La Târgu Jiu a apărut un proiect care poate resuscita fotbalul gorjean. După ce fosta vicecampioană Pandurii s-a desființat, iar Viitorul Pandurii se zbate în mediocritate, CSM vrea să devină noua emblemă a județului

Mircea OGLINDOIU 26 Jul. 2024, 17:27 Liga 4
La Târgu Jiu a apărut un proiect care poate resuscita fotbalul gorjean. După ce fosta vicecampioană Pandurii s-a desființat, iar Viitorul Pandurii se zbate în mediocritate, CSM vrea să devină noua emblemă a județului

Municipiul Târgu Jiu va avea din noul sezon, 2024-2025, echipă la Liga 4 Gorj, iar obiectivul, pe termen mediu, este promovarea, cel puțin, până la nivelul Ligii 2.

CSM Târgu Jiu, club înființat sub tutela Primăriei Municipiului Târgu Jiu, și-a început activitatea în 2019, cu secțiile de baschet masculin, handbal feminin, atletism, box sau lupte, iar din 2022 a pus și bazele secției de fotbal. În primii doi ani, fotbalul a fost reprezentat doar la nivel de copii și juniori, iar din această vară și-a început activitatea și secția de seniori.

CSM Târgu Jiu și-a înființat echipă de fotbal de seniori și va începe din Liga 4 Gorj

Echipa CSM Târgu Jiu va fi înscrisă în Liga 4 Gorj, iar antrenor principal a fost instalat Mario Găman, fost la Gilortul Târgu Cărbunești, în Liga 3. Antrenor cu portari a fost adus Dorin Hîrsu, de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, din Liga 2, iar lotul va fi format, în principal, din jucători care sezonul trecut au evoluat în Campionatul Național U19.

Pentru a putea câștiga campionatul județean, CSM i-a adus de la Gilortul și pe jucătorii Alexandru Oprița (27 de ani), Adelin Pîrcălabu (28 ani), Marian Habet (23 de ani) sau Fabian Bărănescu (20 ani), iar de la Jiul Petroșani au venit Bebeto Lupuleț (25 de ani) și Andy Robert Stancu (25 de ani).

Toți au evoluat în trecut pentru Pandurii Târgu Jiu, club intrat în faliment în urmă cu 2 ani.

Viitorul Pandurii n-a avut priză la public

Municipiul Târgu Jiu mai este reprezentat și de Viitorul Pandurii, chiar în Liga 2, dar clubul își are originile în județul Vâlcea, la Șirineasa, iar până să ajungă la Târgu Jiu a mai trecut și pe la Petroșani, unde a activat sub denumirea de Energeticianul. Meciuri pe teren propriu a disputat și la Drobeta Turnu Severin.

De altfel, la meciurile clubului susținut de omul de afaceri Nicolae Sarcină asistă în medie 100 de spectatori, deși echipa joacă în Liga 2 pe un stadion de 12.000 locuri, care a costat 30 milioane de euro.

Tot pe cocheta arena din Târgu Jiu va juca și CSM Târgu Jiu, în Liga 4 Gorj, iar aceasta speră, probabil, să aibă mai mult succes la public.

Până la debutul oficial, echipa lui Mario Găman a disputat două amicale, cu FCU Craiova 2 și Vulturii Fărcășești, iar rezultatele dau speranțe noului proiect. Dacă în primul test a dispus cu 4-1 de de retrogradata din Liga 3, în această dimineață CSM a remizat, scor 2-2, cu nou-promovata în Liga 3 Vulturii Fărcășești. Mâine, CSM va juca la Jiul Petroșani, o altă echipă de eșalon terț.

”Ne este dor de o nouă echipă fanion a orașului”

”Un vis, o familie, o echipă!”, este motto-ul clubului care speră să devină unul de tradiție, iar Marion Găman a vorbit, într-un amplu interviu postat pe site-ul clubului, despre obiectivele secției de fotbal.

Liga2.ro a făcut un rezumat, pe care vi-l prezintă mai jos:

”Dacă acum doi ani CSM a pus bazele unei pepiniere proprii și dezvoltarea unui centru de copii și juniori, în vara acestui an a apărut, în vârful piramidei, și echipa de seniori. Eu mă simt onorat, mă bucur că s-a apelat la serviciile mele. Începând de la primul antrenament, din 17 iulie, împreună cu toți colaboratorii mei, vom da totul pentru ca lucrurile să meargă în direcția potrivită. După ce am terminat colaborarea cu Gilortul Târgu Cărbunești, cărora le mulțumesc pentru tot, am fost sunat de domnul director de la CSM Robert Bălăeț (n.r – fost portar la Pandurii). Mi-a prezentat proiectul cu echipa de seniori, mi-a făcut propunerea și așa am luat decizia de a accepta noua postură.

M-a determinat în primul rând încrederea într-un proiect de durată, cu obiective mărețe, proiect în care eu cred și sper să îmi aduc aportul. Toată lumea este încântată de ceea ce se întâmplă, toți cei care fac parte din staff sunt persoane care au făcut istorie pentru acest oraș, atât din postura de jucători, cât și din cea de antrenori (n.r – majoritatea au fost la Pandurii Târgu Jiu). Toți sunt dedicați și focusați pentru revigorarea fotbalului gorjean, pentru formarea unei echipe frumoase, care să readucă lumea la stadion, iar speranțele suporterilor să renască odată cu această echipă. Nu trebuie să ne aruncăm acum în cuvinte mărețe. Trebuie să demonstrăm prin ceea ce vom arăta pe teren, dar și în afara terenului, că merităm mai mult. Normal că toată lumea își dorește accederea într-o ligă superioară, dar trebuie să fim realiști, să privim lucrurile obiectiv.

Nu va fi un drum ușor, pentru că avem foarte mult de muncă, dacă ținem cont de tinerețea lotului și de faptul că majoritatea jucătorilor nu au experiență, dar avem toate premisele ca lucrurile să meargă în direcția potrivită, avem infrastructura, sprijin din partea autorităților locale, un centru de copiii și juniori dezvoltat și consolidat și nu în ultimul rând lumea, suporterii din acest oraș, care așteaptă cu nerăbdare bunul mers al echipei. Lotul este bazat în mare parte pe grupa mare de republicani U19 de anul trecut, jucători născuți în 2006/2007, grupă condusă de Alin Poenaru și Florin Popete, plus câțiva jucători noi, tineri din acest oraș și județ, care au jucat la nivel superior, băieți cu caracter, pe care i-am convins să vină lângă noi. Sunt jucători pe care eu îi cunosc foarte bine și am o relație excelentă cu ei, iar eu sunt convins că ei vor face tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei mici să crească din toate punctele de vedere. După meciurile amicale, se va face o analiză obiectivă, clară, iar cine muncește și face față la ritmul și disciplina impusă de noi va rămâne în lot. Tot timpul vom chema la antrenamente juniori de la grupele de vârstă mai mici în ideea ca ei, în momentul când vor face pasul către echipa mare, să știe exact ce au de făcut. Este baza un proiect puternic. În momentul când am venit ca antrenor la Pandurii, primul obiectiv al meu a fost să readucem lumea, suporterii, galeria lângă noi și în mare măsură am reușit, chiar dacă era vorba de Liga 3 (n.r. – în sezonul 2021-2022).

Acum ținând cont de formarea acestei echipe și că tuturor ne este dor de o nouă echipă fanion a orașului, sper și îmi doresc din suflet, indiferent de nivelul la care jucăm, să se creeze o emulație și o dorință de a încuraja echipa iubită și sunt convins că prin ceea ce vom demonstra pe teren vom reuși să ne atingem acest obiectiv”, a declarat Găman.

CSM Târgu Jiu, singura echipă a municipiului în noul sezon de Liga 4 Gorj

CSM Târgu Jiu a avut sezonul trecut echipe de seniori în prima ligă de handbal feminin și în prima ligă de baschet masculin. Secția de handbal chiar a jucat în grupele EHF, după ce în urmă cu un an a jucat finala Cupei României, cu CSM București.

CSM va fi singura echipă care din sezonul viitor va reprezenta municipiul Târgu Jiu în Liga 4 Gorj.

Ultima echipă din Târgu Jiu prezentă în campionatul județean fusese chiar Pandurii, în urmă cu doi ani, dar echipa-fanion al Gorjului fost exclusă după câteva etape din Liga 4, după ce Tribunalul Gorj a anunțat, în octombrie 2022, falimentul fostei vicecampioane a României din 2013.

Pandurii a jucat în grupele Europa League, în 2013-2014.

Lotul prezent la primul antrenament organizat de CSM Târgu Jiu:

Fabian Constantin Bălășoiu, Ștefan Alexandru Belea, Andrei Dragoș Blaj, Ionuț Constantin Buță, Adrian Albert Cărămidaru, Daniel Gheorghe Ciortan, Elis Cosmin Detculescu, Albert Andrei Filip, Valentin Silviu Ilinca, Ștefan Alexandru Lăpădat, George Mihăiță Miculicean, Florin Mario Păunescu, Andrei Poenaru, Adrian Mădălin Rasoveanu, Florin Antonio Surcel, Mario Andrei Țambu, Eduard Ionuț Trăistaru, Andrei Trancău, Mihnea Tutunaru, Adelin Pîrcălabu, Alexandru Oprița, Fabian Bărănescu, Lucian Marina, Bebeto Lupuleț, Robert Stancu, Marian Habet.

Stafful tehnic al CSM Târgu Jiu:

antrenor principal: Mario Sergiu Găman
antrenor secund: Dan Staicu
antrenor secund: Sorin Vintilescu (antrenor U19)
antrenor secund: Florin Popete (antrenor U17 )
antrenor portari: Dorin Hîrsu
delegat: Cristian Romeo Mihuț

Foto: CSM Târgu Jiu

Mircea OGLINDOIU 26 Jul. 2024, 17:27 Liga 4
Pe aceeași temă