Dinamo a adus un fundaș care se „pierduse” în Ungaria. Anghelache: „Este pariul meu”

Mihai Andries 01 Mar. 2014, 12:28 Stiri

Președintele „câinilor” a completat baza de selecție a lui Flavius Stoican cu un fundaș central de 22 de ani, pe care fotbalul românesc îl pierduse în ultimul an și jumătate. Horia Crișan a fost legitimat în această iarnă la Dinamo, după revenirea din Ungaria, de la Vasas Budapesta (liga a II-a). În urmă cu patru ani, produsul Școlii de Fotbal „Gică Popescu” era internațional de juniori la U18 și era prezentat de antrenori drept un talent promițător pentru echipele din Liga I.

Totuși, traseul lui Crișan nu a fost la fel de strălucit pe cât i-l prevesteau tehnicienii. Horia a crezut că face alegerea inspirată în 2008, când a semnat cu Unirea Urziceni, o echipă în vogă la vremea respectivă, ce avea să câștige campionatul un an mai târziu. Numai că stoperul n-a fost reținut în lotul echipei mari de către Dan Petrescu, antrenorul ce, pe atunci, se pregătea de Liga Campionilor. Crișan a plecat la Viitorul Constanța, unde a petrecut doi ani la Academia lui Hagi. Ghinionul s-a ținut scai de el și aici. Când se pregătea să debuteze în prima ligă, a fost cedat la FC Brașov. Din păcate pentru el, antrenorii „stegarilor” n-au avut încredere în calitățile tânărului jucător, astfel că tot ce-a reușit fundașul central sub Tâmpa a fost să prindă câteva meciuri ca rezervă, în Liga I.

De aici, cariera lui a mers pe o pantă descendentă. În 2012, Crișan a fost cedat de brașoveni în liga secundă, la Juventus Colentina. Surprinzător, nu s-a impus nici aici, iar agenții l-au orientat către liga a III-a din Ungaria, la Putnok! A reușit după un an de zile să se transfere la Vasas, în liga secundă, de unde, în această iarnă, l-a „recuperat” Constantin Anghelache.

Horia Crișan este un jucător bun, o să vedeți. El este pariul meu pentru postul de fundaș central”, le-a spus președintele lui Dinamo apropiaților. Deocamdată, apărătorul joacă la Dinamo 2, dar, ca orice, fotbalist de la „satelit”, dacă va oferi satisfacție, va fi promovat lângă Țucudean și compania. Cei care l-au cunoscut pe noul dinamovist au spus despre el că părinții au insistat foarte mult ca Horia să se țină de fotbal. Băiatul acesta a ajuns fotbalist nu datorită talentului, ci datorită muncii și a seriozității de care a dat dovadă până în momentul de față. L-am avut sub ocrotire încă de la vârsta de 8-9 ani. Pot să vă spun că stătea după antrenamente pentru a se perfecționa, era un lider de mic, se vedea că vrea să ajungă departe. Părinții l-au ajutat enorm, dacă nu erau dumnealor drumul copilului era altul. Meritul e și al dânșilo,r într-o foarte mare masură”, a fost descris Crișan de către  Bob Ionel, unul dintre antrenorii lui de la juniori.

Doresc să-mi perfecționez stilul de joc și să devin căpitanul echipei naționale la care evoluez în momentul de față. Știu că astă înseamnă foarte multă responsabilitate din partea mea și imi doresc din tot sufletul să pot da dovadă de acest lucru. Pentru mine echipa națională înseamnă totul. Voi da tot ce am mai bun, afirma Crișan când reușea să prindă lotul României Under 18. Vineri, Horia a fost titular la Dinamo 2, în liga a III-a, contra Baloteștiului, 2-2.

90 de minute a jucat Horia Crișan la debutul pentru Dinamo 2  

Mihai Andries 01 Mar. 2014, 12:28 Stiri
Pe aceeași temă