Pandurii riscă desființarea în anul în care împlinește șase decenii de la constituire. Principalul creditor Marin Condescu n-are motive de sărbătoare: ”Riscăm să dispărem din peisajul fotbalistic”

Mircea OGLINDOIU 02 Feb. 2022, 15:10 Liga 3
Pandurii riscă desființarea în anul în care împlinește șase decenii de la constituire. Principalul creditor Marin Condescu n-are motive de sărbătoare: ”Riscăm să dispărem din peisajul fotbalistic”

Devenită echipa fanion a județului Gorj, Pandurii Târgu Jiu a sărbătorit, ieri, 1 februarie 2022, 60 de ani de la înființare.

Pandurii Târgu Jiu, file de poveste

După ce la data de 1 februarie 1962 s-au pus bazele de constituire a asociației sportive, în 1963 Pandurii și-a făcut apariția în Divizia C, după fuziunea dintre echipele locale Flacăra Unirea Târgu Jiu și CIL Târgu Jiu. În 1965 și-a schimbat denumirea în Victoria Târgu Jiu, ulterior în Cimentul Târgu Jiu, a revenit la titulatura de Pandurii în 1976, iar în 1977, Pandurii, antrenată de Titus Ozon, promova pentru prima dată în Divizia B, după o luptă strânsă cu CSM Turnu Severin. A retrogradat însă după doar un sezon și a revenit în 1979 în eșalonul secund, unde a rezistat până în 1983.

A promovat, iar, în 1986, sub denumirea de Gloria Pandurii, și a picat în 1991 din Divizia B. În 1992 a retrogradat și din Divizia C și a zăbovit prin campionatul județean din Gorj timp de 6 ani.

Clubul a renăscut în 1998, odată cu preluarea sa de către Compania Națională a Lignitului Oltenia (CNLO), transformată ulterior în Compania Energetică Oltenia (CEO). Echipa a preluat locul din Divizia C de la nou-promovata Mine-RAL Roșia Rovinari și și-a schimbat denumirea în CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu. În 2000 a promovat în Divizia B, iar în 2005 a acces, în premieră pentru fotbalul din Târgu Jiu, pe prima scenă, după o luptă dusă până în ultima etapă cu FC Sibiu.

Pandurii joacă acum în Liga 3

În 2013, Pandurii a devenit vicecampioană națională și a jucat în grupele Europa League, iar în 2016, cu Edward Iordănescu pe banca tehnică, s-a calificat din nou în cupele europene, dar a fost eliminată din primul tur preliminar de Maccabi Tel Aviv. În 2017, echipa a retrogradat din Liga 1 și a intrat în insolvență. În 2021 a retrogradat și din Liga 2, iar în prezent se află pe locul 3 în Seria 7 din Liga 3, cu șanse mici de promovare.

”Studiind arhivele campionatelor de fotbal din România şi ascultând mărturiile foştilor jucători de fotbal din Târgu Jiu, conducerea clubului Pandurii Târgu Jiu a putut stabili data exactă la care a fost înfiinţată echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu. Astfel, la data de 1 februarie 1962 din iniţiativa Comitetului Orăşenesc de Partid, UCFS Târgu Jiu a hotărât cuprinderea în cadrul unei asociaţii teritoriale a tuturor sportivilor şi amatorilor acestei activităţi din întreprinderile şi instituţiile oraşului. Joi 1 februarie, 1962 a avut loc conferinţa de constituire a Asociaţiei Sportive Pandurii Târgu Jiu şi de alegere a Consiliului de Conducere. Această decizie a venit ca urmare a faptului că în Târgu Jiu exista un potenţial bun de jucători iar conducătorii sportului din Gorj au decis o fuziune a marilor rivale de atunci Flacăra Unirea şi CIL Târgu Jiu. Primul antrenor al echipei Pandurii Târgu Jiu a fost numit domnul Tudor Paraschiva, care avea atuurile experienţei şi un mare apetit spre marea performanţă. Conştienţi că la echipele din Târgu-Jiu exista un potenţial bun de jucători, conducătorii sportului din Gorj au decis o fuziune a marilor rivale, Flacăra-Unirea şi CIL Târgu-Jiu, care din vara lui august 1963, anul când se terminase şi marea colectivizare a agriculturii, au pornit la drum sub o nouă denumire: PANDURII Târgu Jiu. Ca antrenor a fost numit Tudor Paraschiva, fost jucător la mai multe echipe de primă divizie, printre care şi la Jiul Petroşani”, se precizează în cartea cronicarului Dorin Brozbă, ”Pandurii, o dragoste gorjeană”.

Fostul președinte, acuzat că încasa comisioane din transferuri

Echipa fanion a Gorjului n-a avut însă timp de sărbătoare, ci caută soluții de salvare până pe 31 martie 2022, dată la care Tribunalul Gorj va stabili dacă Pandurii Lignitul Târgu Jiu intră sau nu în faliment. Clubul n-a respectat pas cu pas planul de reoganizare pe 5 ani, iar președintele din perioada 2003-2014, Marin Condescu, i-a acuzat pe fostul antrenor Edi Iordănescu și pe fostul președinte Narcis Răducan de situația ivită la scurt timp după sosirea lor la Târgu Jiu.

Condescu susține că Răducan, după ce că încasa salariu de zeci de mii de euro pe lună la Pandurii, și-a însușit și 50.000 de euro din transferul lui Iaon Hora, iar alți 50.000, din totalul de 550.000 de euro plătiți de turci de la Konyaspor, fiind luați de firma de impresariat a lui Bogdan Apostu.

Recent, Iordănescu și Raducan au solicitat, în instanță, falimentul clubului, pe motiv că nu și-au primit toatee restanțe salariale. Același lucru l-a făcut și jucătorul Dan Nistor, legitimat în prezent la Universitatea Craiova.

”Activitatea lui Răducanu din 2015 a dus spre falimentul clubului Pandurii. Ce este deranjant e că după ce am recuperat banii de la acționari, începând cu octombrie 2021, când s-a aprobat planul de Curtea de Apel Craiova, am inceput să plătim jucători, la bugetul statului, și în etapa următoare era masa credală. Pe 31 martie se sfârșește perioada planului de reorganizare și dacă nu avem datoriile achitate se poate discuta despre intrarea în faliment. Acum o săptămână, domnii Iordănescu și Răducan introduc la Tribunalul Dolj cerere de faliment a clubului. Jucătorii emblematici, Răduț, Stanca, Lazăr, au înțeles momentul dificil, au renunțat la 25 la sută din sumele de la masa credală. Clubul are 2,8 milioane de lei în cont, dar nu poate să facă plata până la decizia instanței. Pentru 0,05 la sumă din suma pe care o invoci tu (n.r. Edi Iordănescu) ceri falimentul clubului, la fel face și Răducan… Aceste datorii s-au acumulat pe perioada dânsului. Și eu am de recuperat, dar am renunțat la 25%, îi recuperez după ieșirea din insolvență. Instanța decide, dar nu blochezi tot pentru că vrei tu falimentul clubului, tu, cel care ai generat această situație. Eu mai am de recuperat 650.000 de euro. Am prezentat o situație de fapt și am spus că nu e moral să ceară cei doi falimentul clubului. Iordănescu și Răducan au încetinit sau chiar au anulat procesul de ieșire din insolvență. Riscăm să dispărem din peisajul fotbalistic, noi clubul care l-a lansat pe Iordănescu ca antrenor. Răducan dă ultimul «tun» îl dă în august 2016, cu două luni înainte de a se declara insolvența. Încasează, în afară de drepturile care i se cuvin, și 50.000 euro din transferul lui Hora, pe care-l perfectează în Turcia. Domnul Răducan dă 50.000 euro la firma care a impresariat transferul lui Hora și 50.000 își ia în contul personal”, a tunat principalul creditor al CS Pandurii, Marin Condescu.

Au disputat un prim amical

Din cauza datoriilor către foștii jucători, Pandurii a primit, luna trecută, și interdicție din partea FIFA la transferuri, inclusiv dreptul de a legitima jucători liberi de contract. În timp, Pandurii a disputat, sâmbăta trecută, și un prim amical, cu Jiul Rovinari (Liga 4 Gorj), câștigat cu scorul de 3-0, prin golurile lui Antonio Dumitrescu (14, 38) şi de Robert Petre (25).

Antrenorul Mario Găman a trimis pe teren în acest joc două echipe diferite. În prima repriză au evoluat: Alexandru Opriţa – Horaţiu Peia, Robert Stancu, Alberto Suently, Andrei Truşescu, Eric Isquierdo, Mihai Stancu, Marian Pleaşcă, Robert Petre, Tyrese Duijker, Antonio Dumitrescu, iar în repriza a doua au evoluat: Cătălin Iovicin – Cristian Moldovan, David Savu, Jorgen Gomes, Cătălin Afrim, Alfred Mensah, Marian Habet, Adrian Tănăsoiu, Bebto Lupuleţ, Ovidiu Rasoveanu, Andrei Georgescu.

Sâmbătă, de la ora 12:00, la Târgu Jiu, Pandurii va întâlni Minerul Costești.

Pandurii Târgu Jiu ocupă locul 3 în Seria a 7-a a Ligii 3, cu 27 de puncte acumultate în 15 meciuri, fiind la 16 puncte în spatele liderului CSM Reșița și la patru puncte față de a a doua clasată CSM Deva.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/marin-condescu-sageti-la-adresa-noului-selectioner-edi-iordanescu-este-acuzat-ca-a-fost-numit-politic-la-pandurii-si-ca-a-contribuit-la-intrarea-clubului-in-insolventa-narcis-raducan-este-aratat-si-19217817

https://liga2.prosport.ro/liga-3/pandurii-inca-n-a-scapat-de-faliment-mai-multi-fosti-jucatori-ai-echipei-renunta-la-o-parte-din-restante-pentru-a-ajuta-clubul-gorjean-sa-iasa-din-insolventa-19217534

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fara-sa-poata-efectua-transferuri-pandurii-s-a-reunit-cu-23-de-jucatori-trebuie-sa-demonstram-ca-putem-promova-si-cu-lotul-actual-si-a-propus-antrenorul-mario-gaman-19217394

https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-pandurii-are-din-nou-interdictie-la-transferuri-patru-jucatori-de-care-clubul-gorjean-s-a-despartit-dupa-retrogradarea-din-liga-2-au-depus-memorii-la-fifa-19216794

Mircea OGLINDOIU 02 Feb. 2022, 15:10 Liga 3
Pe aceeași temă