Bugetul pentru sportul ieșean, suplimentat cu 2 milioane de lei. Suma solicitată de clubul de fotbal Poli și care sunt celelalte echipe finanțate de către Consiliul Local

Narcis POHOAȚĂ 15 Feb. 2022, 12:43 Liga 2
Bugetul pentru sportul ieșean, suplimentat cu 2 milioane de lei. Suma solicitată de clubul de fotbal Poli și care sunt celelalte echipe finanțate de către Consiliul Local

Veste bună pentru sportivii, antrenorii și șefii de cluburi ieșeni. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local în care a fost dezbătut și votat bugetul municipiului Iași pe anul 2022, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, amendamentul de suplimentare a sumei alocate pentru sport.

Astfel, suma de 13,2 milioane de lei alocată inițial a fost suplimentată cu 2 milioane de lei, bugetul total pentru sport în anul calendaristic 2022 ajungând la 15,2 milioane de lei. Din această sumă, cea mai mare parte, adică 11,8 milioane de lei, va merge către susținerea sportului de performanță, iar diferența de 3,4 milioane va fi alocată clubului municipalității, CSM Iași 2020, care va da numele echipei de handbal feminin.

Cel mai mare buget pentru sport

Chiar dacă suma totală nu acoperă încă nevoile tuturor structurilor sportive privind performanța, ori investițiile în infrastructură, bugetul alocat pentru sport în 2022 este unul record față de anii anteriori. În acest sens, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport din cadrul Consiliului Local Iași, Florin Briaur, a ținut să mulțumească edililor Iașiului și consilierilor pentru deschiderea arătată față de sport.

”Nu este cel mai mare buget pe care ni l-am fi dorit, dar avem un buget mai aproape de solicitările pe care le aveam noi, în Comisia pentru Tineret și Sport. La nivelul Comisiei pentru Tineret și Sport am avut mai multe discuții cu domnul primar Mihai Chirica și cu domnul viceprimar Daniel Juravle, care are sportul în coordonare, iar dumnealor au înțeles că este nevoie să suplimentăm bugetul sportului. Am găsit înțelegere și chiar vreau să apreciez acest lucru. Astfel, de la 10 milioane de lei, cât era inițial, am suplimentat din fondul de rezervă cu 2 milioane de lei. Practic, un procent de 20 la sută din banii din fondul de rezervă, care este de 10 milioane, s-a dus către sport, ca o suplimentare la bugetul inițial. Dacă la început aveam 13,2 milioane de lei pentru sport, acum bugetul total este de 15,2 milioane de lei. Nu e mult, dar nici puțin. E puțin față de cât am avea nevoie la nivelul sportului din Iași, dar e mult față de ceea ce s-a întâmplat în ceilalți ani”, a declarat Florin Briaur, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport din cadrul Consiliului Local Iași și managerul clubului Politehnica Iași.

Ce echipe vor fi susținute

Acesta a explicat că în zilele următoare vor avea loc noi discuții privind împărțirea bugetului. Pe lângă clubul de fotbal, vor fi ajutate cu bani de la bugetul local echipele de rugby, baschet, handbal masculin și feminin, aceasta din urmă aparținând de clubul municipalității.

”Deocamdată s-au stabilit direcțiile generale în cadrul Consiliului Local. Avem la dispoziție pentru sportul de performanță suma de 11,8 milioane lei, iar pentru clubul CSM Iași 2020 suma de 3,4 milioane de lei, aici fiind inclusă și finanțarea pentru Esports. Practic, suma de 11,8 milioane de lei va intra acum în discuție. În perioada următoare voi avea discuții cu colegii din Comisia pentru Tineret și Sport și vom stabili de comun acord, în funcție de proiectele depuse de către cluburile sportive din Iași, ce structuri sportive și ce echipe putem finanța. Deocamdată, din informațiile pe care le am, la nivelul Primăriei s-au depus proiecte pentru echipele de handbal masculin și feminin, baschet, rugby și fotbal. Cam acestea sunt proiectele depuse până acum. Le vom analiza și vom stabili împreună cum vom împărți bugetul pentru aceste echipe”, a punctat Briaur.

Clubul de fotbal a solicitat un buget de 10,8 milioane de lei

Clubul Politehnica Iași a solicitat de la municipalitate un buget de 10,8 milioane de lei pentru anul calendaristic 2022, 9,55 milioane pentru echipa de seniori și 1,25 milioane pentru Academia de Copii și Juniori. Bugetul creionat de către oficialii din Copou este însă mai mare, diferența de aproximativ 400.000 de euro urmând să fie produsă din fonduri proprii (venituri din vânzarea biletelor și abonamentelor, din vânzarea jucătorilor, reclamă și publicitate, drepturi TV, etc).

”Suma solicitată de noi poate părea mare, dar să nu uităm că clubul are datorii de peste un milion de euro în acest moment, iar aceste datorii nu pot fi plătite cu bani de la municipalitate. Dacă nu aveam datorii așa mari, cu siguranță solicitarea noastră ar fi fost mai mică. Presiunea financiară este mare. Ne-am fi dorit mai puțin, dar toate veniturile proprii ale clubului se duc către datorii. Dacă nu aveam acest balast ne descurcam cu mai puțini bani. Așa se explică suma asta care pare mare. Dacă nu dăm banii aceștia, nu avem nicio șansă să promovăm în Liga 1”, a explicat managerul clubului Politehnica Iași, Florin Briaur.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-inceput-stagiul-de-la-buftea-veste-buna-pentru-costel-enache-19219406

https://liga2.prosport.ro/seria-1/costel-enache-a-stabilit-lotul-politehnicii-iasi-pentru-stagiul-de-pregatire-de-la-buftea-ultimul-jucator-la-care-a-renuntat-si-juniorul-care-l-a-impresionat-19219344

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-managerul-politehnicii-iasi-optimist-ca-echipa-va-primi-bugetul-solicitat-de-la-municipalitate-florin-briaur-fara-aceasta-suma-nu-putem-promova-ce-spune-despre-raportu-19219009

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-stabilit-bugetul-pentru-2022-cati-bani-au-solicitat-oficialii-din-copou-de-la-autoritati-cat-spera-sa-produca-clubul-si-ce-datorii-are-la-aceasta-ora-19218883

Narcis POHOAȚĂ 15 Feb. 2022, 12:43 Liga 2
Pe aceeași temă