Stelian Gherman, noul antrenor al CSM Unirea Alba Iulia: ”M-a atras obiectivul promovării de Centenar.” Se află la al patrulea mandat la echipa din Cetatea Marii Uniri

Dan HENEGAR 26 Jun. 2023, 20:52 Liga 3
Stelian Gherman, noul antrenor al CSM Unirea Alba Iulia: ”M-a atras obiectivul promovării de Centenar.” Se află la al patrulea mandat la echipa din Cetatea Marii Uniri

Stelian Gherman (57 de ani) este noul antrenor principal al echipei din Liga 3 CSM Unirea Alba Iulia, când ”alb-negrii” își propun promovarea în Liga 2 în anul Centenarului clubului din Cetatea Marii Uniri.

Gherman este antrenorul sub comanda căruia echipa din Alba Iulia a activat ultima dată în Liga 2, în urmă cu un deceniu. El va colabora cu Mircea Oprea, ”secundul” său și în urmă cu un deceniu, și Petre Clep, antrenor cu portarii.

CSM Unirea Alba Iulia a pus punct telenovelei. Stelian Gherman a ieșit câștigător în lupta pentru banca tehnică

Stelian Gherman, originar din Turda, a fost ultima variantă abordată, la finalul săptămânii trecute, de către oficialii clubului albaiulian, după ce, din diverse motive, tratativele cu Valentin Suciu, Florentin Petre sau Adrian Iencsi s-au blocat. După discuții inițiale purtate zilele trecute la Cluj-Napoca, Gherman a oferit azi, 26 iunie 2023, răspunsul final, unul favorabil, pentru a bate în cuie colaborarea, iar miercuri va fi anunțul oficial, anunță Ziarul Unirea.

Astfel, uniriștii au reușit să pună punct unei telenovele ce durează de mai bune de o lună, căutarea noului ”principal” fiind una anevoioasă, după ce Marius Popescu, prima opțiune pe banca tehnică, a refuzat. S-a zvonit, inclusiv în presa națională, că fostul rapidist Mihai Iosif, ultima dată ”principal” la Minaur Baia Mare, retrogradată din Liga 2, a fost ofertat și el.

”Cred că am luat o decizie foarte bună, avem încredere că Stelian Gherman este antrenorul potrivit pentru ceea ce ne dorim. Domnul Sabău, cu care ne-am consultat, a spus că este foarte «OK» că am luat în calcul varianta Gherman. Ne-am liniștit din acest punct de vedere, urmează să începem campania de transferuri, blocată oarecum din pricina căutărilor pentru antrenorul principal”, a spus Radu Urcan, directorul CSM Unirea Alba Iulia.

”Am fost la Alba Iulia, și ca jucător și ca antrenor, și la bine și la rău. Mă bucur că revin și încercăm ca în sezonul următor, de centenar, să promovăm în Liga 2, acolo unde era echipa în urmă cu un deceniu, tot cu mine pe bancă”, a spus Gherman, citat de Ziarul Unirea.

”Stelu’” Gherman, la al 4-lea mandat la Alba Iulia!

Gherman ar fi la al patrulea mandat la Unirea Alba Iulia, echipă la care a activat în primele două eșaloane.

Ca fotbalist, a evoluat în perioada 1995-1997, când a îndeplinit la un moment dat rolul de antrenor-jucător, în perioada când clubul era condus de Ioan Mărginean. Au urmat șapte etape, pe prima scenă, în al doilea sezon petrecut în elită de Apulum Alba Iulia (2004), Viorel Mălușel înlocuindu-l în timpul turului cu Alexandru Pelici.

Ultima experiență a turdeanului a fost în Divizia B, din vara anului 2011 și până la începutul anului 2013, când echipa a abandonat eșalonul secund, în fapt ultima prezență a Unirii la acel nivel competițional, când președinte era Mihai Dăscălescu!

De atunci, a părăsit oarecum circuitul fotbalistic, exceptând episoadele Fortuna Brazi (2013), UTA Arad (2014) și Arieșul Turda (director tehnic, 2018), iar acum revine la Alba Iulia, pentru a antrena în premieră gruparea albaiuliană în Liga 3.

Ca jucător, s-a remarcat la ”U” Cluj, unde a fost coleg printre alții cu bunul său prieten Ioan Ovidiu Sabău și Cristian Pojar.

”Este un proiect pe termen lung, care m-a atras și vrem să reușim. Important este, ca în scurt timp să găsim soluții optime pentru întărirea lotului, cu soluții pentru capitolul under, a mai adăugat Gherman.

Gherman: ”A contat și sfatul lui Sabău”

Stelian Gherman a mai menționat că nu se teme de revenirea în fotbal, după o perioadă îndelungată de absență, și, de asemenea, în luarea deciziei de a prelua Unirea Alba Iulia au contat sfaturile primite de la Ioan Ovidiu Sabău, cel care în această primăvară a decis să nu mai antreneze ”U” Cluj, pe care a reușit să o mențină în prima ligă.

”Normal că am discutat pe această temă cu Neluțu, o facem mereu în ceea ce privește fotbalul, acesta nefiind singura persoană din lumea fotbalului cu care mă consult. Nu mi-e greu să revin ca antrenor, meseria e aceeași, am urmărit fenomenul. Vor fi anumite repere care trebuie recăpătate, dar, la urma urmei, sunt atâția antrenori tineri aflați la primii pași în meserie. Promit că va exista pasiune, seriozitate și implicare în ceea ce mă privește. Important este să reușim toți din club să facem o echipă, la fel ca în trecut, pentru a putea să reușim, a mai adăugat Gherman, citat de Ziarul Unirea.

Conferința de presă de prezentare a sa la CSM Unirea va avea loc miercuri, la Primăria municipiului Alba Iulia, iar reunirea este prevăzută în 17 iulie, urmând ca o săptămână mai târziu să se plece în cantonament centralizat la Câmpulung Muscel.

Mario Boldea și Abdoulaye Niakate, primele achiziții ale Unirii

Altfel, după ce a rezolvat problema antrenorului principal, CSM Unirea Alba Iulia caută să achiziționeze jucători pentru a alcătui un lot competitiv în vederea promovării în Liga 2, obiectivul fixat pentru stagiunea viitoare.

Potrivit Ziarul Unirea, ”alb-negrii” au ajuns la un acord cu mijlocașul Mario Boldea (26 de ani, ultimele trei sezoane la Metalurgistul Cugir) și, de asemenea, au acceptul de la CFR Cluj pentru a-l înregimenta pe fundașul Abdoulaye Niakate (23 de ani, în acest retur la CSC Dumbrăvița, în Liga 2).

  • Boldea a fost o variantă vehiculată imediat după încheierea campionatului, când fotbalistul a terminat înțelegerea cu gruparea de sub Drăgana. Niakate, un apărător central masiv din Coasta de Fildeș, ultima dară la FC San Pedro, a ajuns în România vara trecută, iar feroviarii l-au redirecționat inițial spre divizionara secundă Minaur Baia Mare, însă nu a continuat acolo. În iarnă a ajuns la CSC Dumbrăvița, pentru care a prins doar 146 de minute în 5 jocuri.

Iar lista de transferuri rămâne deschisă, pe ea mai figurând Antonio Vlad (tocmai plecat de la Corvinul Hunedoara) sau Alexandru Dandea (Minaur Baia Mare).

https://liga2.prosport.ro/liga-3/viitorul-daesti-se-reorganizeaza-din-temelii-dupa-ce-a-ratat-promovarea-in-liga-2-doi-ani-la-rand-echipa-valceana-va-avea-o-noua-conducere-a-unei-formatii-care-a-bifat-acum-a-treia-retrogradare-spor-19276118

https://liga2.prosport.ro/liga-3/senad-jarovic-va-juca-in-liga-campionilor-19275960

https://liga2.prosport.ro/liga-3/lotus-baile-felix-a-cedat-un-fotbalist-in-superliga-romaniei-19275776

https://liga2.prosport.ro/liga-4/mansa-retur-a-barajului-de-promovare-in-liga-3-cele-20-de-jocuri-incep-de-la-ora-1730-19275847

https://liga2.prosport.ro/liga-3/unirea-bascov-are-un-nou-antrenor-marius-stoica-numit-in-locul-lui-adrian-dulcea-19275616

https://liga2.prosport.ro/liga-3/costin-lazar-antrenor-in-liga-3-19275556

https://liga2.prosport.ro/liga-3/andrei-cristea-numit-antrenor-principal-in-liga-3-19275457

Dan HENEGAR 26 Jun. 2023, 20:52 Liga 3
Pe aceeași temă