Povestea singurului medic stomatolog care deține Licența Pro în fotbalul românesc: ”Îmi place să muncesc, împac bine cele două joburi.” Echipa pe care o antrenează e codașă în Liga 3 | EXCLUSIV

Daniel NAZARE 13 Apr. 2023, 15:09 Liga 3

A fi medic stomatolog și antrenor de fotbal cu licența pro în același timp pare a fi o realitate de care e capabil doar Laszlo Boloni. Dar nu e un caz singular.

Romică Dorin este medic stomatolog și are licența pro de antrenor de fotbal

Romică Dorin (38 de ani), antrenorul formației de Liga 3 Rapid Brodoc, este posesor de licența pro. Cum e o raritate la nivel înalt pentru mulți această diplomă, antrenorul profesează totuși în ligile inferioare și are o calificare care-l deosebește de ceilalți colegi de breaslă.

Ceea ce este interesant abia acum iese la iveală. Dorin este medic stomatolog la Spitalul de Urgență, iar ”secundul” său, Cristian Vartolomei, este și el asistent medical.

Cel mai cunoscut antrenor din fotbalul mondial cu licență în stomatologie este Laszlo Boloni (70 de ani), campion în Portugalia și Belgia, acum în liga secundă din Franța, la Metz.

 

Romică Dorin: ”Eu mă împart zi de zi între cabinet și gazonul de fotbal”

Romică Dorin a deținut chiar propriul cabinet medical în 2010, dar a decis să plece din țară. A mers în Anglia, apoi a stat și în China, unde a fost trimis de federația engleză pentru a ajuta fotbalul chinez.

”Mi-a plăcut să mă plimb, să muncesc, să îmbin fotbalul cu stomatologia. Licența Pro am luat-o la Bilbao, în Spania, în 2019, dar am fost și în China, unde am fost un fel de tutore peste provincia Hainan. Experiențele astea m-au ajutat foarte mult”, a mărturisit antrenorul pentru ProSport.

La echipa unde antrenează acum, Rapid Brodoc, se află de la începutul lunii decembrie a anului trecut, 2022. ”La Rapid Brodoc mulți dintre fotbaliști au alte joburi. La fotbal sunt salarii de 2000-2500 lei. Încercăm să facem o treabă bună. Eu mă împart zi de zi între cabinet și gazonul de fotbal și îmi place al naibii de mult”, continuă tânărul tehnician (foto centru).

În lotul echipei sunt fotbaliști care lucrează la penitenciar, la jandarmerie, în agricultură, iar unul este chiar taximetrist.

 

Sunt și șase străini în lot: Terry Desrues și Jonathan Bijimine (francezi), Ilan Rappoport (argentinian), Matic Sever (sloven), Guilherme Baltazar și Ambrosio Preira (portughezi).

A fost coordonator al antrenorilor din China din partea clubului Manchester City

”Inițial am început la Vaslui la o echipă de Liga 4 fondată de mine, fratele meu și niște prieteni în perioada 2008-2010. În 2010 am plecat in Marea Britanie și am început în Scoția să îmi dau licențele, aici am luat Licența B, mergeam și pe la niște echipe de copii (în perioada 2011-2014).

A urmat un an la Nottingham Forest la o echipa de juniori U16, urmând plecarea în China la finalul lui 2015 – acolo am antrenat echipa provinciei Hainan (am fost coordonator al antrenorilor din partea clubului Manchester City).

Din 2018 am terminat cu China și am mers în Spania să încep licența A, ulterior PRO. Le-am luat pe amândouă. Pot spune că Bilbao e a doua mea casă!

În 2018 am venit în România și am încercat să antrenez pe aici (la CSM Vaslui, la Craiova și am terminat la Brăila) urmând ca la sfârșitul anului 2018 să mă intorc în Spania unde am lucrat la două echipe (Padura și Portugalete) și am continuat cursurile.

În 2019 vara am avut o încercare eșuată la Gaz Metan, iarăși m-am intors în Spania. Am revenit definitiv în România în 2020 și am mers la Gaz Metan (echipa a doua)

În 2021 am lucrat în perioada de pregătire la Sporting Juniorul Vaslui (liga 3) – am renuntat după 2 luni.

M-am ocupat din 2021 de o echipa de copii, am mai mers la cursuri, mai merg vara în Spania la Școala de Antrenori că acolo se primesc antrenori de prin alte țări și merg acolo să ii organizez, să traduc, sa le arăt metodologia.

La Brodoc am început din ianuarie anul curent”, povestește Romică Dorin.

Echipa pe care o antrenează acum, Rapid Brodoc, ocupă locul 4 din 5 în play-out-ul Seriei 1 a Ligii 3, cu 14 puncte acumulate până acum. Formația care își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe stadionul Municipal din Vaslui se luptă pentru evitarea retrogradării.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/gheorghe-mihali-demis-de-la-dunarea-calarasi-echipa-are-emotii-pentru-mentinerea-in-liga-3-19266282

https://liga2.prosport.ro/liga-3/pleaca-adrian-falub-de-la-gloria-bistrita-nasaud-19266253

https://liga2.prosport.ro/liga-3/costin-lazar-despre-demisia-de-la-cetatea-turnu-magurele-19266246

https://liga2.prosport.ro/liga-3/valentin-badoi-este-noul-principal-al-echipei-cetatea-turnu-magurele-unde-este-vazut-ca-un-antrenor-de-mare-performanta-publicul-spectator-si-copiii-sa-v-19266242

https://liga2.prosport.ro/liga-4/jucator-al-unei-echipe-din-liga-4-s-a-ales-cu-dosar-penal-dupa-ce-i-a-facut-galerie-unui-club-din-liga-3-a-ajuns-la-politie-si-a-dat-vina-pe-esecul-favoritilor-19264561

 

Daniel NAZARE 13 Apr. 2023, 15:09 Liga 3
Pe aceeași temă