OFICIAL | Ianis Zicu este noul antrenor al echipei Farul. „Sunt aici plin de entuziasm și încredere că pot să am rezultate extraordinare”

SSC Farul nu va continua cu Petre Grigoraș antrenor, ci va merge pe mâna unui novice în această meserie. Echipa constănțeană s-a reunit în această dimineață și apoi și-a prezentat oficial noul „principal”. Alesul finanțatorului Ciprian Marica este fostul fotbalist Ianis Zicu (35 de ani), retras din activitate la finalul anului 2016, de la ASA Târgu Mureș.

Constănțean de origine, Zicu a început fotbalul la Farul, apoi a ajuns la Dinamo, iar acum se reîntoarce la unul dintre cluburile sale de suflet. Fostul mijlocaș ofensiv a antrenat până acum la o grupă de juniori la FC Voluntari, iar Farul va fi prima sa echipă de seniori pe care o va pregăti. În același timp, Zicu era și analist tv la DigiSport.

Ianis Zicu a condus încă de ieri o ședință de pregătire pe terenul principal al stadionului Farul. Astăzi dimineață a avut 21 de jucători sub comandă, prin care, din lotul vechi, au fost Avram, Doumbia, Ispas, Antoche, Moldovan, Toma sau Zanfir.

„Sunt aici plin de entuziasm și încredere că pot să am rezultate extraordinare cu această echipă”

Zicu este încrezător că va reuși să obțină rezultate extraordinare cu Farul pentru acest nivel și le cere suporterilor să aibă încredere în el, dând exemplul lui Cosmin Contra, actualul selecționer al României.

„Este un moment important pentru oraș. Este un moment important pentru acești jucători tineri care au venit acum la echipă. Este un moment important pentru cariera mea de antrenor. Am o dorință extraordinară de a reuși în această meserie. Am început-o doar din pasiune, nu am început-o ca să îmi câștig existența zilei de mâine. Sunt aici plin de entuziasm și încredere că pot să am rezultate extraordinare cu această echipă pentru nivelul la care suntem acum. În cel mai scurt timp vom mai aduce câțiva jucători și cred că echipa poate să aibă un parcurs foarte bun. Și sper ca toți cei care acum spun, și probabil sunt și îndreptățiți, spunând că nu am foarte multă experiență în antrenorat, să se uite un pic mai în spate și să vadă că selecționerul României, Cosmin Contra, când a început cariera de antrenor era coleg cu mine la Timișoara, iar a doua zi, de dimineață, a devenit antrenor principal. Eu studiez de trei ani de zile această meserie, lucrez de ceva timp în meserie, dar nu la nivel de seniori, dar știu exact ce pot să fac și puteți să observați și dumneavoastră, pentru că, de multe ori, o să fiți parte din antrenament și o să înțelegeți dacă lucrez bine sau nu”, a spus Ianis Zicu în cadrul conferinței de presă.

Acesta a semnat un contract valabil pe un sezon, cu posibilitatea de a-l prelungi.

„Mi-aș dori promovarea. Știu că pare ciudat să spun lucrul acesta”

Noul antrenorul al Farului își dorește ca echipa să lupte pentru promovare și regretă că nu are mai mult timp la dispoziție pentru a pregăti lotul pentru startul sezonului, însă crede că o poate aduce la un nivel fizic bun înainte de primul joc oficial.

„Mi-am propus să creez o echipă care să joace fotbal. Sunt adeptul unui fotbal ofensiv. Așa cum ați văzut la Under 21, ofensiv nu înseamnă nu neapărat să ai mingea sub control pe toată durata partidei, ci să stai în jumătatea adversă, să faci presing, să reușești să recuperezi mingea sus, să pui probleme și când el are controlul jocului. Ca și obiectiv, normal că mi-aș dori ceea ce se poate mai mult, adică promovarea. Știu că pare ciudat să spun lucrul acesta, pentru că sunt doar patru săptămâni până la prima etapă. Mi-aș fi dorit să fie șapte sau opt săptămâni, să pot să am un ciclu complet, să pot să cuprind toată metodologia, ca echipa să arate bine la prima etapă, din punct de vedere fizic. Dar voi comprima lucrurile în această perioadă de patru săptămâni, ca să pot să le ofer copiilor potență pentru ritmul de joc pe care ei o să-l aibă în Liga a 2-a, fiind un ritm destul de susținut și o competiție foarte echilibrată în acest an competițional”, a mai spus Ianis Zicu.

În privința pregătirii, noul antrenorul al Farului știe că echipa este în urmă din acest punct de vedere.

„În această săptămână vom face câte două antrenamente, iar sâmbătă dimineață băieții vor avea un test fizic, ca să putem să știm cum abordăm săptămâna următoare, la ce nivel sunt jucătorii, punctual. Pentru că este greu să-i antrenezi pe toți la fel, ținând cont de diferitele perioade când au încheiat sezonul și ce a urmat în această lună de pauză. Iar sâmbătă vom avea un joc școală între noi, dacă lucrurile vor fi în regulă din punct de vedere fizic după această perioadă de trei zile cu câte două antrenamente”, a spus Zicu.

„Suntem puțin în urmă și cu toții știți că echipele au început de mult timp. Încercăm să comperimăm lucrurile, așa cum bine a spus și Ianis. Deocamdată, urmează să pregătim în cantonament. Nu știm exact. Ceea ce ne dorim exact este să fie în cel mai scurt timp, dar, aici, la Constanța, antrenamentele vor fi deschise pentru oamenii care vor să vină să se uite fără niciun fel de probleme”, a vorbit și Ciprian Marica.

„Antrenorii care sunt cu mine în staff sunt antrenori principali, ca și mine”

Din stafful lui Zicu vor face parte Daniel Florea, ca antrenor secund, Cătălin Bușuricu, ca preparator fizic și Mihai Moraru, ca antrenor cu portarii. Noul antrenor al Farului spune încă că membrii staffului său sunt toți antrenori principali.

„Stafful meu este format din antrenori, nu din secunzi. În trecut, lucrul acesta era în felul următor. Principalul se ocupa de tot, și de bucătărie, și medical, și curățeni. Nu. Oamenii trebuie să înțeleagă foarte clar, la un club de fotbal, fiecare ce trebuie să facă. Antrenorii care sunt cu mine în staff sunt antrenori principali, ca și mine. Antrenorul secund, Daniel Florea, este antrenor principal și va face toate lucrurile pe care noi le discutăm împreună. Antrenor cu portarii, Mihai Moraru, care are un CV foarte bun, a fost și antrenor la echipa națională a Moldovei, lucrează în fotbalul românesc de ceva timp. Cătălin Bușuricu, preparator, pe care îl cunosc de foarte mulți ani, a fost și antrenorul meu la Târgu Mureș, cu Liviu Ciobotariu, și este constănțean, a mai fost la club în trecut”, a explicat Zicu.

George Galamaz, team-manager. Petre Grigoraș merge la Medgidia

La antrenamentul de dimineață au asistat și Ciprian Marica, dar și George Galamaz, care va fi cooptat stafful admininstrativ ca team-manager, funcție pe care a avut-o și la FC Voluntari, acolo unde unde vine acum.

„Am încercat să îl cooptăm și pe George (n.r. – George Galamaz) și mă bucur de venirea lui în sunul echipei. Va fi team-managerul echipei. Îl va ajuta pe Ianis în tot ceea ce înseamnă extrasportiv. Și anume, în organizarea echipei, în nevoile și necesitățile jucătorilor”, a spus Ciprian Marica.

Acesta a vorbit și despre despărțirea de antrenorul Petre Grigoraș, cu care speră să rămână într-o relație de prietenie.

„Vreau să îi mulțumesc public lui Petre Grigoraș pentru situația grea în care a fost alături de echipă. Consider că ne-a ajutat și nu pot decât să rămân într-o relație de prietenie cu dânsul, din partea mea. Cred că și din partea dânsului. Nu am avut nicio problemă. Consider că Farul avea nevoie, astăzi, de un om care nu a fost hârșâit de problemele din trecut, un om care vine cu toată deschiderea, un om cu entuziasm, un om tânăr, dornic să facă performanță. Nu pot decât să-i urez domnului Grigoraș succes și baftă în viitoarea provocare, care înțeleg că este la Medgidia. Sper să facă o treabă bună. Este un antrenor care merită respectul nostru”, a transmis Marica.

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă