EXCLUSIV | FC Hermannstadt, obligată să își ia portar de la FCSB din cauza CFR-ului. „Aveam nevoie de o rezervă bună”. Clauza specială cerută de vicecampioană

EXCLUSIV | FC Hermannstadt, obligată să își ia portar de la FCSB din cauza CFR-ului.**

Ultima zi de transferuri a adus o nouă achiziție, una forțată, pentru FC Hermannstadt, a doua clasată din campionatul Ligii 2. Gruparea sibiană s-a trezit în situația de a rămâne în doar doi portari după ce CFR Cluj i l-a cerut înapoi pe Horațiu Moldovan (20 de ani). Astfel, conducătorii clubului s-au orientat rapid către vicecampioana FCSB, acolo de unde l-au solicitat pe Toma Niga (20 de ani). Bucureștenii au acceptat imediat, mai ales că, tot astăzi, l-au adus în lot pe Cristian Bălgrădean (29 de ani).

Toma Niga fusese readus în lotul echipei FCSB în urmă cu aproximativ două săptămâni, ca al treilea portar, după ce Florin Niță a fost vândul în Cehia, la Sparta Praga. Suceveanul apărase în prima parte a sezonului, în 14 meciuri, pentru Academica Clinceni, în Liga 2. Acum va juca la FC Hermannstadt, o echipă mult mai bine clasată și care are șanse mari să promoveze.

Transferul a fost confirmat pentru Liga2.ro de președintele clubului din Sibiu, Teodor Birț. „L-am luat pe Toma Niga sub formă de împrumut până la vară. Cei de la CFR ni l-au solicitat pe Moldovan, iar noi îl mai aveam pe Căbuz și Baumann, astfel că mai aveam nevoie de un portar. Căbuz și Niga sunt amândoi sub vârstă (n.r. – under 21), de valoare, așa că fiecare pornește cu șansa lui pentru a fi titular. Și Moldovan era un concurent bun pentru Căbuz. Din punctul meu de vedere, Niga este un portar valoros și are șansa lui. Deci nu vine nimeni nici pe post de titular, nici pentru cea de rezervă”, a spus oficialul de la FC Hermannstadt.

„Pe Căbuz îl pierdem la convocările naționalei de tineret”

Chiar dacă, inițial, a spus că Niga va porni cu șanse egale cu Cătălin Căbuz (21 de ani), portarul titular al echipei pregătite de Alexandru Pelici, Birț a spus că goalkeeperul împrumutat de la FCSB a fost adus pentru a-i ține locul în poartă lui Căbuz atunci când acesta va fi convocat la naționala de tineret.

„În momentul în care cei de la CFR ne-au făcut surpriza asta și ni l-au cerut înapoi pe Moldovan, a trebuit să ne mișcăm repede și să aducem un portar și sub vârstă și de valoare. Pentru că, știți că, pe Căbuz îl pierdem la convocările naționalei de tineret și, după cât știu eu, anul acesta, sunt două în returul ăsta și mi-e tare teamă să nu am surprize de altă natură. Poate îl mai cheamă și pe la naționala mare. Oricum, aveam nevoie de o rezervă bună pentru Căbuz”, a declarat Teodor Birț pentru Liga2.ro.

În prima parte a sezonului, Cătălin Căbuz a apărat în 18 meciuri dintr-un total de 21, fiind înlocuit de Horațiul Moldovan atunci când a fost convocat la naționala de tineret.

Niga are clauză să nu joace contra FCSB-ului în Cupă

Toma Niga a fost împrumutat la FC Hermannstadt până la vară. În contractul său cu sibienii, FCSB a solicitat clauza ca portarul să nu fie utilizat contra lor în meciul de Cupă. Pe 28 februarie, de la ora 18:30, trupa lui Nicolae Dică joacă pe stadionul Municipal din Sibiu contra echipei din Liga 2, în sferturile de finală ale Cupei României.

„A fost condiționat împrumutul să nu joace în meciul de cupă cu Steaua. Din punctul ăsta de vedere, ne iau în serios”, a spus, râzând, Birț.

Transfer forțat de rechemarea lui Moldovan la CFR

În această iarnă, FC Hermannstadt i-a transferat pe Olivian Surugiu, Alexandru Curtean, Cristian Danci (toți trei de la Gaz Metan Mediaș), Alexandru Coman (CS Balotești) și Alexandru Târnovan (FC Botoșani), în timp ce portarul Angel Baumann (20 de ani) a fost promovat de la echipa secundă. Birț spune că lista transferurilor s-a încheiat.

„Suntem suficienți. Am încheiat perioada de transferuri. Nici nu ne gândeam la portar dacă nu se întâmpla astăzi să ni-l ceară cei de la CFR pe Moldovan. Din punctul nostru de vedere, eram demult cu perioada de transferuri încheiată. Niga a semnat până în vară”, a mai declarat președintele echipei FC Hermannstadt.

Teodor Birț s-a declarat mulțumit atât de cele două stagii de pregătire ale „alb-roșilor”, cât și de jucătorii transferați în această iarnă.

„Sunt foarte mulțumit de perioada de pregătire. Prima parte, făcută la Sibiu, a fost foarte bună, utilă. Am fost și eu câteva zile în cantonamentul din Antalya. Am rămas impresionat de condițiile pe care le-am avut în Turcia, de adversarii pe care i-am întâlnit. Am înțeles și eu care este diferența între un stagiu de pregătire în țară și unul peste hotare, datorită condițiilor pe care noi nu le avem, din păcate. Băieții s-au pregătit foarte bine. Vă pot spune că, la ora actuală, cât mă pricep eu, avem practic două echipe, aproape la fel de bune amândouă. Sunt foarte mulțumit de transferuri. Am adus, așa cum am promis, jucători cu experiență în Liga 1, care s-au integrat foarte bine. În afara faptului că sunt jucători buni, sunt băieți care au un caracter, așa cum ne-am dorit. Practic, un atu al echipei FC Hermannstadt a fost familia din vestiar și mă bucur că acești jucători care au venit acum s-au integrat foarte repede în familia noastră”, a adăugat Birț.

În primul meci oficial din 2018, FC Hermannstadt întâlnește, în deplasare, liderul Dunărea Cărălași, duminică, de la ora 15:00. Sibienii au un punct în spatele echipei lui Dan Alexa, iar în cazul în care vor câștiga vor reveni pe primul loc. Oficialii FC Hermannstadt vor pune la dispoziție suporterilor autocare pentru această deplasare.

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă