Adi Popa, scandalizat de noile metode ale Jandarmeriei de a lăsa galeria Stelei în Ghencea: ”Doreşte să golească stadioanele. Cum să-l vadă copilul pe părinte că îl dezbracă la chiloți sau la adidași să îl controleze!”

Marius ANGHEL 09 Nov. 2022, 00:18 Liga 2
Adi Popa, scandalizat de noile metode ale Jandarmeriei de a lăsa galeria Stelei în Ghencea: ”Doreşte să golească stadioanele. Cum să-l vadă copilul pe părinte că îl dezbracă la chiloți sau la adidași să îl controleze!”

Înaintea meciului Stelei cu Unirea Dej, desfășurat luni seară în Ghencea, suporterii care au dorit să stea în Peluza Sud au fost din nou supuși unui comportament de neînțeles pentru vremurile actuale.

Jandarmii au permis accesul în acea parte a stadionului în care stă galeria ”militarilor” doar după ce s-a făcut control corporal inclusiv prin dezbrăcarea suporterilor și fotografierea lor cu cardul de identitate în mână. Cine a dorit să îndure o astfel de umilință, deoarece mulți fani au refuzat acest lucru și au preferat să nu mai asiste la meci.

Nu este însă prima dată când de întâmplă acest lucru suporterilor Stelei, la precedentul joc de acasă, cel cu SC Oțelul, primul după exilul de la Mioveni, jandarmii procedând asemănător, atunci motivând că au decurs la acest control ”la sânge” după ce au găsit în urma unui control efectuat în timpul zilei mai multe materiale pirotehnice ascunse în interiorul stadionului.

Adrian Popa crede că Jandarmeria vrea să îndepărteze suporterii de pe stadioane: ”Mulți vin cu copiii la meci și, îți dai seama, să vadă copilul pe părinte că îl dezbracă la chiloți sau la adidași și să îl controleze și să îl pozeze cu buletinul”

După joc, unul dintre liderii de pe teren ai echipei Steaua, Adrian Popa, marcator al primului gol contra Unirii Dej, a avut un discurs prin care a condamnat modul în care Jandarmeria a ajuns să se comporter. Mijlocașul este de părere că stadioanele vor deveni din ce în ce mai goale dacă cei care ar trebui să se ocupe de ordine și siguranță vor continua cu abuzurile.

”Mă cunosc cu foarte mulți dintre suporteri, nu doar de la noi, cunosc cazuri și la alte echipe, vorbit și de Rapid, și de UTA, de mai multe echipe, și nu am întâlnit așa ceva. Cred că Jandarmeria doreşte să golească stadioanele, să vină să stea ei spectatori. Dacă vor asta… Deci noi stăm aici în cantonament, la peluză, și am văzut cum vin, montează corturi, ca la Prison Break. Îi dezbracă, cu buletinul. Pe cuvânt, chiar nu e de glumă. Este un subiect care trebuie atins şi cineva trebuie să dea explicaţii. Pentru că le consider abuzuri, am fost și eu suporter și nu am mai văzut așa ceva. Nu știu cât de legal este, nu mă pricep la legislație. Asta să nu se înțeleagă că sunt de acord cu huliganismul, dar am văzut în deplasare suporterii noștri, vin, nu există corturi, nimic. Au ajuns să meargă mai mulți în deplasare pentru că le e frică să vină acasă (n.r. – adică pe stadionul din Ghencea). Mulți vin cu copiii la meci și, îți dai seama, să vadă copilul pe părinte că îl dezbracă la chiloți sau la adidași și să îl controleze și să îl pozeze cu buletinul. Suntem în 2022, există 20.000 de camere pe stadionul ăsta și poți să identifici pe oricine după față, nu trebuie să-l dezbraci în fundul gol și să aia… Scuzați expresia, dar este foarte grav ce se întâmplă, pentru că o să golim stadioanele”, a spus Adi Popa la microfonul DigiSport.

”Nu trebuie să sufere o peluză întreagă pentru 10-15 suporteri pătimași”

Experimentatul jucător al Stelei spune că bătaia dintre suporteri și jandarmi, la meciul cu Dinamo de pe Arena Națională, nu este un motiv pentru a se recurge la aceste acte de umilire a celor care vor să meargă pe stadion. ”Hai să discutăm despre imaginile de la derby-ul cu Dinamo. Pe aceleași imagini apar 10-15 din 5.000, deci nici 1 la sută. Nu trebuie să sufere o peluză întreagă pentru 10-15. În fiecare galerie mai sunt unii pătimași care fac. Ok, îi scoți deoparte, îi interzici și cu asta basta”, a mai spus Popa.

În ultima etapă, nu numai la meciul Stelei s-a procedat în astfel de mod din partea Jandarmeriei. S-a întâmplat la fel și la jocul dintre FCSB și Rapid.

Clubul Rapid a avut reacție după ce suporterii săi au fost controlați ”la sânge”, în timp ce șefii Stelei nu au luat nicio poziție nici data trecută și nici acum.

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei: ”Totul se face în beneficiul spectatorului care încearcă să vină alături de un copil, alături de cineva din familie”

În replică, Jandarmeria Română, prin purtătorul ei de cuvânt, a reacționat după ultimele evenimente petrecute la jocurile găzduite de FCSB și Steaua și motivează aceste scene degradante la care sunt supuși suporterii fiindcă ”totul se face în beneficiul spectatorului care încearcă să vină alături de un copil” la meciuri.

”Asta vrem și noi să implementăm pe stadioanele din România. Cumva să combatem huliganismul în sport și să evităm comportamentele antisociale. Am luat aceste măsuri pentru a combate evenimentele nedorite. Toate aceste acțiuni ale noastre sunt conform legii 4 din 2008.

Totul s-a făcut ca urmare a comportamentului suporterilor la ultimele evenimente sportive. Este una dintre metodele pe care noi le abordăm în scopul prevenirii huliganismului pe stadioane. Avem baze legale. Nu facem percheziție corporală, este greșit, facem un control corporal preventiv.

Totul se face în beneficiul spectatorului care încearcă să vină alături de un copil, alături de cineva din familie. Întotdeauna reprezentanții Jandarmeriei mențin legătura cu vectori din galerii. Avem în spate meciul Dinamo – Steaua, de pe Arena Națională, când siguranța colegiilor mei și a altor spectatori a fost pusă în pericol”, a spus Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, conform DigiSport.

AS47: ”«Domnii» de la Jandarmerie au mai scos din tolba cu obiceiuri «ceaușiste» o idee venită de la niște minți netede”

După ultimul joc al Stelei, Asociația Steliștilor 1947 (AS47) a avut un comunicat legat de modul în care acționează Jandarmeria. Nici conducerea clubului Steaua nu a scăpat nesancționată din cauza nepăsării sale față de ceea ce pățesc suporterii echipei.

”Ultimele săptămâni au însemnat peluze goale în fotbalul românesc. Înțelegem că frustrarea doare și că „e nevoie” să se dea niște explicații pentru replica suporterilor la abuzurile Jandarmeriei în meciul Dinamo-Steaua, în care mulți n-au mai răbdat și au răbufnit la gazele folosite abuziv, de atâția ani de zile, în spații închise precum stadioanele. Tragedia din Indonezia, unde sute de oameni au murit striviți de panică, pentru că „forțele de ordine” dădeau jeturi de gaze lacrimogene și spectatorii nu mai aveau unde să meargă și să poată respira, nu i-a învățat nimic pe „stimabilii” din țara noastră. E drept, e posibil să nu fie neapărat genul care să facă revista presei. Mai ales că pentru asta ar însemna să știe să citească…
Revenind în prezent, în ultimele săptămâni, după ani de zile în care am spus că nu mai au cu ce să ne surprindă, „domnii” de la Jandarmerie au mai scos din tolba cu obiceiuri „ceaușiste” o idee venită de la niște minți netede: suporterii au fost condiționați să fie filmați cu buletinul în mână, în timp ce-și spun numele sau chiar dezbrăcați, pentru a putea intra la un meci de fotbal.
Șarada asta ține de săptămâni la rând. Cluburile care-și respectă suporterii au luat deja atitudine și au cerut public stoparea abuzurilor Jandarmeriei și asumarea responsabilității de cei care au generat această mișcare de forțe penibilă. Cele care nu dau doi bani pe oamenii care susțin echipa tac chitic și girează astfel de porniri de abuz de putere, curios de ușor tolerate de oamenii care află despre ele și, totuși, aleg să întoarcă privirea”, a transmis AS47.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vasile-dincu-a-explicat-consecintele-ordinului-de-asociere-emis-in-favoarea-clubului-steaua-a-anuntat-ce-se-intampla-cu-brandul-si-a-facut-acuzatii-grave-s-au-luat-hotarari-in-minister-ca-19252801

https://www.prosport.ro/video/prosport-live/reactia-celor-de-la-dinamo-dupa-ce-rivalii-de-la-rapid-au-fost-controlati-la-sange-de-catre-jandarmerie-m-a-socat-video-exclusiv-prosport-live-19549886

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/rapid-si-a-exprimat-nemultumirea-pentru-actele-jandarmeriei-de-la-derby-ul-cu-fcsb-cerem-ministrului-bode-sa-ia-masuri-urgente-pentru-stoparea-acestor-practici-19549447

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/viorel-moldovan-discurs-dur-dupa-ce-fanii-au-fost-fotografiati-cu-buletinul-in-mana-la-fcsb-rapid-19549411

https://www.prosport.ro/video-exclusiv/florin-prunea-intervine-dupa-ce-fanii-giulesteni-au-acuzat-modul-abuziv-in-care-au-fost-tratati-de-jandarmi-i-a-facut-fcsb-ul-praf-la-toate-capitolele-ca-s-o-spunem-pe-romaneste-19549478

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/scandal-la-intrarea-pe-arena-nationala-inaintea-derby-ului-fcsb-rapid-19548879

Marius ANGHEL 09 Nov. 2022, 00:18 Liga 2
Pe aceeași temă