Reînființată în urmă cu mai puțin de un an, CSU Galați, echipă care juca finala „Cupei României” în 1976, contra lui Iordănescu și Marcel Răducanu, a câștigat campionatul Ligii a 4-a gălățene și crede că poate promova în eșalonul al treilea, chiar dacă la baraj va da peste puternica formație a lui Bănel Nicoliță, CS Făurei.
„Au echipă bună, dar nu sunt de speriat. Putem să-i batem”, a spus Florin Păunescu, unul dintre finaliștii Cupei din urmă cu 42 de ani, acum director tehnic la ACS Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.
Lot făcut în două săptămâni
În luna august a anului trecut, cu un proiect având la bază cadrele didactice de la Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS), prorectorul Ștefan Baltă anunța reînființarea unui club ce a însemnat un capitol important în istoria fotbalui gălățean, CSU, acum sub denumirea ACS Universitatea „Dunărea de Jos”.
Lectorului universitar Cătălin Savu, fost fotbalist la FCM Dunărea și Oțelul, iar apoi arbitru de prima ligă, i se încredința funcția de președinte al clubului, dar și dificila misiune să formeze foarte repede un lot competitiv, din postura de antrenor principal. „Am făcut echipa în doar două săptămâni, n-am avut mai mult timp până la prima etapă. Am vorbit cu foarte mulți jucători ce aveau ceva experiență, dar mai toți m-au refuzat, neavând încredere în proiect. De aceea a fost o mare surpriză parcursul din tur, când am terminat pe locul al doilea, la un singur punct de liderul de atunci. În iarnă ne-am mai întărit lotul și iată că am rezistat până la capăt și am câștigat campionatul. Este un proiect de renaștere a fotbalului universitar, iar satisfacția ne este mult amplficată de faptul că toți jucătorii sunt studenți ai Universității noastre. Avem o singură excepție, portarul Măstăcan, dar care este absolvent al facultății noastre, atât cu licență, cât și master”, a spus Cătălin Savu, care folosește denumirea de CSU mereu când vorbește despre echipa sa. „Această titulatură era deja existentă, dar aceste inițiale oricum sunt în numele nostru oficial”, a adăugat tehnicianul gălățean.
Portarul polițist, expertul penalty-urilor
De altfel, Nicușor Măstăcan este și cel mai experimentat jucător de la CSU Galați, cu multe meciuri în Liga a 2-a și Liga a 3-a. El ar putea fi atuul gălățenilor în cazul în care, la barajul de promovare în Liga a 3-a, cu CS Făurei, se va ajunge la loviturile de departajare.
Acum polițist, Măstăcan a arătat în 2014, când juca pentru Unirea Slobozia, în Liga a 2-a, că este un expert al penalty-urilor, apărând trei șuturi de la 11 metri în trei meciuri consecutive, unul dintre ele contra Rapidului, la execuția lui Daniel Niculae.
„Nu e exclus să ajungem acolo, la lovituri de departajare cu Făurei. Au jucători experimentați, aspect care îi face să joace cu dezinvoltură, dar sunt sigur că noi alergăm mai mult. Și cei din Slobozia Conachi (n.r. – contracandidata la câștigarea Ligii a 4-a, până în ultima etapă) aveau dezinvoltura dată de experiență și iată că ne-am descurcat. Pregătirea noastră fizică foarte bună poate face diferența și să ne ducă în Liga a 3-a”, și-a exprimat încrederea Nicușor Măstăcan (29 de ani).
Au stat cu ochii pe CS Făurei
Antrenorul Cătălin Savu și-a făcut temele pentru baraj, asistând la două dintre ultimele meciuri ale echipei pentru care joacă frații Bănel și Stelian Nicoliță. „Dacă nu vor apărea surprize de ultim moment, îi cunoaștem destul de bine. Au echipă foarte bună, dar nu e una de neînvins, avem șanse”, a declarat tehnicianul gălățean.
Savu a ținut să mulțumească celor care au asigurat echipei condiții bune în acest sezon: „În primul rând, conducerii Universității, în special prorectorului Ștefan Baltă, poate nu e chiar întâmplător că s-a născut în anul în care CSU dispărea. De asemenea, Primăriei Galați și sponsorilor Apiplant și Rojevas. Sperăm să nu-i dezamăgim la baraj”.
Barajul se joacă pe „Oțelul”
CSU este aproape de a avea un parcurs identic cu cel al SC Oțelul, care în primul sezon de la reînființare (2016-2017) reușea promovarea în Liga a 3-a. Meciul tur al barajului pentru intrarea în eșalonul al treilea va avea loc la Galați, pe 23 iunie, Cătălin Savu anunțându-ne, joi seara, că s-a obținut acordul ca această partidă să se dispute pe excelentul gazon al stadionului „Oțelul”.
„Cei de la Oțelul au răspuns pozitiv, fără ezitare, la solicitarea noastră, tot respectul pentru ei. Ne pun la dispoziție stadionul atât pentru meci, cât și pentru antrenamente. Este încă o dovadă că, atunci când este vorba de pasiune intensă pentru fotbal, gălățenii arată și solidaritate. Poate fi începutul unei colaborări cu rezultate mari pe termen lung”, a precizat antrenorul și președintele clubului studențesc.
Partida retur va avea loc o săptămână mai târziu, pe 30 iunie, la Făurei.
În ”76, învinși din golul lui Iordănescu
Până atunci, CSU Galați va juca, pe 17 iunie (în comuna Ivești), finala „Cupei României”, faza județeană, la 42 de ani după acea finală la nivel național. Atunci, în 1976, CSU ajungea din postura de divizionară B în ultimul act, după următorul parcurs: 1-0 cu CFR Cluj în șaisprezecimi, 1-0 cu Jiul Petroșani în optimi, la Câmpina, 2-0 în sferturile de finală, la Ploiești, cu ASA Târgu Mureș și 1-0 în semifinală, tot la Ploiești, cu Universitatea Craiova.
În finala de poveste, CSU a jucat cu Steaua, formația bucureșteană impunându-se greu, cu 1-0, golul fiind marcat târziu, în minutul 75, de către Anghel Iordănescu. Steaua i-a mai avut în teren, printre alții, pe Vasile Iordache, Sameș, Ion Dumitru, Marcel Răducanu și Mario Agiu, acesta din urmă ajungând peste 12 ani să intre în istoria fotbalului gălățean, jucând pentru Oțelul în celebra victorie (scor 1-0) cu Juventus Torino.
În acea finală, pentru CSU Galați au jucat: Tănase – Pasquale, Olteanu, Marta, Șarpe – Păunescu (Ene), Bejenaru, Georgescu (Cotigă) – Kramer, Marinescu, Dobre (antrenor Ion Zaharia).
Altfel, la CSU și-a făcut junioratul și a debutat la seniori Tudorel Stoica, căpitanul echipei Steaua care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.
CSU a dispărut în 1982, când a fuzionat cu Dunărea Galați.
Lotul CSU Galați
Campionatul Ligii a 4-a a fost încheiat de CSU Galați cu următorul lot de jucători: Adrian Anastasie, Alexandru Apostol, Rareș Antofe, Andrei Brumaru, Daniel Cană, Constantin Chiciuc, Alexandru Codreanu, Andrei Constantinescu, Cristian Crișan, Daniel Dajbog, Sorin Dănăilă, Ionuț Florea, Constantin Gheorghiu, Cosmin Gârleanu, Adrian Grigoraș. Mădălin Hilohi, George Iacob, Lucian Ignat, Bogdan Ion, Valentin Lungu, Nicușor Măstăcan, Octavian Moise, Dănuț Morogan, Robert Neagu, Alexandru Pațilea, Alexandru Perju, Bogdan Popov, Dragoș Rotaru, Costin Serea, Alexandru Stancu, Marius Stoian, Gheorghiță Țuiu.
Au CIS și nu au probleme cu participarea la baraj
ACS Universitatea „Dunărea de Jos” Galați are Certificatul de Identitate Sportivă (n.r. – CIS) și nu are nicio problemă în a participa la barajul pentru promovare, iar ulterior, dacă îl câștigă, să evolueze în Liga 3.
„Nu avem și nici nu am avut probleme cu Certificatul de Identitate Sportivă, îl avem din luna februarie prin luna ianuarie. De altfel, documentul care atestă acest lucru este în posesia celor din cadrul federației. Nu suntem nici club de drept public, deci vom juca barajul respectând în totalitate regulamentul, sperăm să-l și câștigăm”, a transmis Cătălin Savu, președintele și totodată antrenorul principal al campioanei Ligii 4 din Galați.
Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚ (Sportul Ilustrat)