Andrei Santa, puterea exemplului la AS „SR” Brașov. „Fotbalul unește oamenii, iar Brașovul fotbalistic avea nevoie de un restart”

Marius ANGHEL 29 Nov. 2017, 11:55 Ligi județene
Andrei Santa, puterea exemplului la AS

Are 54 de ani și o viață la Steagu’. Andrei „Toto” Șanta a început fotbalul la 6 ani la FC Brașov. Cu un singur an în care a fost împrumutat la Tractorul, toată cariera de portar se leagă de FC Brașov. La 32 de ani, în 1992, s-a lăsat, din cauza unei hepatite, și a ales cariera de antrenor cu portarii. Doar la FC Brașov. Prin mâna lui au trecut portari de mare valoare, unii formați chiar de el (Florin Iacob, Căucă, Turdean, Kajcsa, Marc, Dănălache, Todericiu), unii consacrați (Stelea, Prunea, Dani Coman, Răzvan Lucescu, Arcanu, David, Bordeianu) și alții care la Brașov au ieșit la rampă (Bojic, Dossey, Mario Felgueiras sau Mincă). Toți au lucrat excelent cu mucalitul antrenor brașovean.

Deși a avut oferte de a pleca din Brașov, în Qatar, dar și de la CFR Cluj, atunci când Mincă și Felgueiras jucau la formația din Gruia, Șanta a preferat să rămână la Brașov. „Nu am plecat din Brașov pentru familie. Chiar nu am putut, dar nu regret deciziile pe care le-am luat”, spune Andrei Șanta.

Nopți nedormite

În vară, după 25 de ani ca antrenor cu portarii la FC Brașov doar la nivelul Ligii 1 și a 2-a, Șanta a fost primul nume mare care a făcut pasul către echipa suporterilor. „Am promis și m-am apucat de treabă împreună cu fostul meu coleg, Petre Lucian. Nu dormeam noaptea și mă gândeam ce pot să lucrez la antrenamente. Au fost mulți jucători care au venit în probe, unii au rămas, alții nu. Pentru prima oară în carieră m-am văzut în postura să lucrez cu jucători amatori, pentru că unii erau pompieri, alții șoferi… Nu a fost ușor să formăm lotul. Cu o săptămână înainte de startul campionatului, noi nu știam în ce ligă vom juca. Faptul că am terminat turul pe primul loc e primul pas făcut în acest proiect. Fotbalul unește oamenii, iar Brașovul fotbalistic avea nevoie de un restart”, spune Șanta pentru Monitorul Expres.

„Vom promova”

Antrenorul liderului Ligii a 4-a Brașov este convins că AS „SR” Brașov va promova. „Cel mai greu meci din acest campionat a fost cel de la Voila, din cauza terenului de joc impracticabil. În rest, în toate meciurile, noi am încercat să jucăm fotbal, să construim, să pasăm. Eu spun că vom promova fără probleme. Cei de la Precizia au câțiva jucători tineri buni, dar tot jocul e construit cu mingi aruncate pe Coman. Dacă Ion Coman nu ar juca la Precizia, echipa ar fi una oarecare din Liga 4-a. Mai sunt și alte două-trei echipe bune, dar, dacă vom avea stabilitate, iar discuțiile cu Primăria și Maurer se vor concretiza, nu vom avea probleme. Noi trebuie să avem o echipă pregătită să câștige barajul, pentru că Brașovul trebuie să promoveze în Liga a 3-a. Niciodată nu am crezut că vom ajunge aici. Niciodată!”, a încheiat antrenorul Andrei Șanta.

Indisciplina tactică și individualismul unor jucători

Exigent cu toți jucătorii, Șanta are și motive de nemulțumire pentru modul în care a jucat echipa în acest tur de campionat. „Sunt nemulțumit de indiscipina tactică la unele jocuri, dar și de individualismul unor jucători. Sper să-i facem să înțeleagă că trebuie să joace pentru echipă. Toți vor să marcheze, să iasă în evidență…”, a încheiat Andrei Șanta.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)
Foto: Bogdan BĂ‚LAȘ

Marius ANGHEL 29 Nov. 2017, 11:55 Ligi județene
Pe aceeași temă