Valentin Sinescu și-a încheiat mandatul la Unirea Alba Iulia cu cele mai modeste rezultate din ultimii 6 ani, de când echipa a revenit în Liga 3. ”S-a săturat”

Autor: Dan HENEGAR Publicat: 14 Dec. 2021, 09:37 Liga 3
Valentin Sinescu și-a încheiat mandatul la Unirea Alba Iulia cu cele mai modeste rezultate din ultimii 6 ani, de când echipa a revenit în Liga 3. ”S-a săturat”

Unirea Alba Iulia a învins în jocul ce a tras cortina peste anului 2021, 2-1 pe ”Cetate” cu Sticla Arieșul Turda, de altfel, singura victorie internă a sezonului obținută, dar iernează în postura rușinoasă de ”lanternă roșie” a Seriei a 9-a.

Doar 8 puncte au strâns ”alb-negrii” în cele 15 etape, într-un campionat marcat de problemele financiare, unele apăsătoare pentru Unirea.

Trimis în tribună la jocul cu gruparea din Turda, antrenorul principal Valentin Sinescu a plecat acasă, în vacanță, încă nu înainte de a transmite un mesaj ferm oficialilor albaiulieni: ”Dacă nu se rezolvă situația financiară și se perpetuează aceeași stare de fapt din toamnă, nu are sens să continuăm.”

”Îi dau dreptate, îl înțeleg, nu e deloc confortabil să faci naveta de la Ploiești, să stai departe de familie, să nu ai stabilitate și să te chinui”, a confirmat, pentru Ziarul Unirea, Mihai Dăscălescu, președintele grupării din Cetatea Marii Uniri.

Valentin Sinescu s-a lovit de tot felul de probleme la Alba Iulia

Valentin Sinescu a acceptat în luna iulie propunerea venită de la Alba Iulia, de la prietenul Mihai Dăscălescu, în intenția de a-l ajuta pe acesta. Era perioada în care Unirea visa la banii cuveniți în urma vehiculatei plecări a lui Nicolae Stanciu din Cehia la Galatarasay, un transfer aproape parafat în acel moment.

Antrenorul a nimerit în cel mai complicat moment al echipei din ultima perioadă, nici implicarea primăriei, atât de vehiculată și așteptată în acest an, neconcretizându-se.

Cu o notorietate dobândită în fotbalul autohton în perioada când a condus Astra în Liga 1 și o cultură generală de invidiat, Sinescu a acceptat provocarea, însă realitatea de care s-a lovit a fost mult mai dură decât anticipa, problemele financiare diluând mult calitatea efectivului cu care a lucrat. Unirea Alba Iulia a devenit cea mai tânără distribuție a Seriei a 9-a, jucătorii rămași în lot ajungând la o medie de vârstă în jur de 21 de ani.

Obligată de împrejurări și mai mult de nevoie, echipa albaiuliană a mizat pe juniorii din propria pepinieră, majoritatea fragezi pentru debutul în Liga 3. Mai mult, în intersezon, numeroși jucători curtați au refuzat propunerea tocmai din cauza incertitudinii financiare de la Alba Iulia, nereușindu-se întărirea dorită a lotului, scrie Ziarul Unirea.

În mandatul de 4 luni și jumătate (19 iulie, debutul pregătorii – 4 decembrie, ultimul joc oficial), palmaresul lui Sinescu a fost unul dezamăgitor, practic cel mai modest din ultimii 6 ani, din 2016, când ”alb-negrii” au ajuns, la cerere, pe a treia scenă fotbalistică. Cu un procentaj de 17,7 la sută din punctele puse-n joc, o singură partidă adjudecată pe teren propriu (s-au marcat 4 goluri, în două reprize secunde, cu Metalurgistul Cugir și Sticla Arieșul Turda), cel mai modest atac (9 reușite) și o defensivă fragilă nesigură (31 de goluri, la egalitate cu CS Ocna Mureș, depășită doar de Sănătatea Cluj și Gloria Bistrița Năsăud), Unirea Alba Iulia a traversat un sezon de coșmar, iar retrogradarea a devenit o amenințare reală.

Valentin Sinescu, prea sofisticat pentru o echipă de Liga 3 cu probleme pe toate palierele

Singurul antrenor din afara Albei din ultimii 5 ani, Sinescu, posesor al unui limbaj elevat, peste medie, viza să revigoreze un fotbal ajuns pe marginea prăpastiei.

”Nu vin la Alba Iulia la o baie de nepăsare, dar nici să mă căpătuiesc, vreau să revigorăm fotbalul într-o urbe ce merită cel puţin Liga a 2-a. Nu vreau decât atât: normalitate şi un climat care să-mi permită să muncesc pentru ca Alba Iulia să se bată cu şanse la promovare.  Am foarte mulţi ani în fotbal ca să mai fiu păcălit de iluzii. Noi avem nevoie de transferul lui Stanciu şi de timp. Dacă ar fi existat siguranţă, aş fi putut să angajez discuţii cu anumiţi jucători. I-am promis lui Mihai Dăscălescu că  îl ajut, în speranţa că, prin rezultatele reuşite comunitatea se va ralia efortului nostru. În primă fază să ne propunem o calificare în play-off”, era mesajul transmis de Sinescu la prima discuție telefonică purtată în vară.

Fără a intra prea mult în detalii de culise și a despica firul în patru, precizăm doar că Sinescu, cel care lucrase în ultimii ani la FRF (Școala de Antrenori, respectiv a făcut parte din stafful tehnic al naționalelor Under 15 și Under 19), dar care antrenase ultima dată o echipă de club în 2016, la CSM Sighetu Marmației (aprilie 2016) a fost un personaj mult prea sofisticat pentru o echipă de Liga a 3-a cu probleme pe toate palierele, nereușind să-și apropie jucătorii, cu toate că metodele de lucru la antrenamente au fost unele moderne, scrie Ziarul Unirea.

Mai punctăm doar că, încercările noastre telefonice din ultimele săptămâni de a afla un punct de vedere în actualul context nu s-au dovedit fructuoase, asta după ce, anterior, antrenorul fusese extrem de amabil și cooperant pe parcursul sezonului.

Dincolo de chestiunile de pregătire, antrenamente și jocuri, Sinescu a ajutat clubul și din punct de vedere financiar, neîncasându-și salariile și acceptând să achite din propriul buzunar anumite datorii acute ale clubului.

”Mai degrabă nu cred că rămâne. Nu am luat nicio decizie, dar dacă nu se rezolvă problema financiară, nu revine la echipă, s-a săturat. În cazul său a fost greu de gestionat o asemenea conjunctură, iar faptul că nu a cunoscut seria poate fi considerat un handicap, a menționat președintele Mihai Dăscălescu, cel care a ținut să menționeze progresul înregistrat în acest răstimp de tineri precum Mâlnă, Dehelean, Bârdea, Haj sau Pocol.

  • 10 din 10 este locul ocupat de Unirea Alba Iulia în Seria a 9-a a Ligii 3, una dominată autoritar de CS Hunedoara, cu 43 de puncte acumulate în 15 meciuri. Unirea are 8 puncte strânse și șanse reduse să se salveze de la retrogradare.

Foto: Ziarul Unirea

Autor: Dan HENEGAR Publicat: 14 Dec. 2021, 09:37 Liga 3
Pe aceeași temă