jucători tineri pentru prima echipă. A fost un jucător important pentru noi, dovadă stau minutele pe care le-a prins în această perioadă. A jucat titular în 15 dintre cele 17 meciuri pe care le-am disputat până în momentul în care a solicitat rezilierea. Din discuțiile pe care le-am avut cu el, discuții civilizate, ca de la jucător la antrenor, am dedus că își dorește să meargă la o echipă la care să joace constant 90 de minute meci de meci. Ori din acest punct de vedere, nu am reușit de fiecare dată să îi oferim acest lucru, fapt pe care el nu l-a înțeles. Am explicat la momentul respectiv de ce am ales să joc cu Jurj, fiind un jucător care pleca la al treilea lot al țării ca importanță, după naționala mare și cea de tineret. Nu era o acțiune amicală, ci un turneu oficial, de calificare, și era absolut normal să îi acordăm minute și încredere acestui copil. Iar al doilea meci la care a lipsit a fost cel cu Ripensia și am explicat la momentul respectiv că am implementat un sistem de rotație, deoarece disputasem trei meciuri în decurs de șapte zile. El n-a evoluat în cel de-al treilea joc, dar a jucat în primele două. Veneam și după o deplasare lungă de la Brăila, în care am plecat luni și ne-am întors joi dimineață, și aceasta a fost decizia la momentul respectiv”, a explicat, citat de druckeria.ro, Petruescu decizia de a nu-l mai folosi constant pe Bilia.

„Cred că la baza deciziei lui de a cere rezilierea contractului stă dorința lui de a juca constant, 90 de minute, meci de meci”

„Principalul” Politehnicii spune că nu a avut niciun conflict cu deja fostul său elev și că nu a avut nimic să-i reproșeze. „În ceea ce privește atitudinea lui, modul său de implicare în antrenamente, nu am avut ce să-i reproșez în perioada în care am lucrat cu el. Nu am avut niciun fel de dispute, nici măcar verbale. Iar la pauza meciului de la Balotești, când s-a scris că a fost un conflict între mine și el, nu a fost nici pe departe vorba despre așa ceva. Pur și simplu, la pauză am făcut niște referiri la prima repriză din punct de vedere tactic, am anunțat cele două schimbări, ofensive din punctul meu de vedere, am anunțat noua așezare pentru repriza a doua. Atât și nimic mai mult. Am ieșit din vestiar, m-am dus pe teren și am discutat cu cei doi jucători care se încălzeau și urmau să intre după pauză. De altfel, Bilia nu a fost singurul înlocuit la pauză, am operat o dublă schimbare, ieșind Bilia și Bozian, iar în locul lor intrând Vidrăsan și Bănică. Ulterior am aflat că și-ar fi cerut rezilierea contractului. Dar o dispută verbală între mine și el nu a existat, nici măcar un dialog n-a existat la pauza acelui meci. Inclusiv în ziua în care a cerut pentru a doua oară rezilierea contractului, ne-am întâlnit, ne-am salutat, i-am urat succes în continuare. Din punctul meu de vedere nu e niciun fel de problemă. Cum spuneam, eu cred că la baza deciziei lui de a cere rezilierea contractului stă dorința lui de a juca constant, 90 de minute, meci de meci. Până la un punct, îl înțeleg, este la vârsta la care e normal să își dorească să se bucure de fotbal. Dar el nu a înțeles politica clubului nostru, că pe lângă jucătorii cu experiență, în jurul cărora am dorit să construiesc această echipă, încetul cu încetul trebuie să îi formăm și să îi promovăm și pe jucătorii tineri, care vin din spate. Repet, a fost un jucător important pentru echipă și îi mulțumesc pentru activitatea pe care a avut-o la echipa noastră”, a mai spus Petruescu.

15 meciuri, toate ca titular, și1gol sunt cifrele lui Dănuț Bilia în acest sezon la ASU Politehnica. Fundașul va juca din 2019 la rivala ACS Poli.

„Vom face o analiză pe care o vom prezenta tuturor suporterilor noștri”

În ultimele două etape din 2018, ASU Politehnica joacă împotriva Chindiei, mâine, de la ora 14:00, și cu Energeticianul, pe 8 decembrie, de la ora 14:00, pe teren propriu. La finalul turului, echipa antrenată de Cosmin Petruescu are 24 de puncte și se află pe locul 11, la cinci puncte peste ultimele două echipe aflate pe locuri retrogradabile.

„Am dorit să clarific aceste lucruri pentru a nu se crea alte speculații. După cele două etape care au mai rămas de disputat, vom face o analiză pe care o vom prezenta tuturor suporterilor noștri. Va fi o analiză obiectivă, a tot ceea ce a însemnat activitatea clubului în această perioadă și, bineînțeles, o analiză din care nu vor fi ocolite și rezultatele echipei. Va fi punctat însă și modul de organizare și funcționare al clubului”, a mai declarat Cosmin Petruescu.

Marius ANGHEL 01 Dec. 2018, 10:13 Bursa transferurilor
Pe aceeași temă