Chiar dacă trece prin momente grele din punct de vedere financiar, UTA a decis în această vară să își readucă echipa secundă mai aproape de ea, în Liga 3. Cererea a fost depusă la Federația Română de Fotbal înainte de expirarea termenului limită, 15 iulie, iar acum se așteaptă răspunsul forului condus de Răzvan Burleanu.
Principalul „artizan” al proiectului este chiar antrenorul Ionuț Popa, care vrea ca tinerii jucători ai clubului care nu prind prima echipă să nu mai fie împrumutați la alte cluburi, ci să meargă la UTA 2.
„Este foarte important să avem echipă în Liga a 3-a, iar în acest sens am fost sprijiniți mult de o persoană căreia nu aș vrea să îi dau numele pentru a-i face reclamă. Am susținut demult această idee, pentru că jucătorii au altă motivație. În acest fel, nu mai trebuie să le dăm drumul jucătorilor tineri, cum a fost cazul lui Costin sau Copaci, iar aceștia pot ajuta la crearea unui lot mai complet. Altfel, vedeți și dumneavoastră cât de greu este să transferi jucători”, a spus, citat de Sport Arad, Ionuț Popa după amicalul UTA-ei cu Szeged 2011, câștigat cu 1-0. Antrenorul echipei arădene este și „șef de șantier” la stadionul Motorul, acolo unde le cere lucrătorilor să lucreze mai bine și mai repede.
UTA a avut echipă secundă în Liga 3 în sezonului 2016-2017, însă a retrogradat după ce a terminat pe penultimul loc în Seria a 4-a. Putea să continue însă la același nivel, cum a făcut-o și Becicherecu Mic, însă conducătorii clubului au vrut să facă economie și au lăsat echipa să joace în Liga a 4-a.
UTA II ar putea să își desfășoare meciurile de pe teren propriu tot pe sinteticul stadionului Motorul. Din lot vor face parte jucătorii care nu prind prima echipă, cât și generația 2001 antrenată de Sandu Gaica și Adi Ungur.
Județul Arad ar putea avea astfel, în noua ediție a Ligii 3, cinci echipe în competiție: Național Sebiș, Șoimii Lipova, Gloria Lunca Teuz Cermei, Crișul Chișineu Criș și UTA Arad 2.