Adrian Senin crede că Poli Iași va fi o nucă tare în acest sezon: ”Echipa va arăta tot mai bine de la meci la meci.” Coșmarul Miclea, experiența din Palestina și de ce a făcut școala de antrenori în Republica Moldova

Narcis POHOAȚĂ 21 Oct. 2021, 14:41 Liga 2

După ce au colaborat în anul 2019, la Giurgiu, ambii fiind antrenori principali atunci la primele două echipe ale Astrei, Costel Enache (48 de ani) și Adrian Senin (42 de ani) s-au reîntâlnit în această vară, în Copou, de această făcând parte din același staff.

Fost principal la Astra 2, Adrian Senin a acceptat în vară propunerea lui Costel Enache de a-i fi ”secund” la Politehnica Iași și spune că nu regretă pasul făcut.

Adrian Senin: ”Jocurile din ultima perioadă ne dau speranțe și încredere că echipa va arăta tot mai bine de la meci la meci”

În ciuda greutăților cu care s-au confruntat în startul sezonului, când lotul s-a conturat cu greu, pe parcurs, Adrian Senin este de părere că Poli Iași va fi o nucă tare în acest campionat. Fostul fotbalist al Farului spune că Poli Iași joacă tot mai bine de la meci la meci, chiar dacă a pierdut ultimele partide și crede că vor veni și rezultatele.

”Chiar dacă am pierdut la Miercurea Ciuc, s-a văzut o creștere în joc care ne dă speranțe pentru viitor. Jocurile din ultima perioadă ne dau speranțe și încredere că echipa va arăta tot mai bine de la meci la meci. Facem o muncă titanică zilnic, venim dimineața și plecăm seara de la stadion și sunt convins că se vor vedea și roadele. Acum nu e cea mai bună stare de spirit după aceste rezultate, dar sperăm să reușim să-i capacităm pe băieți pentru următoarele partide. Dacă suntem realiști și vedem de unde am plecat, cum am început, la cum au decurs lucrurile, eu zic că suntem pe un drum bun. Prin muncă și mai multă atenție din partea jucătorilor, a noastră, a tuturora, lucrurile o să fie și mai așezate”, a declarat Adrian Senin în cadrul emisiunii Repriza a 3-a, la Radio HIT Iași.

”Ne dorim să avem toți jucătorii sănătoși”

Antrenorul secund al Politehnicii Iași spune că una dintre prioritățile staffului este recuperarea jucătorilor cu probleme medicale. Senin a explicat și motivele pentru care mulți dintre jucători au acuzat accidentări în ultima perioadă.

”Ne dorim în primul rând să avem jucătorii sănătoși, pentru că în ultima perioadă am avut probleme. Băieții au venit pe etape, unii nu au venit la început, unii au pierdut perioada de pregătire, unii nu au jucat de mult timp și e foarte greu. Programul nostru de pregătire a suferit modificări, nu am putut face un program normal. A trebuit să schimbăm, pentru că a trebuit să-i adaptăm, să îi ajutăm să se integreze în echipă și e firesc să apară și accidentări”, a punctat Adrian Senin, care a adăugat că primele zile de la venirea în Copou au fost cele mai dificile de până acum: ”Prima perioadă a fost cea mai grea de când am venit la Politehnica. A fost foarte mult de muncă, au venit mulți jucători noi, a trebuit să căutăm soluții și pentru regula cu jucătorii under. A fost o nebunie! Era dificil să găsim o poziție pentru jucători în echipă, a fost foarte mult de muncă, antrenamente duble zilnic.”

Își amintește de ”coșmarul” Miclea

Adi Senin și-a amintit de perioada în care evolua la Farul Constanța, iar multe dintre duelurile din Liga 1 cu Politehnica Iași erau decise de către fostul mijlocaș al Iașiului, Romulus Miclea.

”Chiar râdeam cu Cosmin Pașcovici, el era fundaș stânga, iar Romulus Miclea juca mijlocaș dreapta la Poli. Când jucam cu Iașiul făceam glume: «Pașco, ai grijă, că iar vine Miclea»! Țin minte că la un meci ne-a bătut Poli cu 3-0 și Miclea ne-a dat toate golurile. Ne marca pe unde ne prindea, dar și noi când îi prindeam pe la noi îi băteam. Erau meciuri frumoase, echipe cu jucători de valoare, cu multă calitate, atmosfera în tribune era alta. Sunt amintiri plăcute, pe care nu poți să le uiți”.

Meciuri crâncene la ”Kosovo”

Actualul secund al lui Poli Iași nu uită nici deplasările crâncene de la ”Kosovo” Piatra Neamț: ”L-am prins și ca adversar pe Costel Enache, în perioada în care el juca la Ceahlăul. Aveam dueluri grele, ieșeau meciuri crâncene, frumoase. Nu știți cum se spunea când mergeam la Piatra Neamț? Că jucăm la Kosovo. A fost o perioadă frumoasă atunci, iar la Farul am reușit să jucăm o finală de Cupă, pierdută cu Dinamo, în 2005 și am ocupat locul 4 în prima ligă.”

Senin spune că a avut o colaborare bună cu Costel Enache în 2019, la Giurgiu, acesta fiind și motivul pentru care a acceptat să vină în staff-ul lui Poli Iași: ”Cu Costel Enache am lucrat la Astra. El era la echipa mare, eu principal la echipa a doua. Am colaborat bine, când a fost nevoie îmi trimitea jucători, făceam antrenamente cu ei, îmi dădea un program. Ne-am înțeles foarte bine, de acolo s-a creat o prietenie între noi.”

Printre primii cursanți în Republica Moldova

Antrenorul secund al Politehnicii a fost printre primii cursanți ai Școlii de Antrenori din Republica Moldova, acolo unde au obținut licențe mai mulți tehnicieni români.

”Am fost printre primii cursanți, eu cu Marius Popa, la un moment dat venise și Mirel Rădoi, dar el a renunțat, s-a dus în Italia. Eu am terminat C-ul și B-ul acolo, iar vineri mă înscriu în România. Să știți că s-a muncit acolo, sunt oameni foarte serioși. Mergeam și stăteam câte o săptămână, făcam de dimineață de la 8 până seara la 8 cursuri. Nu era atât de ușor și ai ce să înveți. Cu timpul au mai fost Zicu, Alexa, Croitoru… E un avantaj acolo, pentru că la noi te obligă să faci acel curs de doi ani de zile pentru a dobândi carnetul de antrenor, iar în Moldova nu te obligă. Sunt doi ani pe care trebuie să-i parcurgem aici pentru a putea accede la Școala de Antrenori”, a mai spus Adi Senin.

Experiența din Palestina

Fostul fotbalist al Farului a lucrat până acum în antrenorat ca secund alături de Laszlo Balint, la Academica Clinceni, Mugur Cornățeanu, la Turnu Măgurele și Costel Enache, acum, la Poli Iași, dar a avut și experiențe ca ”principal”, la Astra 2, Farul Under 19 și o academie din Palestina.

”Îmi place ceea ce fac, e o meserie în care ai de învățat tot timpul. Am avut toate etapele, am antrenat la copii și juniori, am fost secund la Liga a 3-a, secund la Liga a 2-a, principal la Liga a 3-a. Am luat-o de jos, e cel mai bine așa. Nu am avut nimic de pierdut, ba chiar ai de învățat câte ceva din fiecare etapă. Tot timpul ai de învățat, niciodată nu le știi pe toate. Doresc să învăț tot timpul din această meserie, iar la un moment dat îmi voi dori, cu siguranță, să antrenez principal. Trebuie să le iau pe etape, să termin școlile și să vedem ce îmi rezervă viitorul”, a spus Senin, care a aminit și despre experiența sa din Palestina: ”Am fost la o academie în Palestina, unde e un nivel scăzut, dar să știți că sunt foarte avizi de fotbal. Vor să învețe copiii acolo, veneau foarte mulți la fotbal, doar că nu erau condițiile care trebuiau. Dar a fost o experiență din care am învățat, am rămas surprins de stilul lor de viață, de modul lor de viață, de felul lor de a percepe lucrurile, sunt niște oameni foarte buni și deschiși la orice este nou.”

 

Narcis POHOAȚĂ 21 Oct. 2021, 14:41 Liga 2
Pe aceeași temă