Din SuperLigă, direct în județeană! Fosta mână dreaptă a lui Adrian Mititelu la FCU Craiova și-a schimbat înfățișarea și a ajuns să fie preparator fizic în Liga 4: ”Pentru mine este o nouă provocare”

Mircea OGLINDOIU, Marius ANGHEL 24 Sep. 2024, 17:48 Liga 4
Din SuperLigă, direct în județeană! Fosta mână dreaptă a lui Adrian Mititelu la FCU Craiova și-a schimbat înfățișarea și a ajuns să fie preparator fizic în Liga 4: ”Pentru mine este o nouă provocare”

Fost preparator fizic și apoi antrenor principal, în mai multe rânduri doar ca interimar, la FCU Craiova, Dan Vasilică a dispărut o perioadă din fenomen, însă acum revine în activitate.

A fost cooptat la noul club de fotbal al municipiului Târgu Jiu, unde stafful este nu stufos, ci extraordinar de aglomerat pentru nivelul la care activează!

Dan Vasilică, preparator fizic la CSM Târgu Jiu

Dan Vasilică se va ocupa de pregătirea jucătorilor, atât la seniori, cât și la juniori, de la CSM Târgu Jiu, club de fotbal nou-înființat în această vară și a cărei echipă principală a fost înscrisă direct în Liga 4 Gorj, unde este lider, datorită golaverajului, după primele patru etape.

Vasilică a fost mâna dreaptă a lui Adrian Mititelu în vestiarul de la FCU Craiova, plecat de la clubul oltean în februarie 2024, după cinci ani, și este, mai nou, preparator fizic la CSM Târgu Jiu, unde la prima echipă colaborează cu antrenorul Mario Găman.

”Pot spune că m-am întors acasă, fac parte dintr-un colectiv foarte frumos, am o poftă extraordinară de muncă și sunt sigur că pot aduce un plus valoare în acest proiect sănătos construit”, a declarat Vasilică pentru site-ul clubului din Târgu Jiu.

Vasilică, despre perioada petrecută la FCU Craiova: ”A fost foarte intensă, mi-a adus un plus de experiență, dar și de încredere”

În vârstă de 47 de ani, cel care este originar din Gorj, din comuna Logrești, a fost antrenor sau preparator fizic la Internațional Bălești, ACS Șirineasa (actuala Viitorul Pandurii), FK Miercurea Ciuc, Campionii FC Argeș și FCU Craiova.

”Cu peste 15 ani de experiență ca preparator fizic și antrenor, Dan Vasilică aduce cu el un bagaj de cunoştiinţe care, suntem convinşi, vor conta mult în pregătirea sportivilor noştri”, crede clubul din Târgu Jiu, noul angajator al lui Vasilică.

Cu Internațional Bălești a promovat în Liga 3, în 2017, după ce a învins în baraj, scor general 5-2, Tractorul Cetate (Dolj), unde antrena la vremea respectivă vărul său, Dorian Vasilică!

”Am împletit de-a lungul timpului meseria de antrenor cu cea de preparator fizic. Am început mai întâi ca antrenor la juniori, la Dumbrava Câlnic, apoi tot aici în Gorj, am trecut la Internațional Bălești, unde am activat ca antrenor și la juniorii clubului, dar și la echipa de seniori, cu care am avut rezultate excelente. Am ajuns în 2019 la FC U Craiova”, a spus Vasilică, pus să-și facă o prezentare pentru cei care nu-l cunosc.

Despre ce a însemnat pentru el perioada petrecută la FCU Craiova, acesta a spus: ”Am ajuns în 2019 la FC U Craiova și m-am alăturat proiectului ce părea pentru unii greu de atins atunci, însă în care eu am avut mare încredere. Și s-a confirmat că am luat o decizie bună, deoarece echipa a promovat consecutiv până în Liga 1, aș putea spune chiar dominând competițiile în cele două sezoane până la promovare. Au urmat încă trei ani in Liga 1, atingând și o bornă importantă, echipa jucând un baraj pentru Europa cu CFR Cluj. Până la urmă a fost o perioadă foarte intensă ce mi-a adus un plus de experiență, dar și de încredere, iar eu sunt sigur ca îmi vor folosi pe viitor.”

”Mai întâi voi încerca să am discuții cu antrenorii, să facem o evaluare și să concepem o strategie pe termen lung”

Dacă la cele cinci cluburi la care a activat până acum, enumerate mai sus, s-a prezentat în public cu părul de pe cap ras, de această dată, Vasilică surprinde cu noua sa înfățișare. Și-a lăsat părul să crească, îl dă într-o parte, fața sa prezintă riduri, mai multe decât avea atunci când era la FCU Craiova, iar în fotografia de prezentare apare cu barbă scurtă.

Vasilică spune că primul care l-a sunat și l-a ofertat după despărțirea de FCU a fost Robert Bălăeț, directorul CSM Târgu Jiu. A durat ceva până când au început să colaboreze, semn că e posibil să fi așteptat o ofertă mult mai tentantă.

”Pentru mine este o nouă provocare, este o nouă etapă în cariera mea, în care voi încerca să ajut pe partea de pregatire fizică, urmând să mă implic și să ajut toate secțiile clubului, unde voi fi solicitat. Mai întâi voi încerca să am discuții cu antrenorii, să facem o evaluare și să concepem o strategie pe termen lung. Munca mea va fi puțin diferită față de activitatea de preparator obișnuită la o echipă unde trebuie să se vadă munca ta într-un timp foarte scurt”, a spus explicat acesta care va fi mai exact activitatea sa la CSM Târgu Jiu.

”La o echipă de seniori consider că rolul unui preparator fizic este extrem de important, partea fizică devenind factor decisiv în foarte multe momente ale jocului, factor care poate evidenția atât calitățile jucătorului, cât și randamentul echipei în îndeplinirea sarcinilor tehnico-tactice. La nivel de copii rolul unui preparator este mai puțin important, accentul fiind pe dezvoltarea calităților tehnice. Însă importanța unui preparator fizic începe să se vadă foarte mult începând cu perioada junioratului unui sportiv. Dacă juniorii au o pregătire fizică efectuată corespunzător, vor ajunge la seniori fără a avea nevoie de o perioadă de adaptare fizica la intensitatea antrenamentelor, fără a se lovi de o barieră pe care mulți nu reușesc să o depășească. Sunt foarte mulți sportivi foarte talentați care odată cu trecerea la nivel de seniori, din cauza pregătirii fizice inadecvată, par să își piardă efectiv, peste noapte, calitațile tehnice.

Munca unui preparator se vede pe durata unui întreg sezon, nu doar în perioada pregătitoare. Din păcate, în România încă se mai crede că dacă faci un cantonament tare “îți încarci bateriile” și o să te țină până la final, ceea ce este fals. În orice sport, ce nu antrenezi și nu pregătești din punct de vedere fizic, își pierde din calități. Deci trebuie menținut ritm d epregătire pe tot parcursul sezonului competițional, indiferent de sport”, a mai spus Vasilică.

  • Dan Vasilică are licența A de antrenor de fotbal, este preparator fizic, antrenor de karate (deține centura neagră cu 2 Dan), dar și antrenor de kickboxing.
  • Din stafful tehnic al CSM Târgu Jiu mai fac parte Mario Găman (antrenor principal), Dan Staicu, Sorin Vintilescu, Florin Popete (antrenori secunzi, ultimii doi antrenori și la echipele U19, respectiv U17), Dorin Hîrsu (antrenor portari), Titi Balaci (maseur) și Cristian Mihuț (delegat).

Foto: CSM Târgu Jiu și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

Mircea OGLINDOIU, Marius ANGHEL 24 Sep. 2024, 17:48 Liga 4
Pe aceeași temă