Progresul Spartac cere „responsabilitate” din partea presei care „aruncă cu noroi”. ProSport a scris cum echipa, ajunsă la baraj cu încălcarea Statutului FRF, s-a prezentat fără doctori

Marius ANGHEL 19 Jun. 2017, 20:42 Stiri

Progresul Spartac București a trimis la ProSport un drept la replică după ce publicația noastră, alături de alte site-uri, a descris anomaliile consemnate la barajul de promovare în Liga 3 organizat de FRF. Progresul Spartac București, desemnată campioana Bucureștiului, ar fi trebuit să joace sâmbătă prima manșă a întâlnirii cu campioana Ilfovului, Voința Crevedia. Meciul nu s-a disputat pentru că gazdele s-au prezentat fără doctor. Oaspeții au contestat dreptul de joc pentru trei jucători de la Spartac. Gazdele au vrut, la rândul lor, să conteste niște jucători de la Crevedia, dar în acel moment s-a constatat că a dispărut din vestiarul arbitrilor carnetul unuia dintre fotbaliștii vizați! În aceste circumstanțe, arbitrul și-a pierdut răbdarea și a decis ca gazdele să piardă la masa verde: 0-3.

ProSport a scris despre caz aici și aici.

Pe lângă evenimentele de dinaintea partidei anulate, alte încălcări ale regulamentelor ar fi trebuit să alerteze FRF, care era organizatoarea barajului. Acest lucru nu s-a petrecut.

Voința Crevedia a jucat și a câștigat campionatul din Ilfov, deși localitatea face parte din Județul Dâmbovița și, conform statutului FRF, era obligată să joace în județul de care aparține administrativ. Excepție fac doar cazurile când în județele de reședință nu există competiții – excepția nu era valabilă aici, Dâmbovița având campionat.

Progresul Spartac București a fost afiliată provizoriu la AMFB în 2015, însă potrivit Statutului FRF și ROAF (pe care AMFB este obligată să le respecte), această afiliere provizorie putea dura numai până la prima Adunare Generală a membrilor asociației. De atunci s-au organizat mai multe Adunări Generale, dar afilierea echipei Progresul Spartac nu a fost validată de membrii AMFB.

„Ne-am fi dorit mai multă responsabilitate din partea mediei centrale”

Iată punctul de vedere al clubului Progresul Spartac:

 „Drept la replica

Ca urmare a unei erori umane (care ramane de stabilit daca ne apartine doar noua), clubul Progresul Spartac a fost sanctionat cu pierderea, 0-3, a meciului cu Vointa Crevedia 2, din cadrul primului tur al barajului de promovare la liga a treia, pentru neasigurarea corespunzatoare a asistentei medicale. Facem precizarea ca la meci se aflau totusi prezenti un medic si doi asistenti dar oficialii partidei au considerat ca este nevoie de DOI medici.

Cu aceasta ocazie, media a preluat din pacate fara nici o verificare denigrari grave ale clubului nostru lansate de rivali sau fosti rivali invinsi de noi in campionatul 2016-2017.

Progresul Spartac a castigat sezonul regulat cu linia de clasament 28 meciuri, 26 victorii, 2 egaluri, 0 infrangeri, la o distanta de 18 puncte (!) fata de echipa de pe locul 2. A urmat apoi si un playoff in patru, cu un singur tur, in care a castigat pe teren toate cele trei jocuri disputate. Niciunul din jucatorii folositi pe parcursul competitiei nu se afla in stare de suspendare nici la AMFB nici in evidenta unui alt AJF.

Cat despre dreptul de participare in campionatul Bucurestiului, acest nu face obiectul nici unei contestari si nu a fost pus de nimeni in discutie nici in 2015-2016, cand am evoluat la liga a V-a, si nici pe toata durata toamnei trecute, pana cand a devenit evident ca Progresul Spartac este detasat cea mai buna echipa din competitie, si ca este principala favorita la castigarea campionatului. Clubul are sediul in Bucuresti, detine CIS regulamentar (vezi foto) si este afiliat (provizoriu) la AMFB.

Ne-am fi dorit mai multa responsabilitate din partea mediei centrale, care in dorinta de titluri senzationale („circ penibil”, „bataie de joc mondiala”!!) preia cu nonsalanta acuzatii nefondate care arunca cu noroi asupra muncii de un an a unui grup de oameni pasionati, talentati si care si-au propus sa realizeze ceva la nivelul la care evolueaza.

Cu stima,

AS Progresul Spartac 1944″.

Decizia arbitrului de a respecta ROAF și de a cere doi medici la stadion – o opțiune personală, crede conducerea clubului Spartac

În dreptul la replică semnat „AS Progresul Spartac 1944″, se subliniază că a fost decizia personală a „oficialilor partidei” de a nu porni meciul în absența medicului echipei gazdă. Comunicatul invocă faptul că la stadion se aflau un doctor și doi asistenți.

Conform Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF), Capitolul V – Organizarea jocurilor, Articolul 54 – Asistența medicală, Paragraful 2, „Jocurile din Liga 1, Liga a 2-a și Liga a 3-a, campionatul de fotbal feminine, precum și cele din Cupa României, Supercupa României și Cupa Ligii pot începe numai dacă la teren sunt prezenți medicul delegat și medicul echipei gazdă„. Același Articol 54, la Paragraful 5, prevede: „Arbitrii sunt obligați să nu înceapă jocul dacă medicul delegat sau, după caz, asistentul medical delegat (n.r. – acesta este acceptat, conform Paragrafului 4, doar în cazul jocurilor de juniori), nu se prezintă la teren în maxim 15 minute de la ora oficială la care este programat jocul”.


Asistența medicală la partidele organizate de FRF este reglementată în ROAF, la Articolul 54. În cazul Spartac – Crevedia au fost încălcate paragrafele 2 și 5

Membru provizoriu al AMFB cu încălcarea Statutului FRF și al ROAF

Persoana care s-a semnat „AS Progresul Spartac 1944″ mai afirmă că echipa a obținut rezultate bune, că nu a fost contestată, că are Certificat de Identitate Sportivă și sediul în București. Aceste lucruri nu au fost făcut obiectul articolului publicat de ProSport.

Înainte de a cere „mai multă responsabilitate din partea mediei centrale” care „aruncă cu noroi” „în dorința de titluri senzaționale”, textul menționează în paranteză și subiectul articolului din ProSport: „clubul (…) este afiliat (provizoriu) la AMFB”.

Afilierea provizorie la una din structurile FRF nu poate avea durată nedeterminată. Progresul Spartac a fost primită provizoriu în competiție, de Comitetul Executiv al AMFB, acum doi ani, în 2015. Conform Statutului Federației Române de Fotbal, Capitolul II – Calitatea de membru, Articolul 11 – Afilierea provizorie, Paragraful 1, „Comitetul Executiv poate hotărî cu titlu provizoriu afilierea, urmând ca această hotărâre să fie validată în cadrul primei Adunări Generale”.


Statutul FRF, Articolul 11, este foarte clar în ceea ce privește afilierea provizorie a cluburilor. Din motive necunoscute, AMFB încalcă de doi ani acest regulament obligatoriu și evită să treacă prin Adunarea Generală afilierea echipei Progresul Spartac 

Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, Capitolul I, Articolul 1 – Afilierea cluburilor, Paragraful 13, reia și întărește aceeași idee: „Adunarea Generală a FRF/AJF/AMFB este competentă să decidă asupra afilierii definitive a membrilor. Comitetul Executiv al FRF/AJF/AMFB poate hotărî afilierea cu titlu provizoriu a unui membru, această hotărâre urmând a fi supusă aprobării în prima Adunare Generală, care va decide afilierea definitivă”.

Așadar, statutul de membru afiliat provizoriu, conferit de conducerea executivă a asociației (AMFB), se poate întinde doar până la prima Adunare Generală a membrilor, când aceștia trebuie să aprobe (sau nu) afilierea definitivă. Din acel moment s-au ținut însă trei Adunări Generale (două în 2016 și una în 2017), iar membrii AMFB nu au aprobat afilierea clubului Progresul Spartac.


Jucătorii de la Progresul Spartac 1944 s-au încălzit degeaba pentru barajul cu Voința Crevedia. Meciul n-a mai avut loc. Foto: contul de Facebook al echipei Progresul Spartac

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 19 Jun. 2017, 20:42 Stiri
Pe aceeași temă