După titlul de campioană a României, și promovarea din Seria a 4-a a Ligii 3 s-ar putea decide la TAS. Indiferent de verdictul FRF, unul dintre cluburi va merge la Lausanne

Marius ANGHEL 17 May. 2017, 12:49 Stiri

Astăzi, 17 mai, are loc un nou termen la Comisia de Disciplină a FRF în „speța Keita”, între cluburile Performanța Ighiu și Național Sebiș. Cazul poate decide promovarea în Liga a 2-a din Seria a 4-a a Ligii 3, acolo unde echipa arădeană ar trece pe primul loc cu trei puncte la „masa verde” sau, mai bine zis, dacă luăm în cosiderare declarațiile părților, va trimite unul din cele două cluburi la TAS, anunță Sport Arad.

Sebișul sau Ighiul la TAS, după FCSB

După ultimul caz ivit în România, în privința campioanei Ligii 1, Viitorul sau FCSB, pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne ar putea ajunge și o reclamație a unui club din Liga 3, numele acestuia urmând să se decidă după decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF. Performanța Ighiu și Național Sebiș vor apela la această cale de atac dacă se vor simți nedreptățite de FRF. Totul a pornit de la utilizarea jucătorului Souleymane Keita în meciul direct din turul campionatul, selegalez care își reziliase contractul cu Național și apoi a fost legitimat la Performanța prin echipa secundă, înainte ca acesta să fie declarat oficial liber de contract. Cum Ighiul a câștigat acel meci cu 3-1, Național speră acum să obțină victoria la „masa verde” și să urce pe primul loc în clasament.

În iunie 2016, Souleymane Keita era încă legitimat la Național Sebiș, dar, datorită unor neînțelegeri cu antrenorul Călin Cojocaru, a dorit să-și rezilieze contractul. Acest lucru s-a și întâmplat oficial începând cu data de 1 iulie, dar, conform regulamentului, Comisia pentru Statutul Jucătorului de la FRF trebuia să constate această reziliere, înainte ca senegalezul să semneze cu un alt club, întrucât contractul era înregistrat și s-a reziliat înainte de termen.

Potrivit Sport Arad, profitând de faptul că are o echipă a doua în Liga a 5-a, Performanța Ighiu l-a înregistrat pe Keita la AJF Alba ca pe un nou venit, și, se pare, că nu li s-au solicitat toate actele necesare (statut de jucător liber, respectiv drept de muncă necesar fotbaliștilor extracomunitari). La Casa Fotbalului s-a trimis doar fișa jucătorului eliberată de AJF pentru echipa a doua și pe această bază i s-a dat dreptul de joc și în Liga a 3-a, ca fiind venit de la echipa a doua.

Popescu: „Dacă trecem de aceste aspecte și se judecă fondul chestiunii, noi trebuie să fim considerați de bună credință”

Clubul din Ighiu a considerat că, prin acest artificiu, a rezolvat problema și totul va fi în regulă. Din păcate pentru ei, cele două comisii FRF sesizate în urma contestației făcute de Național Sebiș au arătat foarte clar că Souleymane Keita trebuia declarat liber de contract, apoi trebuia să i se înregistreze noul contract la FRF, ocazie cu care trebuia prezentat dreptul de muncă eliberat la solicitarea clubului din Ighiu. În apărare, clubul din Alba s-a legat de interpretări ale textelor articolelor din Regulament, și a prezentat la comisii două variante de contracte între ei și jucătorul Keita, ambele înregistrate la AJF Alba, culmea, chiar și cu sume de plată diferite!

Performanța Ighiu își va susține miercuri buna credință în speța Keita și, prin vocea finanțatorul Armando Popescu, afirmă că: „Dacă nu ni se va da dreptate miercuri, 100 la sută vom contesta decizia. Sper să ni se dea dreptate în primul rând pe aspect procedural, pentru că nu au procedat regulamentar. Și dacă trecem de aceste aspecte și se judecă fondul chestiunii, noi trebuie să fim considerați de bună credință, în contradicție cu ei, și să rămână rezultatul de pe teren. Nu accept ideea ca o echipă care, cu siguranță a știut de un viciu de procedură referitor la legitimare, să te pândească la colț și să înainteze o contestație după ce pierde meciul pe teren. Eu caut dreptatea! Performanța Ighiu nu are niciun interes în câștigarea acestui caz. Ei au un interes, pe care l-au premeditat. Ca și o părere personală, nu Național Sebiș merită să promoveze!. Ighiul poate merge la TAS pentru a-și susține cauza, însă același lucru anunță că îl va face și Sebișul.

Clubul din Alba și jucătorul, amendați de Inspectoratul Teritorial de Muncă, respectiv Inspectoratul General pentru Imigrări

În această primăvară, după ce cazul a făcut vâlvă și cele două Comisii s-au pronunțat, au intrat în scenă alte două instituții ale statului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, care a amendat clubul pentru modul în care l-au angajat și plătit pe Keita, iar al doilea, Inspectoratul General pentru Imigrări, care l-au amendat pe cetățeanul senegalez, Souleymane Keita, pentru că a lucrat ilegal în a doua jumătate a anului 2016, neavând decât drept de ședere anual (obținut la începutul anului 2016 de Național Sebiș), nu și pe cel de muncă. Clubul din Ighiu nici măcar nu a depus actele la IGI pe perioada cât el a jucat în județul Alba. Din iarnă, Keita este la Reșița unde probabil are toate actele în regulă.

Cojocaru: „Nu suntem în război cu Ighiul, vrem doar să se respecte regulamentele!”

Managerul cu atribuții de antrenor al celor de la Național Sebiș nu consideră că este anormal să se respecte regulamentele în vigoare. „Noi am făcut contestație pentru că la un joc de fotbal, echipele ce intră pe teren trebuie să respecte toate regulile pentru a putea consemna la finalul meciului un rezultat corect. Cum poate fi corect un rezultat, dacă unul din fotbaliști nu avea voie să fie pe teren și, mai mult decât atât, a și marcat?˝, e întrebarea retorică a lui Călin Cojocaru.

Sport Arad mai scrie că implicarea și afirmațiile belicoase ale finanțatorului de la Ighiu nu sunt susținute și de președintele Naționalului. „Domnul Armando Popescu este un om serios, de bună credință, și într-un fel este normal să-și apere clubul, dar să nu uităm că dânsul nu era la echipă în turul campionatului, deci nu a fost implicat direct în faptele incriminate de noi. Domnia sa este cel care a salvat clubul în iarnă de la abandon, comunitatea locală retrăgându-și sprijinul aproape total, iar fără implicarea financiară a dânsului nu mai erau astăzi în liga a treia. Noi îl respectăm și nu avem niciun război cu dânsul sau cu altă persoană din club. Pur și simplu dorim să se respecte regulamentele, nimic mai mult. De aceea ne căutăm dreptatea. Și alții în locul nostru ar fi făcut la fel. Vineri îi așteptăm la Sebiș pentru un meci de campionat, îi respectăm ca pe toți adversarii și dorim ca cel mai bun să câștige”, a adăugat Cojocaru.

Vineri, de la ora 18:00, are loc un nou episod între Național Sebiș și Performanța Ighiu, meciul retur din campionat.

Marius ANGHEL 17 May. 2017, 12:49 Stiri
Pe aceeași temă