La Bistrița, cum rar vezi în altă parte! Doi antrenori cu licența PRO își dau mâna pentru a promova, în sfârșit, echipa în Liga 2. Pustai și-a luat în staff doi foști elevi de la Mediaș

Călin MNERIE 05 Aug. 2024, 15:47 Liga 3
La Bistrița, cum rar vezi în altă parte! Doi antrenori cu licența PRO își dau mâna pentru a promova, în sfârșit, echipa în Liga 2. Pustai și-a luat în staff doi foști elevi de la Mediaș

Faptul că o echipă din Liga 3 va fi condusă de doi antrenori cu licența PRO e ceva inedit, în condițiile în care unele formații din prima și a doua ligă din România abia au unul.

După ce a ratat promovarea doi ani la rând, Gloria Bistrița Nădăud a renunțat la serviciile lui Adrian Falub și a numit în funcție un antrenor și mai experimentat, pe Cristian Pustai. ”Profesorul” a demarat pregătirile de aproape trei săptămâni la formația ardeleană, însă a rămas în căutarea unui ”secund”.

În stafful lui Cristian Pustai de la Gloria Bistrița Năsăud a ajuns și Ciprian Petre, și el un fost elev de-ai săi la Gaz Metan.

Cristian Todea va colabora din nou cu Cristian Pustai

Au existat mai multe variante din zonă și nu numai, însă Pustai s-a oprit în cele din urmă la fostul său elev și colaborator apoi, Cristian Todea (45 de ani).

Fostul mijlocaș defensiv născut la Arad, poreclit ”Dulăul” pentru stilul său mai dur de joc, a purtat banderola de căpitan la Gaz Metan Mediaș, pe când gruparea sibiană ajungea în preliminariile cupelor europene cu Cristian Pustai pe bancă. După ce a pus ghetele în cui, Todea s-a axat pe antrenorat și în vara lui 2021 a devenit licențiat PRO.

Ca ”secund”, Cristian Todea a colaborat cu Roland Nagy pe banca echipei UTA, în Liga 2, dar și cu Cristian Pustai, între 2019 și 2021, la Dunărea Călărași, tot în eșalonul secund.

Todea a antrenat în ultimii ani în Liga 3, ca ”principal”

Ca și antrenor principal, arădeanul le-a antrenat în județul natal pe Victoria Zăbrăni, Național Sebiș, Gloria Lunca Teuz Cermei și Șoimii Lipova, pe ultimele trei în eșalonul terț. De lipovani s-a despărțit în această primăvară, chiar în startul play-out-ului, lăsându-i pe locul 6 în Seria 8.

Ca și fotbalist, Todea a evoluat la UTA (între 1997 și 2002 și 2007-200), la Mantova (în Italia, între 2002 și 2005), Bellinzona (Elveția, 2005-2007) și Gaz Metan Mediaș (2009-2015).

”Dulăul” ar trebui să ajungă luni sau marți la Bistrița și să pună umărul la pregătirea debutului noii sale formații în Turul 2 din Cupa României. Acesta va avea loc miercuri, de la ora 17:30, pe arena ”Jean Pădureanu”, în fața Unirii Dej, grupare retrogradată din Liga 2.

Din nou Todea îl urmează pe Falub! Ciprian Petre, și el în noul staff tehnic de la Bistrița

Interesant este că Todea i-a urmat lui Adi Falub și pe banca echipei UTA, în toamna anului 2017, dar atunci ca antrenor principal al ”roș-albilor”.

Din actualul lot al bistrițenilor, ”Dulăul” a fost coleg cu Azdren Llullaku, la Mediaș, și i-a mai antrenat pe Valentin Alexandru, la Dunărea Călărași, tot ca ”secund” al lui Pustai, și pe Vasile Forizs, la Național Sebiș.

Printre noutățile Bistriței se mai numără mijlocașul Gabriel Deac, ultima dată la CSC Șelimbăr, și portarul Raul Avram, ultima dată la CSM Deva.

Totodată, la Bistrița a ajuns și Ciprian Petre, și el fost elev al lui Pustai la Gaz Metan Mediaș și coleg cu Todea. Petre, în vârstă de 43 de ani, a continuat să joace fotbal până anul trecut, la nivel județean, la Petrolul Berca. În stafful lui Cristian Pustai va fi, cel mai probabil, preparator fizic.

Șapte goluri pentru bistrițeni înainte de debutul în Cupă

În ultimul meci de verificare înainte de confruntarea de Cupă, bistrițenii au trecut cu 7-2 de divizionara a patra Viitorul Livezile.

Golurile echipei lui Cristi Pustai au fost marcate de Valentin Alexandru (2), Alexandru Melniciuc (57), Alexandru Buziuc (65), Rafael Tavares (68), Alexandru Ghiță (70, 82) și Andrei Blejdea (75).

Până la debutul în noul sezon al Ligii 3, programat în ultima zi a lunii august, Gloria Bistrița Năsăud va mai juca și în Turul 3 al Cupei României (14 august), posibil și în Play-off (28 august), dacă trece de Turul 2, respectiv Turul 3. De Unirea Dej pare să aibă un simplu antrenament, retrogradata din Liga 2 urmând a se prezenta, cel mai probabil, cu juniorii la meci. La Unirea Dej ar putea fi antrenor chiar Adrian Falub, ultima dată la Bistrița.

Foto: Gloria Bistrița Năsăud

Călin MNERIE 05 Aug. 2024, 15:47 Liga 3
Pe aceeași temă