Fotbalist la superofertă: tânăr, internațional, liber de contract

Autor: Mihai Andries Publicat: 04 Jul. 2014, 11:07 Actualizat: 04 Jul. 2014, 11:08 Bursa transferurilor
Fotbalist la superofertă:  tânăr, internațional, liber de contract

Pentru Andrei Vaștag, cariera de fotbalist începe cu adevărat abia la 20 de ani. Fiul fostului campion mondial la box Francisc Vaștag a reușit să rupă contractul care i-a limitat variantele după terminarea junioratului, iar acum este liber de contract.

„La 14 ani am semnat, alături de mai mulți colegi de la Banatul Timișoara, un contract cu o persoană din Timișoara. Nu aparțineam de un club, ci de o firmă, Avicola Buziaș. Conform regulamentelor FRF, după terminarea junioratului am fost obligat să semnez pe încă trei ani cu structura care m-a deținut până atunci. Din fericire, domnul din Timișoara mi-a înțeles situația și a fost de acord să rupem înțelegerea cu un an înainte de termen, așa că sunt liber de contract”, a declarat pentru ProSport internaționalul de juniori.

La 17 ani, titular în naționala de juniori a României, Andrei Vaștag ajungea la Săgeata Năvodari, în divizia secundă, unde ar fi trebuit să câștige în experiență. Anul următor l-a găsit la Viitorul Constanța, echipa lui Gică Hagi, cu 23 de meciuri jucate în Liga I, iar cariera lui părea că merge ascendent. Totul a luat-o însă la vale, iar unul dintre motive a fost tocmai contractul pe care-l avea cu Avicola Buziaș.

Cel care îi deținea drepturile federale a plusat la fiecare împrumut al jucătorului, solicitând sume din ce în ce mai mari, fapt ce i-a înfrânat avântul. Au urmat perioade pasagere la Dinamo și Corona Brașov (la ambele, nu a intrat în grațiile antrenorilor!), iar mai apoi a ajuns la Metalul Reșița, în Liga a 2-a. „Trebuia să joc undeva, nu mai conta unde. Decât să stau pe bată, am preferat să merg acasă, la Reșița”, spune Andrei.

Mijlocaș central, puternic (1,85 metri înălțime), Vaștag este cotat de transfermarkt la 300.000 de euro. Experiența de la loturile de juniori, cu participare la turneul final al Euro Under 17 din 2011 și cu selecții inclusiv la naționala de tineret Under 21, pot fi un argument solid pentru noul său start. „Nu am preferințe, sunt dispus să joc oriunde în Liga I. Nu am impresar, cine mă dorește poate discuta direct cu mine”, afirmă Andrei Vaștag. Ca orice fotbalist care se respectă, nici el nu ratează meciurile de la Cupa Mondială din Brazilia. „Favorita mea este Belgia, pentru că are valoare și mizează pe jucători tineri”, explică reșițeanul.

Articol scris de Alexandru ENCIU

Autor: Mihai Andries Publicat: 04 Jul. 2014, 11:07 Actualizat: 04 Jul. 2014, 11:08 Bursa transferurilor
Pe aceeași temă