ANALIZĂ | Echipele care vor evolua în play-off-ul Ligii 3, cunoscute pe jumătate cu trei etape înainte de finalul sezonului regular! Raportul este asemănător și în privința cluburilor care vor juca în play-out

Marius ANGHEL 27 Dec. 2021, 18:25 Liga 3
ANALIZĂ | Echipele care vor evolua în play-off-ul Ligii 3, cunoscute pe jumătate cu trei etape înainte de finalul sezonului regular! Raportul este asemănător și în privința cluburilor care vor juca în play-out

Trei etape au mai rămas de disputat din actualul sezon regular de Liga 3, ediția 2021-2022, la fel ca în Liga 2, iar acestea vor avea loc în partea a doua a lunii martie a anului viitor (11-12 martie, 18-19 martie și 25-26 martie).

Ulterior, primele patru clasate din fiecare serie merg în play-off, iar echipele situate pe pozițiile 5-10 ajung în play-out.

21 de echipe sunt matematic în play-off, dintr-un total de 40. În Seria 1 este cea mai mare ”bătălie”

Cu trei etape rămase din actualul sezon regular, din totalul de 40 de echipe care vor merge în cele zece grupe de play-off cunoaștem jumătate plus una dintre ele. Doar 21 de cluburi și-au asigurat matematic accederea în aceste grupe în care, în final, primele două clasate merg la barajul de promovare.

În patru serii (4, 5, 8, 9), prezența în play-off este stabilită în mare parte, fiindcă sunt cunoscute deja trei din cele patru echipe care vor participa acolo. În alte trei serii (1, 6, 10) proporția este la jumătate, cu două formații calificate. În fine, în seriile 2, 3 și 7 până acum este sigură doar o echipă de prezența în grupa care determină participantele la barajele de promovare.

Cea mai strânsă luptă pentru un loc în play-off se dă în Seria 1, unde nu mai puțin de șapte echipe, ocupantele locurilor 3-9, au sperante matematice, mai mari sau mai mici, de a participa în grupa de promovare. În seriile 2, 3 și 6, câte șase echipe sunt în cărți pentru ultimele poziții care duc în play-off.

30 de cluburi sunt sigure de participarea în play-out, dintr-un total de 60

La polul opus, sunt matematic în play-out 30 de echipe din totalul de 60, adică tot jumătate dintre ele, cum se întâmplă și pentru play-off.

Seria în care grupa de play-out este aproape completă este cea a 7-a, unde sunt cunoscute deja cinci din cele șase participante. O urmează Seria 5, 9 și 10, unde câte patru cluburi sunt matematic în play-out și vor lupta pentru evitarea retrogradării.

Seriile de Liga 3 și situația lor privind echipele calificate matematic în play-off, respectiv play-out:

Seria 1

matematic în play-off: Dante Botoșani, Foresta Suceava
în lupta pentru play-off: Bucovina Rădăuți, Hușana Huși, Șomuz Fălticeni, CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, Ştiinţa Miroslava, Sporting Juniorul Vaslui, CSM Bacău
matematic în play-out: CSM Pașcani

Seria 2

matematic în play-off: SC Oțelul Galați
în lupta pentru play-off: CSM Focşani, Metalul Buzău, Sporting Lieşti, CSM Râmnicu Sărat, Aerostar Bacău, Viitorul Ianca
matematic în play-out: CS Făurei, Dinamo Bacău, Sportul Chiscani

Seria 3

matematic în play-off: CS Afumați
în lupta pentru play-off: SC Popeşti Leordeni, Agricola Borcea, Farul Constanţa 2, Gloria Albeşti, Înainte Modelu, FC Voluntari 2
matematic în play-out: Recolta Gheorghe Doja, CSM Fetești, CSM Oltenița

Seria 4

matematic în play-off: Progresul Spartac, CS Tunari, Rapid 2
în lupta pentru play-off: Unirea Bascov, Dinamo 2, Flacăra Moreni, FCSB 2, Real Bradu
matematic în play-out: Academica Clinceni 2, Campionii FC Argeș 2

Seria 5

matematic în play-off: AFC Odorheiu Secuiesc, FC Pucioasa, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2
în lupta pentru play-off: Olimpic Cetate Râşnov, CS Blejoi, KSE Târgu Secuiesc
matematic în play-out: FC Hermannstadt 2, CSO Plopeni, SR Brașov, Kids Tâmpa Brașov

Seria 6

matematic în play-off: Viitorul Dăeşti, CSM Slatina
în lupta pentru play-off: CSM Alexandria, Vediţa Coloneşti, ACSO Filiaşi, Sporting Roşiori, Petrolul Potcoava, Flacăra Horezu
matematic în play-out: Universitatea Craiova 2, Minerul Costeşti

Seria 7

matematic în play-off: CSM Reșița
în lupta pentru play-off: CSM Deva, Pandurii Târgu Jiu, Voinţa Lupac, Viitorul Şimian
matematic în play-out: CSM Jiul Petroşani, Progresul Ezeriş, Gilortul Târgu Cărbuneşti, Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2, Aurul Brad

Seria 8

matematic în play-off: CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, Crişul Chişineu Criş, Şoimii Lipova
în lupta pentru play-off: CSC Dumbrăviţa, Gloria Lunca Teuz Cermei, Progresul Pecica, Pobeda Star Bisnov
matematic în play-out: Frontiera Curtici, Avântul Periam

Seria 9

matematic în play-off: CS Hunedoara, Metalurgistul Cugir, Unirea Ungheni
în lupta pentru play-off: Viitorul Cluj, Gloria Bistriţa Năsăud, CS Ocna Mureş
matematic în play-out: Sticla Arieşul Turda, Avântul Reghin, Sănătatea Cluj, Unirea Alba Iulia

Seria 10

matematic în play-off: CA Oradea, Minaur Baia Mare
în lupta pentru play-off: Someşul Dej, Lotus Băile Felix, SCM Zalău, Sportul Şimleu Silvaniei
matematic în play-out: CFR Cluj 2, Progresul Şomcuta Mare, CSM Satu Mare, Luceafărul Oradea

Sezonul de Liga 3 ediția 2021/2022 are trei faze, noutatea fiind introducerea play-off-ului și play-out-ului

Campionatul Ligii 3, ediția 2021-2022, a început cu 100 de echipe în componență, împărțite în mod egal în zece serii, numai că după primele două etape s-a consemnat o excludere din competiție. ACS Poli Timișoara, în trecut fostă prim-divizionară, nu s-a prezentat la primele două jocuri, fiindcă n-a mai avut jucători suficienți în lot din cauza problemelor diverse pe care le avea, și a fost dată afară din campionat de FRF. Ulterior, Tribunalul avea să-i declare falimentul. Astfel, Seria a 8-a, din care făcea parte, a rămas cu o echipă în minus.

FRF a aprobat, în ședința de Comitet Executiv din 27 iunie 2021, un sistem competițional pentru campionatul Liga 3 tot cu 100 de echipe, însă i-a adus modificări față de cel din 2020-2021, desfășurat tot în condiții speciale de pandemie.

Federația a decis ca actuala ediția a Ligii 3 să se dispute în trei faze.

În Faza I are loc sezonul regular, 10 serii, cu 10 echipe fiecare, cu meciuri tur-retur, rezultând un total de 18 etape, adică 18 meciuri de fiecare formație.
Faza a II-a este numită partea de campionat în care în fiecare serie se va disputa un play-off, între primele patru clasate, și un play-out, între celelalte șase echipe din clasament.

  • Play-off-ul se va juca în format tur-retur-tur, cu un total de 9 etape (pe baza tabelei Berger de 4). Play-out-ul se va juca în format tur-retur, 10 etape (pe baza tabelei Berger de 6).
  • Locul ocupat de fiecare echipă în clasamentul final al sezonului regular va da ordinea la stabilirea meciurilor pentru play-off, respectiv play-out. Locul 1 în sezonul regular este poziția 1 în play-off, respectiv locul 5 în sezonul regular este poziția 1 în play-out, ș.a.m.d.

După încheierea Fazei a II-a se trece la ultima partea de campionat. În Faza a III-a vor participa doar primele două clasate din play-off-uri, 20 de echipe în total. Se vor disputa două runde de baraj, exact cum a avut loc și în ediția trecută de Liga 3.

În runda semifinală – cele 20 de echipe vor fi împerecheate în zece dueluri în dublă manșă. De această dată, nu se va mai trage la sorți pentru stabilirea primei echipe gazdă, ci echipele de pe locurile 1 vor fi gazde în manșa retur.

Ordinea desfășurării meciurilor din runda semifinală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • B1: Locul 1, Seria 1 v Locul 2, Seria 2
  • B2: Locul 1, Seria 2 v Locul 2, Seria 1
  • B3: Locul 1, Seria 3 v Locul 2, Seria 4
  • B4: Locul 1, Seria 4 v Locul 2, Seria 3
  • B5: Locul 1, Seria 5 v Locul 2, Seria 6
  • B6: Locul 1, Seria 6 v Locul 2, Seria 5
  • B7: Locul 1, Seria 7 v Locul 2, Seria 8
  • B8: Locul 1, Seria 8 v Locul 2, Seria 7
  • B9: Locul 1, Seria 9 v Locul 2, Seria 10
  • B10: Locul 1, Seria 10 v Locul 2, Seria 9

Ulterior, cele zece câștigătoare ale primei runde vor fi împerecheate în cinci dueluri ce vor fi decise în dublă manșă. De această dată însă, gazda meciului tur va fi decisă prin tragere la sorți. Baraje semifinale au loc în zilele de 25, respectiv 28 mai 2022.

Meciurilor din runda finală a barajelor de promovare în Liga 2:

  • Învingătoarea B1 v Învingătoarea B2
  • Învingătoarea B3 v Învingătoarea B4
  • Învingătoarea B5 v Învingătoarea B6
  • Învingătoarea B7 v Învingătoarea B8
  • Învingătoarea B9 v Învingătoarea B10

Cele cinci învingătoare ale rundei finale vor promova în sezonul 2022-2023 de Liga 2. Baraje finale au loc în zilele de 4, respectiv 8 iunie 2022.

Retrogradează direct din Liga 3 21 de echipe

În ceea ce privește retrogradarea, cele mai slabe clasate nu vor mai disputa baraje de menținere cu echipele campioane de Liga 4.

Vor retrograda direct ultimele două clasate din play-out-ul fiecărei serii împreună cu echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament.

În total, în mod normal, dacă FRF nu produce alte modificări pe ultima sută de metri, cum s-a întâmplat în sezonul trecut, vor retrograda în Liga 4 21 de echipe și vor promova în Liga 3 cele 21 de campioane județene câștigătoare ale barajului de promovare.

Marius ANGHEL 27 Dec. 2021, 18:25 Liga 3
Pe aceeași temă