„Alexa va face treabă. Rapid promovează 100%”. Cum percepe Iencsi problemele dintre fani și Moraru, de ce nu regretă decizia luată în vară și ce ar face în locul lui Șumudică

Marius ANGHEL 21 Oct. 2015, 09:52 Liga 2

La 40 de ani, Adrian Iencsi nu este doar unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria Rapidului, ci și un antrenor care a demonstrat, deja, că are coloană vertebrală. În vară, într-un moment dificil pentru clubul pentru care a evoluat timp de 11 ani, fostul fundaș central a fost la o semnătură distanță de a-și împlini un vis, acela de a antrena echipa care l-a pus pe harta fotbalului românesc. A refuzat, într-o situație în care, probabil, 90 la sută dintre antrenorii tineri ar fi spus un „Da” hotârăt. De ce a făcut-o? Din motive simple, care țin de filosofia în care crede: nu avea la dispoziție preparatorul fizic dorit și, mai important, nu se putea baza pe un președinte care să-i ofera sprijinul necesar.

La câteva luni după ce a declinat oferta patronului Valerii Moraru, fostul căpitan al echipei din Giulești a vorbit pentru ProSport despre situația de la Rapid, șansele de a promova, despre incidentul în care a fost implicată familia finanțatorului rapidist, viața grea pe care o are prietenul Șumudică la Astra, dar și despre alte teme la fel de interesante.

Adi, salut! Ce ai făcut în ultimele luni? Ai mai mers la meciurile Rapidului?
Momentan sunt bine, cu familia. Nu am angajament, dar sper să-mi găsesc ceva. Nu am mai mers la meciurile Rapidului, mai ales în ultimul timp. Prefer să stau acasă.

Cum percepi echipa în acest moment, sub conducerea lui Dan Alexa?
Alexa va face treabă. E un băiat tânăr, a jucat fotbal, a jucat și la Rapid. Cred că avantajul lui e susținerea lui Burcă. Sunt prieteni foarte buni, Ovidiu e un băiat foarte inteligent, iar acesta este un atu foarte important pentru Dan. Ovidiu a trecut prin momente dificile, e antrenat la Galați, iar pentru un antrenor contează foarte mult să comunice cu președintele, iar președintele să lupte cu patronul.

„Nu am dormit o noapte. Nu a fost o decizie ușoară”

Pentru tine cât a contat prezența unui președinte?
Eu nu am avut parte de lucrul ăsta. Pancone voia să fie jucător, nu prea voia să fie președinte, iar acesta a fost un lucru care m-a determinat să renunț. În conjunctura mea, ca antrenor al Rapidului, așa am gândit la momentul respectiv. De aceea am insistat să lucrez cu preparatorul fizic pe care mi l-am dorit. Puneți-vă în situația mea: pentru mine era mult mai mare riscul decât pentru Florin Marin.

Cum a fost pentru tine acea decizie? Mă gândesc că nu ți-a fost ușor să refuzi echipa de suflet.
Tot ce am gândit a fost 100 la sută profesionist. Eu consider că am făcut un bine și mie, și Rapidului, pentru că noi nu aveam cum să reușim. La cât de mult mi-am dorit să antrenez Rapidul, credeți că ajungeam în situația în care să refuz? Și uite că s-a întâmplat! Eu nu am dormit o noapte, am stat și m-am gândit foarte, foarte bine, nu a fost o decizie ușoară. A doua zi m-am trezit și nu aveam cum să accept. Era o neliniște, o nesiguranță, o necunoscută. Două zile după ce am refuzat nu mi-a fost nici mie ușor.

Regreți sau ai regretat vreo secundă că nu ești astăzi antrenorul Rapidului?
Mă gândeam că o să-mi pare rău și mulți m-au întrebat dacă-mi pare rău. Dar nu îmi pare, pentru că nu aveam cum să continui și așa și este. Pe lângă că am fost jucător de fotbal, eu îmi respect meseria de antrenor și nu pot să mă arunc cu capul înainte. Soarta clubului stătea în mâinile mele.

Crezi în incidentul dintre fanii de la Tribuna a II-a și familia lui Valerii Moraru, despre care s-a vorbit mult în ultimul timp?
Nu prea cred, pentru că niciodată suporterii Rapidului, nici pe vremea lui Copos, nu au făcut asta. Că se mai supără, mai dau cu pumnul în mașină, asta se întâmplă peste tot, dar să agreseze? Nu cred, sub nicio formă. Eu cunosc foarte bine suporterii Rapidului și nu i-am văzut niciodată să agreseze o femeie.


 

INFO Pe 10 octombrie, după o victorie a Rapidului, 3-1 pe teren propriu cu Dacia Unirea Brăila, patronul Valerii Moraru declara pentru Mediafax că e gata să renunțe la echipă, pentru că un grup de suporteri de la Tribuna a II-a ar fi atacant mașina în care se aflau soția și fiul său. Incidentul a fost confirmat de Violeta Moraru, 11 fani au ajuns la poliție, dar suporterii acuzați au negat incidentul.


 

„Rapid promovează 100 la sută”

Dar în proiectul lui Valerii Moraru crezi? Sunt multe voci, printre care Daniel Niculae și Cristi Săpunaru, care au spus că patronul nu are banii necesari pentru a face performanță în Giulești.
Eu mă gândesc unde era clubul ăsta dacă nu venea domnul Moraru. Mă uit și văd ce a făcut Massone la Ceahlăul. Cât de cât a mai făcut ceva, din ce am înțeles jucătorii sunt plătiți și asta contează foarte mult. Viorel Moldovan aducea bani de acasă, să ne gândim și la treaba asta. Omul a zis că nu are milioane, susține și el cum poate. Probabil problemele mari sunt pe partea de management. Eu ca fost jucător și ca om atașat de culorile astea nu am cum să vorbesc de rău. Și așa l-au vorbit toți de rău. Eu nu pot să fac așa ceva niciodată! Am să susțin clubul până la adânci bătrâneți, pentru că spiritul nostru nu va muri niciodată.

Promovează Rapid?
Echipa e pe primul loc, dar seria este foartă slabă și Rapid va promova 100 la sută. Din seria asta nu vrea să promoveze nimeni. Toți vor să prindă play-off-ul, nu-și permite nimeni să promoveze, chiar dacă acum sunt surprize, cum a fost la Pojorâta.


Rapid e liderul Seriei 1 din Liga 2 după nouă etape desfășurate, la egalitate cu Rapid CFR Suceava.

Ai fost coechipier cu Marius Șumudică la Rapid. Cum ți se pare situația prin care trece la Astra?
Mai vorbesc cu el. Nu foarte des, dar vorbim. E de apreciat ce face la Astra, e un lucru extraordinar. Știam că are calități de antrenor, dar uite că demonstrează în continuare. Mie îmi place la el că e natural. Cum s-a născut, așa se comportă și lucrul acesta îl poate ajuta.

Dacă ai fi în locul lui, ca antrenor tânăr la început de carieră, ai continua munca la o echipă cu o asemenea situație financiară?
Aș continua. Cum să pleci? Nu ai cum să pleci. Ai muncit acolo, jucătorii s-au atașat de tine, tu te-ai atașat de jucători, ai niște rezultate, ești pe primul loc, nu ai cum să renunți. Poate doar dacă are vreo ofertă tentantă.

Week-end-ul trecut, în Cipru, a avut loc un incident reprobabil. Jucătorii lui Apollon s-au luat la bătaie cu suporterii lui Anorthosis Famagusta. Ai jucat și ai antrenat în Cipru, cum se simte de aproape atmosfera din tribune și cât de răi sunt fanii?
Suporterii din Cipru sunt foarte fanatici, afișează tot felul de coregrafii, cântă, dansează, dar în același timp au un comportament destul de agresiv. Tot timpul iese cu scandal, aruncă cu scaune, cu tot felul de chestii în teren. Au fost probleme tot timpul și vor mai fi. Sunt la fel ca grecii, numai că sunt mai puțini. Mie îmi spuneau jucătorii că mai strigă și mai aruncă cu apă. Jucătorii ciprioți sunt bravi, foarte orgolioși, bagă capul, nu se feresc.

O ultimă întrebare. Tu, Ioan Andone și Nicolae Grigore ați avut vreo problemă de acest fel în perioada petrecută acolo?
Nu am avut nicio problemă, mai ales că Ando antrenase și Omonia Nicosia cu ani în urmă. Nu am avut nicio treabă când am jucat cu ei. Apollon e un fel de Rapid, e echipa care nu e ajutată la fel de mult precum altele. Ei iau campionatul o dată la 20 de ani, cam ca Rapidul

Mulțumesc și mult succes în tot ceea ce faci!
Mulțumesc și eu!

Articol scris de Cristian VOICU

Marius ANGHEL 21 Oct. 2015, 09:52 Liga 2
Pe aceeași temă