ANALIZĂ | Doar un sfert din locurile care duc în play-off-ul Ligii 3 sunt ocupate matematic, cu trei etape înainte de finalul sezonului regular! Situația pentru play-out este ceva mai limpede

Marius ANGHEL 05 Jan. 2023, 15:30 Liga 3
ANALIZĂ | Doar un sfert din locurile care duc în play-off-ul Ligii 3 sunt ocupate matematic, cu trei etape înainte de finalul sezonului regular! Situația pentru play-out este ceva mai limpede

Trei etape au mai rămas de disputat din sezonul regular al Ligii 3, ediția 2022-2023, iar calculele privind calificarea în play-off, respectiv echipele care vor juca în play-out sunt numeroase.

În acest moment, din totalul de 40 de echipe care vor merge în play-off și vor continua lupta pentru cele 20 de poziții care duc la primul baraj de promovare doar 10 sunt matematic calificate.

De play-out nu mai pot scăpa în clipa de față 31 de formații, pentru evitarea retrogradării urmând a se lupta în total 59 de cluburi. Abandonul Astrei a dus la ocupare unuia dintre cele 21 de locuri direct retrogradabile.

Doar 10 echipe sunt calificate matematic în play-off. În Seria a 8-a e situația cea mai clară

Dacă în sezonul regular trecut, în acest punct al campionatului, cu trei runde înainte de final, erau calificate matematic 21 de echipe în play-off, acum acestea sunt doar 10, mai puțin de jumătate.

Foresta Suceava (Seria 1), CS Afumaţi (S3), CS Tunari, SC Popești Leordeni (ambele din S4), CS Blejoi (S5), CSM Deva (S7), CSM Reșița, Şoimii Lipova, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii (toate trei din S8) și Corvinul Hunedoara (S9) sunt cluburile care au obținut matematic accederea în play-off.

După cum se poate observa, Seria a 8-a are deja cunoscute trei dintre cele patru echipe care merg în play-off, pentru ultimul loc urmând a se bate Crişul Chişineu Criş, Pobeda Star Bisnov și Progresul Pecica.

În schimb, în seriile 2, 6 și 10 nu este nicio echipă care să-și fi asigurat matematic accederea în grupa superioară.

Cea mai strânsă luptă pentru un loc în play-off se dă în Seria a 5-a, cea condusă de CS Blejoi, unde nu mai puțin de alte opt echipe au șanse să termine pe loc de calificare în grupa care determină trupele care merg la baraj. Și în Seria a 3-a bătălia este strânsă, între șapte formații în afară de CS Afumați. În schimb, în Seriile 1, 2, 4, 6, 9 și 10 lupta pentru un loc de play-off a rămas între câte șase cluburi.

31 de cluburi din totalul de 59 sunt sigure de participarea în play-out

La polul opus, sunt matematic în play-out 31 de echipe din totalul de 59. Sezonul trecut, în acest punct al campionatului, 30 echipe erau sigure că vor continua în play-out.

În Seria a 7-a situația echipelor care vor lupta pentru evitarea retrogradării este aproape cunoscută. Din totalul de șase echipe sunt cunoscute deja cinci: Aurul Brad, Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2, Progresul Ezeriş, Retezatul Hațeg și Voinţa Lupac.

Câte patru formații care sunt matematic în play-out sunt în Seriile 2, 6, 8 și 10. Câte trei echipe sigure de play-out sunt în Seriile 1 și 9, iar două sunt în Seria a 3-a.

Sunt și două serii, a 4-a și a 5-a, în care doar câte un club nu mai are șanse la play-off, astfel că e matematic în play-out: ACS Muscelul Câmpulung Elite, respectiv Olimpic Zărnești.

Seriile de Liga 3 și situația lor privind echipele calificate matematic în play-off, respectiv play-out:

Seria 1

matematic în play-off: Foresta Suceava
în lupta pentru play-off: Bucovina Rădăuţi, CSM Bacău, Dante Botoşani, Ceahlăul Piatra Neamţ, Ştiinţa Miroslava, Şomuz Fălticeni
matematic în play-out: FK Miercurea Ciuc 2, Rapid Brodoc, Viitorul Darabani

Seria 2

în lupta pentru play-off: CSM Râmnicu Sărat, Metalul Buzău, Unirea Braniştea, CSM Focşani, Aerostar Bacău, Sporting Lieşti
matematic în play-out: Dacia Unirea Brăila, Voinţa Limpeziş, Dinamo Bacău, Viitorul Ianca

Seria 3

matematic în play-off: CS Afumaţi
în lupta pentru play-off: Gloria Albeşti, Farul Constanţa 2, Înainte Modelu, Recolta Gheorghe Doja, Dunărea Călăraşi, Gloria Băneasa, FC Voluntari 2
matematic în play-out: CS Amara, Agricola Borcea

Seria 4

matematic în play-off: CS Tunari, SC Popești Leordeni
în lupta pentru play-off: Flacăra Moreni, Real Bradu, CS Dinamo Bucureşti, Unirea Bascov, FC Pucioasa, FCSB 2
matematic în play-out: ACS Muscelul Câmpulung Elite

Seria 5

matematic în play-off: CS Blejoi
în lupta pentru play-off: CSO Plopeni, Olimpic Cetate Râşnov, SR Municipal Braşov, AFC Odorheiu Secuiesc, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2, CS Păuleşti, KSE Târgu Secuiesc, Kids Tâmpa Braşov
matematic în play-out: Olimpic Zărneşti

Seria 6

în lupta pentru play-off: CSM Alexandria, Sporting Roşiori, Flacăra Horezu, Cetatea Turnu Măgurele, Viitorul Dăeşti, Petrolul Potcoava
matematic în play-out: Vediţa Coloneşti, Minerul Costeşti, Cozia Călimăneşti, Universitatea Craiova 2

Seria 7

matematic în play-off: CSM Deva
în lupta pentru play-off: ACSO Filiaşi, Viitorul Şimian, Gilortul Târgu Cărbuneşti, Jiul Petroşani
matematic în play-out: Aurul Brad, Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2, Progresul Ezeriş, Retezatul Hațeg, Voinţa Lupac

Seria 8

matematic în play-off: CSM Reșița, Şoimii Lipova, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii
în lupta pentru play-off: Crişul Chişineu Criş, Pobeda Star Bisnov, Progresul Pecica
matematic în play-out: Gloria Lunca Teuz Cermei, Avântul Periam, ACB Ineu, Phoenix Buziaş

Seria 9

matematic în play-off: Corvinul Hunedoara
în lupta pentru play-off: Metalurgistul Cugir, Unirea Ungheni, CSM Unirea Alba Iulia, Avântul Reghin, CS Universitatea din Alba Iulia, ACS Târgu Mureş
matematic în play-out: CS Ocna Mureş, Viitorul Cluj, Sănătatea Cluj

Seria 10

în lupta pentru play-off: Gloria Bistriţa Năsăud, CSM Satu Mare, FC Bihor Oradea, SCM Zalău, Lotus Băile Felix, Minerul Ocna Dej
matematic în play-out: Victoria Carei, CFR Cluj 2, Sportul Şimleu Silvaniei, CSM Sighetu Marmaţiei

Sezonul de Liga 3 ediția 2021/2022 are trei faze, noutatea fiind introducerea play-off-ului și play-out-ului

Campionatul Liga 3, ediția 2022-2023, a început cu un total de 100 de echipe în componență, împărțite în mod egal în zece serii. Cu o rundă înainte de finalul turului, Astra s-a retras din competiție, astfel că rezultatele ei au fost anulate și Seria a 4-a a continuat cu o formație în minus. Competiția se dispută în trei faze.

În Faza I are loc sezonul regular, 10 serii, cu 10 echipe fiecare, cu meciuri tur-retur, rezultând un total de 18 etape, adică 18 meciuri de fiecare formație.

Faza a II-a este numită partea de campionat în care în fiecare serie se va disputa un play-off, între primele patru clasate, și un play-out, între celelalte șase echipe din clasament.

  • Play-off-ul se va juca în format tur-retur-tur, cu un total de 9 etape (pe baza tabelei Berger de 4). Play-out-ul se va juca în format tur-retur, 10 etape (pe baza tabelei Berger de 6).
  • Locul ocupat de fiecare echipă în clasamentul final al sezonului regular va da ordinea la stabilirea meciurilor pentru play-off, respectiv play-out. Locul 1 în sezonul regular este poziția 1 în play-off, respectiv locul 5 în sezonul regular este poziția 1 în play-out, ș.a.m.d.

După încheierea Fazei a II-a se trece la ultima partea de campionat. În Faza a III-a vor participa doar primele două clasate din play-off-uri, 20 de echipe în total. Se vor disputa două runde de baraj.

În runda semifinală – cele 20 de echipe vor fi împerecheate în zece dueluri în dublă manșă. Echipele de pe locurile 1 vor fi gazdă în manșa retur.

Ordinea desfășurării meciurilor din runda semifinală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • B1: Locul 1, Seria 1 v Locul 2, Seria 2
  • B2: Locul 1, Seria 2 v Locul 2, Seria 1
  • B3: Locul 1, Seria 3 v Locul 2, Seria 4
  • B4: Locul 1, Seria 4 v Locul 2, Seria 3
  • B5: Locul 1, Seria 5 v Locul 2, Seria 6
  • B6: Locul 1, Seria 6 v Locul 2, Seria 5
  • B7: Locul 1, Seria 7 v Locul 2, Seria 8
  • B8: Locul 1, Seria 8 v Locul 2, Seria 7
  • B9: Locul 1, Seria 9 v Locul 2, Seria 10
  • B10: Locul 1, Seria 10 v Locul 2, Seria 9

Ulterior, cele zece câștigătoare ale primei runde vor fi împerecheate în cinci dueluri ce vor fi decise în dublă manșă. De această dată însă, gazda meciului tur va fi decisă prin tragere la sorți.

Meciurilor din runda finală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • Învingătoarea B1 v Învingătoarea B2
  • Învingătoarea B3 v Învingătoarea B4
  • Învingătoarea B5 v Învingătoarea B6
  • Învingătoarea B7 v Învingătoarea B8
  • Învingătoarea B9 v Învingătoarea B10

Cele cinci învingătoare ale rundei finale vor promova în sezonul 2022-2023 de Liga 2.

Retrogradează direct din Liga 3 21 de echipe

Vor retrograda direct ultimele două clasate (locurile 5 și 6) din cele zece turnee de play-out, cât și echipa situată pe locul 4 în play-out cu cea mai slabă linie de clasament.

În total vor retrograda în Liga 4 21 de echipe și vor promova în Liga 3 cele 21 de campioane județene câștigătoare de baraj.

Prin retragerea Astrei, din Liga 3 vor mai retrograda doar 20 de echipe.

Marius ANGHEL 05 Jan. 2023, 15:30 Liga 3
Pe aceeași temă