Membrii Adunării Generale a Asociației Județene de Fotbal Vâlcea vor alege pe 24 mai un nou președinte, vicepreședinte și patru reprezentanți ai Comitetului Executiv.
Pentru postul de președinte al AJF Vâlcea s-au înscris trei candidați: Daniel Demetrescu (actualul secretar general), Adrian Comănescu (arbitru de Liga 1) și Dan Săraru (fost vicepreședinte AJF). După trei mandate la conducerea AJF, actualul președinte al forului, Constantin Pintilie nu mai candidează.
La postul de vice aspiră doi pretendenți, Lucian Munteanu (fost președinte Damila și CSM) și Grigore Tomoioagă (actual vicepreședinte).
Scrutinul celor 77 de membri afiliați este secret, iar pentru ca președintele sau vicepreședintele să fie desemnați din primul tur este nevoie ca un candidat să întrunească jumătate plus unu din voturile membrilor prezenți. Dacă niciunul din candidați nu acumulează în primul tur jumătate plus unu din sufragii, atunci primii doi clasați intră în turul doi al scrutinului.
La alegerile AJF sunt așteptați și reprezentanții FRF, președintele Răzvan Burleanu și vicele Octavian Goga.
Daniel Demetrescu: „Am capacitatea de a da fotbalului tot ce mi-a oferit el până acum!”
Fost arbitru asistent în Liga 1, unde a strâns 33 de partide, absolvent a două facultăți și urmând cursurile celei de-a treia, secretar general al AJF din 2007 până în prezent, Daniel Demetrescu este încrezător în succes.
„Având în vedere experiența pe care am dobândit-o și proiectele pe care le propun, consider că am capacitatea de a da fotbalului tot ce mi-a oferit el până acum, din calitatea de președinte al Asociației Județene de Fotbal. Candidatura la funcția de președinte nu cred că ar trebui să fie o surpriză, am pregătit-o în cel mai mic detaliu, după o analiză amănunțită și detaliată a fotbalului din județul Vâlcea, pentru că AJF Vâlcea este o structură care la acest moment are nevoie de o administrație mai eficientă, mai dinamică, mai aproape de practicile europene. AJF Vâlcea are nevoie de o conducere care încurajează concurența, care promovează dialogul și colaborarea, o administrație credibilă, transparentă, care promovează valori simple ca „dragoste și pasiunea pentru fotbal”, „orientarea către rezultate prin muncă”. Lumea din jurul nostru se schimbă alert, este într-o dinamică accelerată, antrenantă și datorită inovațiilor tehnologice și digitale. În acest context, capacitatea fiecăruia de a inova și de a se adapta la schimbare reprezintă factori de succes”, anunță, în programul său, secretarul general al forului.
Daniel Demetrescu a punctat câteva din planurile sale pentru viitorul fotbalului județean, iar principalele puncte din programul de candidatură sunt îndreptate spre dezvoltarea fotbalului juvenil. „Îmi propun dezvoltarea fotbalului juvenil, la nivel de copii și juniori elimin cu total taxele, inclusiv baremurile de arbitraj. În memoria celor care au fost Traian Popa și Bogdan Medrea, voi introduce două burse pentru copiii talentați din mediul rural, care îndeplinesc anumite criterii. Voi face o bază de date cu toți jucătorii liberi de contracte la care doar cluburile afiliate au acces, în 2018 aveam 3520 de jucători, suntem în primele trei AJF-uri din țară. Mă gândesc la îmbunătățirea bazelor sportive prin parteneriate cu instituții publice locale, sponsorizări, deja avem de la FRF trei terenuri sintetice, care vor fi amplasate la Olănești, Rm. Vâlcea și Horezu. Îmi doresc să introduc premiul fair-play pe fiecare serie, pe punctaj, cu premii consistente la final de sezon pentru echipele câștigătoare. Pe toată durata mandatului, taxele și cotizațiile vor fi blocate la nivelul anului 2019, vreau să creăm un fond pentru ajutorarea jucătorilor care au suferit accidentări grave, iar la final de an să organizăm o gală a fotbalului județean. Cred că sistemul cu Superligă dă rezultate bune, faptul că în play-off îi dai campioanei zece meciuri puternice, contează mult la baraj, să ne gândim ce echipe bune și-au făcut Horezu, Dăești sau Costești. Poate vom umbla puțin la Liga a IV-a, trebuie echilibrate puțin valorile și acolo, să facem o singură serie”, a spus Demetrescu.
Adrian Comănescu: „Vreau o schimbare fundamentală în fotbalul vâlcean!”
Arbitrul de Liga 1 Adrian Comănescu (45 ani) a intrat în lupta pentru șefia AJF Vâlcea având alături o echipă redutabilă: Lucian Munteanu (fost președinte Damila), Jean Turmacu (șef secție fotbal SCM) sau Augustus Constantin (membru Comisia Centrală de Arbitri), dar și foști mari fotbaliști precum Lucian Catargiu, Cristi Lazăr, Dumitru Teleșpan, Gabi Mangalagiu, Marian Bașno.
Comănescu este arbitru de prim eșalon din 2007, având la activ 114 meciuri de Liga 1.
După ce a pierdut în urmă cu patru ani alegerile AJF în disputa cu Constantin Pintilie, Adrian Comănescu mizează pe integritate și transparență.
„Candidez pentru că, în următorii patru ani, vreau să producem împreună o schimbare fundamentală în fotbalul vâlcean. Voi face din fotbal și din interesul membrilor afiliați singurele preocupări ale echipei AJF, având lângă mine o echipă de profesioniști, care are performanța ca singur orizont posibil. Vreau să demonstrez că a fi cu adevărat preocupat înseamnă să îți faci bine treaba, să dai tot ceea ce ai mai bun, să fii cinstit și drept, oriunde și oricând”, spuns Comănescu.
În cazul câștigării alegerilor, Comănescu anunță o transparență totală la AJF Vâlcea. „Doar prin cooperare și dialog vom reuși să dobândim și să înlesnim îmbunătițirile pe care ni le dorim. Toți membrii afiliați trebuie să înțeleagă că au dreptul să știe că tot ce este legat de activitatea AJF, la toate deciziile, nu înțeleg de ce nu este transparență acum în a afla deciziile comisiilor, sau echipele nu știu situația cartonașele primite. Suntem o echipă, principiile după care ne ghidăm sunt integritate, moralitate, suntem aici pentru a face lucrurile cum sunt bine făcute în alte părți. Dacă vom avea șansa să arătăm ce ne dorim să facem în fotbalul județean, toți oamenii de valoare vor fi alături de noi. Avem deja trei societăți de prestigiu, care sunt alături de proiectele care le dorim implementate. Referitor la arbitraj, președintele acestei comisii va fi Augustus Constantin, el mi-a confirmat că va face parte din echipa noastră. Comisiile nu au dat randamentul pe care îl așteptam, va fi un val nou, dar vor rămâne alături și oamenii care au însemnat ceva pentru fotbalul vâlcean”, a anunțat Adrian Comănescu.
Arbitru cu vastă experiență în Liga 1, Adrian Comănescu critică actuala conducere a AJF: „Sunt mult proiecte pe care trebuia să le facă și conducerea actuală, este inadmisibil să ai posibilitatea să implementezi în teritoriu proiecte de anvergură ale FRF în alte județe și care nu sunt implementate în județul Vâlcea. De exemplu, Cupa Satelor a fost un simulacru de competiție cu doar patru echipe, iar câștigătoarea, Budești a fost anunțată că nu poate merge mai departe, pentru că o altă echipă din Vâlcea a participat în Olt! Este inadmisibil să nu ai nicio competiție în județ la nivel de fotbal feminin, deși era ușor să te asociezi cu DJTS. Contracandidatul meu Daniel Demetrescu spune că va face, va drege, dar de ce nu a făcut până acum? FRF nu are taxe pentru copii și juniori, nu percepe taxe pentru transferuri, AJF este printre puținele care percepe taxe la copii și juniori, putea face acest lucru din iarnă, dar nu a făcut și a dovedit că sunt vorbe goale. Contracandidatul spune că va rezolva problema baremurilor de arbitraj, după ce președintele Consiliului Județean a apărut public și a anunțat că va sprijini fotbalul, eu pot spune doar că am bătut la ușile autorităților locale, le-am arătat probleme reale din fotbal. Eu afirm doar că fac demersurile pentru a avea parteneriate cu Consiliul Județean și Primăria locală”.
Dan Săraru propune două eșaloane în județ
Fost conducător la ACS Șirineasa și vice la AJF, profesorul de matematică Dan Săraru (57 ani) pare candidatul cu cele mai mici șanse la șefia AJF.
Acesta susține că fotbalul județean este mult diluat prin cele trei eșalonae și propune doar două. „Având în vedere că județul nostru este unul mijlociu ca întindere și mic ca număr de locuitori consider că actuala organizare cu trei ligi este stufoasă și puțin eficientă. De aceea pentru campionatul 2020-2021 se va propune Adunării Generale a AJF din august 2019 un sistem compețitional, cu Liga a IV-a compusă din 14/16 echipe și Liga a V-a compusă din 3 serii a minim 14 echipe repartizate pe criteriul geografic. Pentru stabilirea câștigătoarei Ligii a IV a și implicit a echipei ce va reprezenta județul la barajul pentru promovarea în Liga a III a se poate desfășura un play-off cu participarea primelor patru echipe cu jocuri în sistem eliminatoriu, tur-retur. Învingătoarele din cele două jocuri vor disputa finala campionatului în ultima sâmbătă din luna mai pe un stadion neutru pentru a da posibilitatea câștigătoarei să pregătească meciul pentru barajul de promovare!”, spune Săraru.
În privința copiilor și juniorilor, Dan Săraru propune patru paliere: „Competițiile vor fi organizate pe cele patru paliere de vârstă: A1 (juniori de 18 ani și mai mici), Under 15, Under 13, Under 11 pe teren cu gazon natural sau sintetic, iar pentru cei mici li se va facilita participarea la cele doua mari competiții : Trofeul Gheorghe Ola și Trofeul Gheorghe Ene, desfășurate în sală.Banii primiți de la CJ Vâlcea vor fi împarțiți în mod egal la toate echipele, inclusiv cele de copii și juniori. Meciurile campionatului de juniori A1 se vor desfășura în deschiderea meciurilor de Liga a IV a în lunile august, septembrie, octombrie, aprilie, mai, iar în lunile cu precipitații mai multe (noiembrie, decembrie, martie) se vor desfășura după meciurile de seniori. Pentru toate cluburile de copii și juniori care din motive financiare nu pot înscrie echipe de juniori republicani A și B în competițiile organizate de FRF li se va facilita prezența în campionatul de juniori A1 fie independent, fie jucând ca echipe de juniori pentru echipe de Liga a IV a (transferurile în acest caz fiind gratuite)”.
Articol scris de Adi Georgescu