FC Bihor, condusă pe traseele Ligii 3 de un fost fotbalist golgheter! Șoferul orădenilor are un vis măreț: ”După ce noul stadion va intra în circuitul fotbalistic, să mergem cu echipa în cupele europene”

Marius ANGHEL 01 Apr. 2024, 14:29 Liga 3
FC Bihor, condusă pe traseele Ligii 3 de un fost fotbalist golgheter! Șoferul orădenilor are un vis măreț: ”După ce noul stadion va intra în circuitul fotbalistic, să mergem cu echipa în cupele europene”

Aflată în al doilea sezon de Liga 3 în care activează sub denumirea de FC Bihor, echipa municipiului Oradea defilează către Liga 2, în acest moment fiind singura formație neînvinsă în ediția 2023-2024 de campionat. În cele 19 meciuri desfășurate în sezonul regular și play-off a obținut 49 de puncte prin câștigarea a 15 jocuri și terminarea la egalitate a patru dintre ele.

Mai puțin știut despre trupa antrenată de Florin Farcaș este faptul că pe traseele Ligii 3 circulă cu un autocar personalizat, iar la volanul acestuia se află ca șofer un fost fotbalist.

Șoferul autocarului echipei FC Bihor a fost fotbalist și golgheter în liga a patra din Bihor

Cristian Gabriel Oșan este numele celui care conduce autocarul cu care FC Bihor face deplasările în Liga 3 și merge brici în acest sezon, fiind singura echipă din competiție care este neînvinsă după 19 meciuri.

Oșan, acum în vârstă de 48 de ani, a fost fotbalist, scrie Bihor Online. Și-a făcut junioratul chiar la FC Bihor și a activat la nivel de Liga 3 în România și de liga secundă în Ungaria. A început fotbalul de la 6 ani la grupa antrenorului Marta, iar în 1990 s-a alăturat proiectului Săgeata Crișului, unde i-a avut colegi pe viitorul prim-divizionari Sebastian Sfârlea și Marius Popa, acesta din urmă fiind în prezent antrenor cu portarii la FCSB.

”Am revenit de unde am plecat în 1997, când FC Bihor a retrogradat în Liga 3 și s-a făcut un trial din tot județul pentru alcătuirea lotului. Echipa a promovat și eu am ajuns la Crișana Tinca, în județ, cu care am promovat și am ieșit din nou golgheter”, rememorează Cristian Oșan.

În sezonul 1998-99 a fost golgheterul echipei Olimpia Salonta, cu 32 de goluri, alături de care a câștigat liga a patra. După un tur în al treilea eșalon cu Olimpia, Oșan a merg să joace în Ungaria, unde cel mai sus a activat în liga secundă. ”Am stat șapte ani și jumătate în Ungaria, după care am plecat în Spania, unde am și lucrat, dar împreună cu un grup de români ne-am făcut o echipă de minifotbal lângă Tarragona”, povestește Cristian, citat de Bihor Online.

Cristian Oșan este șofer la FC Bihor din 2022. ”Dorința mea cea mai mare este ca din vară să duc echipa prin toată țara, în orașele care au cluburi în Liga 2”

Ultima sa experiență ca fotbalist a avut-o la Partium Oradea, echipă cu care a promovat din liga a cincea în liga a patra din Bihor. S-a retras când avea 41 de ani și apoi s-a apucat de șoferit.

Din 2022, adică anul din care CA Oradea s-a transformat în Liga 3 în FC Bihor Oradea, transportă echipa la jocurile din deplasare.

”Mă simt minunat să fac parte din familia FC Bihor. De mic copil mi-a fost foarte drag clubul ăsta și mă leagă amintiri frumoase de cei care fac parte din stafful tehnic și chiar din cel administrativ. Am crescut cu FC Bihor, iar dorința mea cea mai mare este ca din vară să duc echipa prin toată țara, în orașele care au cluburi în Liga 2. Cum am călătorit prin toată Europa, visul meu este ca după ce și noul stadion va intra în circuitul fotbalistic să mergem cu FC Bihor în cupele europene. Un oraș precum Oradea merită să aibă o echipă la un nivel cât mai ridicat”, a mai spus Cristian Oșan.

FC Bihor debilează în acest sezon de Liga 3 și va juca pentru al treilea an la rând cel puțin în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2

În weekendul trecut, FC Bihor a avut meci pe teren propriu în prima etapă din play-off-ul Ligii 3. S-a impus pe stadionul ”Iuliu Bodola” cu scorul de 4-1 în fața ultimei clasate din acest turneu Phoenix Buziaș.

Echipa antrenată de Florin Farcaș a profitat și de celălalte rezultat din grupă, 2-1 pentru Poli Timișoara în meciul cu CSC Peciu Nou, astfel că s-a distanța la 13 puncte pe trupa din Peciu Nou, clasată pe locul 3.

În play-off se dispută nouă etape, iar FC Bihor nu mai are mult până când își va asigura matematic accederea în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2. Ținând cont că are un avans de șapte puncte față de Poli Timișoara, a doua clasată, trupa orădeană are șanse mari să încheie pe locul 1 play-off-ul Seriei a 8-a. În aceste condiții va întâlni în faza semifinală a barajului pe a doua clasată din Seria 7, poziție pe care în acest moment se află ACSO Filiași.

FC Bihor a jucat și în sezonul trecut în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 3, însă a pierdut dubla cu Unirea Ungheni, după 1-1 la Ungheni și 2-3 la Oradea. Și acum două sezoane, când echipa avea numele de CA Oradea, s-a jucat în faza semifinală a barajului. Atunci nu a trecut de CS Hunedoara (actuala Corvinul), după 2-4 la Oradea și 0-0 la Hunedoara.

La a treia încercare, orădenii speră să promoveze în Liga 2, competiție în care ultima dată municipiul a avut reprezentantă în sezonul 2018-19, pe Luceafărul Oradea, care a jucat mai mult la Sânmartin. FC Bihor a activat ultima dată în Liga 2 în ediția 2015-2016.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reportaj-gabi-tamas-drumul-de-la-fotbalistul-rebel-la-managerul-model-o-zi-cu-fostul-fundas-al-nationalei-in-noua-sa-postura-cea-de-conducator-de-club-biroul-meu-e-aici-in-iarba-am-i-19304555

https://liga2.prosport.ro/liga-3/rezultatele-meciurilor-din-etapa-1-de-play-off-si-play-out-din-liga-3-19304250

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-cu-cristian-pustai-dupa-ultimele-evenimente-de-la-ceahlaul-19304552

 

Marius ANGHEL 01 Apr. 2024, 14:29 Liga 3
Pe aceeași temă