Miercuri, ziua în care Sebișul ar trebui să ia punctele la „masa verde” cu Ighiul și să redevină lider. FRF are un caz similar în 2010, în Rapid – Poli, însă întârzie verdictul

Marius ANGHEL 09 May. 2017, 13:21 Liga 3

Mai sunt trei runde până la căderea cortinei peste sezonul 2016-2017 al Ligii a 3-a la fotbal. În trei din cele cinci serii se știu deja campioanele, respectiv echipele ce vor lua startul în ediția viitoare a Ligii a 2-a, respectiv: Metaloglobus București (Seria 2), SCM Pitești (Seria 3) și sibienii de la AFC Hermannstadt (Seria 5). Lupta se mai dă în Seria 1, între trei echipe, dar mai ales în cea de-a 4-a, unde nu mai puțin de șase formații, Ripensia, Reșița, Sebiș, Galda, Deva și Lugoj sunt înșirate în patru puncte (!?).

După remiza de la Rovinari, cu Pandurii II, Sebișul a căzut pe locul 3, la două puncte în spatele liderului Ripensia, dar ea încă așteaptă cele trei puncte cuvenite după memoriul câștigat împotriva celor de la Performanța Ighiu și recursul respins grupării din Alba. Miercuri, 10 mai, pe masa Comisiei de Disciplină va fi dosarul contestației depuse de Național Sebiș în „speța Keita”. Ce solicită sebișenii? În principiu, punctele la „masa verde”, adică finalitatea tuturor acțiunilor câștigate la FRF. Dar să o luăm băbește:

Filmul complet al demersurilor făcute de Național Sebiș

În data de 19 noiembrie 2016, la finalul partidei Performanța Ighiu – Național Sebiș, scor 3-1, conducerea oaspeților a contestat dreptul de joc al lui Souleymane Keita pe motiv că a fost legitimat nelegal. În 25 noiembrie 2016, Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF) a trimis o încheiere către Comisia Națională de Soluționare a Litigiilor (CNSL) spre verificarea legitimării jucătorului Keita pentru a putea lua o decizie.

Abia pe 2 februarie 2017, CNSL s-a pronunțat și a constatat lipsa de valabilitate a legitimării lui Keita, întrucât aceasta nu a fost făcută la FRF, ci la AJF Alba la data de 1.07.2016, iar contractul de joc al senegalezului a fost înregistrat de abia în septembrie. În sezonul 2015-2016, Peformanța Ighiu a promovat în Liga a 3-a, deci legitimările ar fi trebuit făcute la FRF pentru sezonul 2016-2017. Artificiul folosit cu bună știință de către echipa din Alba a fost pentru a evita punerea la dosar la FRF a actelor ce confereau dreptul la muncă al jucătorului extracomunitar, documente care nu a fost obținute în timp util și acest lucru a fost cunoscut de către sebișeni, întrucât și ei l-au avut legitimat pe senegalez cu un sezon în urmă și știau cât durează rezolvarea unei legitimări extracomunitare.

În data de 14 martie 2017, Comisia de Recurs a respins acțiunea în apărare formulată de Performanța Ighiu și astfel, cazul urma să se întoarcă la CNSL care trebuia să mai facă o formalitate, să îl trimită la Comisia de Disciplină. Din motive ce ne scapă, aceste acte au întârziat să plece de la această Comisie până la începutul acestei luni mai 2017, adică la nu mai puțin de șase săptămâni de la pronunțare (!?).

Așadar, miercuri, „speța” se va afla – în sfârșit – în mâna membrilor Comisiei de Disciplină, care este așteptată să se pronunțe de urgență, având în vedere că Naționalul este implicat în lupta la promovare, iar cele trei puncte îi sunt mai mult decât necesare pentru promovarea în Liga a 2-a.

Speță similară în România, cu verdict 0-3 la „masa verde”!

Dacă ne întoarcem în timp, mai precis în anul 2010, dăm peste un caz identic chiar la nivelul Ligii 1. Pe 5 martie, în etapa a 20-a din campionatului 2009-2010, la finalul partidei Rapid București – Poli Timișoara, câștigată de gazde cu 1-0, oaspeții au contestat dreptul de joc al fotbaliștilor Tiberiu Bălan și Dacian Varga pe motiv de legitimare nelegală.

La comisii s-a constatat că jucătorii au fost legitimați după o săptămână de la expirarea perioadei de transfer și astfel, Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal a dat verdictul: 0-3 la „masa verde” pentru formația de pe Bega. Nemulțumiți, giuleștenii au contestat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) verdictul Federației, dar forumul elvețian a menținut decizia de Casa Fotbalului. Cap coadă, litigiul s-a soluționat în 3 luni, cu pronunțarea TAS-ului pe 16 iunie.

Ar mai fi de menționat că această speță a fost intens discutată și întoarsă pe toate fețele în presa scrisă și la televiziune, cu destule voci care susțineau că scorul din teren nu se va schimba. Însuși președintele LPF de atunci, Dumitru Dragomir, s-a antepronunțat pentru menținerea rezultatului de pe teren, însă legile sportive au fost mai presus decât interesele unora sau ale altora.

La ce să ne așteptăm miercuri?

Având în vedere speța similară, miercuri, Sebișul ar trebui să primească punctele din meciul tur, cu Ighiul, situație în care Naționalul revine pe primul loc. Dar, e posibilă și o amânare, motivele oficiale fiind prea puțin împortante, atâta timp cât etapele curg și când se va trage linia, cele trei puncte ar putea fi inutile.

Există și a treia variantă, neconcretizarea memoriilor câștigate deja prin cele trei puncte, caz în care sebișenii ar apela urgent la TAS. Există și costuri, ce se ridică undeva la 25 de mii de euro doar pentru deschiderea acțiunii, dar acolo șansele de câștig sunt foarte mari, dacă ținem cont și de „speța” Rapid – Poli, dar se pare că mai sunt și altele similare și din alte țări.

Cum arată clasamentul Seria a 4-a în acest moment, înaintea desfășurării etapei a 24-a:

1.     Ripensia Timișoara     23     13     7     3     54-26     46
2.     CSM Școlar Reșița     23     14     3     6     42-18     45
3.     Național Sebiș     23     14     2     7     41-26     44
4.     Industria Galda     23     12     7     4     37-22     43
5.     CNS Cetate Deva     23     14     1     8     40-35     43
6.     CSM Lugoj     23     12     6     5     34-25     42

*cu trei puncte câștigate la „masa verde”, Național Sebiș ar urca pe primul loc, cu un punct avans față de Ripensia.

Programul ultimelor trei etape din Seriei a 4-a:

Etapa 24
vineri, 12 mai, ora 18:00

Național Sebiș – Millenium Giarmata
CSM Lugoj – ACS Poli Timișoara II
CNS Cetate Deva – Gloria Lunca Teuz Cermei     
sâmbătă, 13 mai, ora 18:00
Performanța Ighiu – Pandurii Târgu Jiu II
Ripensia Timișoara – Industria Galda
CSM Școlar Reșița – Nuova Mama Mia Becicherecu Mic
UTA Bătrâna Doamnă II – Unirea 1924 Alba Iulia

Etapa 25
20 mai, ora 18:00

Național Sebiș – Performanța Ighiu
Pandurii Târgu Jiu II – CSM Lugoj
ACS Poli Timișoara II – Ripensia Timișoara
Industria Galda – CSM Școlar Reșița
Nuova Mama Mia Becicherecu Mic – UTA Bătrâna Doamnă II
Unirea 1924 Alba Iulia – CNS Cetate Deva
Millenium Giarmata – Gloria Lunca Teuz Cermei

Etapa 26
27 mai, ora 18:00

Performanța Ighiu – Millenium Giarmata
CSM Lugoj – Național Sebiș
Ripensia Timișoara – Pandurii Târgu Jiu II
CSM Școlar Reșița – ACS Poli Timișoara II
UTA Bătrâna Doamnă II – Industria Galda
CNS Cetate Deva – Nuova Mama Mia Becicherecu Mic
Gloria Lunca Teuz Cermei – Unirea 1924 Alba Iulia

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 09 May. 2017, 13:21 Liga 3
Pe aceeași temă