Fotbaliștii se tem că se aleg cu salariile reduse. Președintele AFAN: „Sună telefoanele nonstop. Sunt discuții peste tot, și în ligile inferioare și în Liga 1, fără excepție”

Marius ANGHEL, Răzvan STÎNGĂ 25 Mar. 2020, 15:23 Liga 3
Fotbaliștii se tem că se aleg cu salariile reduse.** Președintele AFAN:

Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), a oferit noi detalii cu privire la problemele care pot apărea în ligile din țară, din cauza pandemiei de coronavirus. Din câte se pare, în această perioadă, toate cluburile încearcă să reducă din salarii până când campionatul va fi reluat, susține Hulubei. Jucătorii se tem cel mai rău de faptul că remunerațiile vor fi scăzute de la sine, fără ca ei să fie chemați la negocieri.

Nu doar ligile inferioare din România ar fi afectate. Și echipele din Liga 1 vor ca salariile să fie diminuate, după cum spune Emilian Hulubei, dar este clar că echipele din Liga 2 și 3 au cel mai mult de suferit, competiții mult mai sărace decât prima ligă.

„Sună telefoanele nonstop. Deocamdată nu a dat nimeni pe nimeni afară, dar peste tot sunt discuții de diminuare a salariilor. Peste tot, și în ligile inferioare și în Liga 1, fără excepție. Asta e principala problemă. De dat afară nu a dat nimeni, pentru că nu au cadru legal pentru acest lucru.

Noi analizăm fiecare caz în parte în momentul în care li se propun acte adiționale la contract, dar nu e ceva standard. Fiecare interpretează și negociază. Fiecare club încearcă să taie cât mai mult. Jucătorii sunt îngrijorați că li se vor tăia salariile fără să fie chemați la negociere. Sunt multe cluburi care taie pur și simplu, la unii mai mult, la alții mai puțin, deci nu e nimic unitar”, a declarat Hulubei pentru Agerpres.

Referitor la Ordonanța de Guvern lasată în această stare de urgență, deocamdată lucrurile nu sunt clare, dar, la prima vedere, pare că echipele mici vor fi ajutate prin sprijinul acordat. Statul poate acoperi 75 la sută din salariul mediu brut pe economie în condițiile pandemiei de coronavirus.

„Foarte multe cluburi se leagă de ordonanța asta, dar să vedem ce se întâmplă și cu ordonanța asta, pentru că nu e nimic clar. Toate cluburile sunt interesate și din eșaloanele inferioare, dar și din Liga 1. Scopul este să plătească cât mai puțin.

Dar cum poți ține un fotbalist din Liga 1 cu 75 la sută din salariu mediu? Dar unii și alții spun că e OK, dacă e OK, să stea așa. Dacă ei consideră că așa trebuie să o facă, să o facă, ei oricum știu că o să urmeze un val de litigii. Acum depinde foarte mult și dacă se reia campionatul, pentru că mai vin banii din drepturile TV”, a mai spus Hulubei.

Ce prevede Ordonanța de Guvern

În urma unei Ordonanțe de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primește un ajutor.

Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echivalentul a 800 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari.

Foto: Eduard VÎNĂ‚TORU / Mediafax Foto

Marius ANGHEL, Răzvan STÎNGĂ 25 Mar. 2020, 15:23 Liga 3
Pe aceeași temă