Nouă echipe și-au asigurat locul în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, cinci sunt sigure inclusiv de locul 1 în Liga 3. Alte două formații au bifat retrogradarea matematică în Liga 4

Marius ANGHEL 07 May. 2024, 13:27 Liga 3
Nouă echipe și-au asigurat locul în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, cinci sunt sigure inclusiv de locul 1 în Liga 3. Alte două formații au bifat retrogradarea matematică în Liga 4

Trei etape au rămas de disputat din play-off-ul campionatului Liga 3, ediția 2023-2024, iar necunoscutele privind echipele care vor participa în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2 sunt mai puține.

Față de începutul rundei desfășurate vineri, înaintea de Paștele ortodox, acum sunt patru echipe în plus calificate în baraj și cu una mai mult sigură de clasarea pe locul 1.

Și în play-out, unde mai sunt de disputat patru etape, se cunosc două formații în plus retrogradate matematic.

Încă patru echipe au obținut calificarea în faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2. Cinci din cele nouă și-au asigurat și locul 1 în Liga 3

Înainte de desfășurarea etapei a 6-a din play-off, cinci echipe lider erau calificate matematic în faza semifinală a barajului de promovare: Metalul Buzău (S2), CS Afumați (S3), FC Bihor Oradea (S8), Gloria Bistriţa Năsăud (S9) și SCM Zalău (S10). Patru dintre ele își asiguraseră inclusiv locul 1: Metalul Buzău, CS Afumați, FC Bihor Oradea și SCM Zalău.

Rezultatele înregistrate în runda a șase din cele nouă ale turneului au decis alte patru echipe care merg în primul baraj. Sigură că se vor lupta pentru accederea în Liga 2 sunt de acum și Bucovina Rădăuţi, din Seria 1, CS Dinamo Bucureşti, din Seria 4, AFC Câmpulung Muscel, din Seria 5, și SSU Politehnica Timișoara, din Seria 8, fiindcă acestea au cel puțin nouă puncte în plus față de a treia clasată din grupa lor și nu mai pot fi depășite.

Mai mult, dintre acestea trei, CS Dinamo și-a asigurat și locul 1 în Seria 4, fiindcă are zece puncte peste CS Blejoi, clasata pe locul 2, pe care a învins-o chiar în runda dinainte de Paște.

Fiindcă FC Bihor este sigură de locul 1 în Seria 8, locul 2 îi revine Politehnicii Timișoara.

  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2 se califică primele două clasate din cele zece serii de play-off din Liga 3. Vor fi meciuri tur și retur, iar câștigătoarele, adică zece echipe, se vor califica apoi în faza finală a barajului, unde vor disputa alte partide tur și retur. Cele cinci învingătoare vor promova în Liga 2, iar apoi, doar în finalul acestui sezon, învinsele mai au o șansă la promovare. În funcție de rezultatele și golaverajul lor din barajul semifinal și cel final, patru dintre cele cinci echipe vor juca un nou rând de semifinale, iar câștigătoarele vor juca apoi finala care decide a șasea promovare. În sezonul 2024-2025, Liga 2 trece de la 20 la 22 de participante, iar pentru asta s-a decis ca din Liga 3 să promoveze acum șase în loc de cinci echipe, iar din Liga 2 să pice patru în loc de cinci formații.

Alte două echipe au retrogradat matematic din Liga 3. În total, din cele 21 de locuri retrogradabile sunt ocupate șapte

În ceea ce privește lupta pentru evitarea retrogradării, cu patru etape rămase de disputat din play-out-ul Ligii 3 știm patru formații matematic picate în Liga 4.

Primele două au fost CS Păuleşti, din Seria 4, și Cozia Călimăneşti, din Seria 6, iar de săptămâna trecută au retrogradat matematic și CSO Turceni și FCU Craiova FC 2, ambele din Seria 7.

Din Liga 3 trebuie să pice, teoretic, 21 de formații, adică ultimele două clasate din fiecare serie și cel mai slab loc 4 din toate cele zece serii.

Din Seria 1 nu mai pică nimeni, fiindcă Viitorul Darabani și Foresta Suceava sau retras din competiție în timpul sezonului regular, prima încă din tur, iar a doua, din retur. Și pe durata play-out-ului s-a înregistrat un abandon, al celor de la Minerul Ocna Dej, din plat-out-ul Seriei 10.

Astfel, în acest moment, știm trei echipe expluse și patru retrogradate matematic, ceea ce înseamnă că din cele 21 de locuri retrogradabile șapte sunt deja ocupate.

Runda semifinală a barajului de promovare în Liga 2:

B1: Locul 1, Seria 1 – Locul 2, Seria 2
B2: Metalul Buzău (locul 1, Seria 2) – Locul 2, Seria 1
B3: CS Afumați (locul 1, Seria 3) – Locul 2, Seria 4
B4: CS Dinamo Bucureşti (locul 1, Seria 4) – Locul 2, Seria 3
B5: Locul 1, Seria 5 – Locul 2, Seria 6
B6: Locul 1, Seria 6 – Locul 2, Seria 5
B7: Locul 1, Seria 7 – SSU Politehnica Timișoara (locul 2, Seria 8)
B8: FC Bihor Oradea (locul 1, Seria 8) – Locul 2, Seria 7
B9: Locul 1, Seria 9 – Locul 2, Seria 10
B10: SCM Zalău (locul 1, Seria 10) – Locul 2, Seria 9

  • echipele de pe locurile 1 vor fi gazde în retur. Baraje semifinale: 22 / 25.05.2024

Runda finală a barajului de promovare în Liga 2:

Învingătoarea B1 – Învingătoarea B2
Învingătoarea B3 – Învingătoarea B4
Învingătoarea B5 – Învingătoarea B6
Învingătoarea B7 – Învingătoarea B8
Învingătoarea B9 – Învingătoarea B10

  • gazda meciului tur va fi decisă prin tragere la sorți. Baraje finale: 01 / 05.06.2024

Cele 5 învingătoare ale rundei finale vor evolua în sezonul 2024-2025 al Ligii 2. Pentru determinarea celei de-a șasea promovate se va disputa o mini-competiţie, la care vor participa cele mai bune patru dintre cele cinci echipe învinse în finalele barajelor. Mini-competiția va fi formată din semifinale și finală (un singur joc pe terenul primei extrase la ”împerechere”), câştigătoarea finalei urmând a promova în Liga 2, ediţia 2024-2025.

Marius ANGHEL 07 May. 2024, 13:27 Liga 3
Pe aceeași temă