Pe 21 iunie, la Lugoj, UTA câștiga barajul cu Retezatul Hațeg și revenea în competițiile naționale, acolo de unde dispăruse în urma unui lung lanț al slăbiciunilor. Campania 2014-2015 a fost abordată, deci, din postură de nou-promovată, iar acum, cu linia de jumătate trasă, echipa arădeană e pe a treia treaptă a podiumului. La trei puncte de primul loc.
Start perfect
UTA a asistat de pe margine la ce s-a întâmplat în prima rundă, datorită programării cu număr impar de echipe. Așa că aventura alb-roșie din Liga a III-a a început pe 5 septembrie, în comuna olteană Ișalnița, fieful Viitorului Craiova, acolo unde golul marcat de Hlistei (care a făcut astfel legătura cu barajul, el deschizând scorul și la Lugoj) a fost suficient pentru primele 3 puncte. Startul bun a fost continuat cu o primă victorie acasă, 2-1 cu Pandurii II Tg. Jiu, meci decis de „dubla” lui Ousmane.
Egal în derby, pas greșit acasă și un eșec
Runda a patra a venit cu primul derby arădean al turului, cel de la Sebiș. Africanul Ousmane i-a adus pe utiști în avantaj, dar eliminarea lui Hlistei după o oră de joc le-a facilitat sebișenilor elanul în cursa pentru egalarea reușită de Ionuț Radu, 1-1 scor final. Din păcate pentru arădeni, n-au reușit să recupereze etapa următoare, când au reușit doar un dezamăgitor 1-1 acasă cu oltenii lui Ciurea de la Filiași (gol Copil). Runda a șasea a venit cu primul eșec, 0-1 la Giarmata, după o prestație slabă, iar scăderea de turație era vizibilă.
Vine Strătilă, UTA reușește 5 victorii la rând
Conducerea a simțit momentul greu și a mutat decisiv, cu Sorin Strătilă. Fotbalistul cu peste 100 de meciuri pe prima scenă s-a dovedit mișcare câștigătoare, UTA a avut o serie cu nu mai puțin de 5 victorii consecutive, între etapele VII și XI: 3-0 cu Mehedinți (Voicu, Hlistei, Bulza) și Lugoj (Ousmane, Strătilă, Voicu), 3-2 la Motru (Rus 2, Ousmane), 4-1 cu Turceni (a fost meciul lui Dragoș, cu o „dublă”, din păcate aveau să fie singurele realizări pentru atacantul băimărean, au mai înscris Rus și Botiș) și 4-0 la Ineu (Rus, Botiș, Hlistei, Leucuța). Fie cu gol, pasă de gol, provocarea eliminării unui adversar sau penalty obținut, Strătilă a fost determinant în fiecare meci.
Egal cu Mama Mia, sfârșit în picioare
În penultima etapă, UTA avea ocazia să urce pe locul al doilea și să treacă peste adversara directă, Mama Mia Becicherecu Mic. „Băieții cu pizza” s-au dovedit nucă tare, au întors rezultatul după ce UTA deschisese scorul prin Voicu, însă Botiș și-a pus la bătaie toată experiența și a salvat meciul, 2-2 final. Alb-roșiii s-au întors învingători și de la Hunedoara, 4-2 (Voicu, Ousmane, Strătilă, Burlă), după un meci memorabil pentru ce s-a întâmplat în tribune: fanii utiști și cei ai Hunedoarei au cântat umăr lângă umăr pentru fiecare echipă.
Aproape de obiectiv în Cupă
Dorința lui Roland Nagy și a taberei sale a fost aducerea unui adversar de primă ligă pe „Motorul”. Câștigătoare a fazei județene sezonul trecut, UTA a început competiția cu Muncitorul Reșița (4-3, pentru arădeni au punctat Cotoc, Leucuța, Rus și Bulza, reșițenii s-au și desființat după acest meci). Turul II a însemnat victorie cu Sebiș, 3-2 (Dragoș, Copil, Hlistei), apoi a fost 3-0 cu Mama Mia, în turul III (Ousmane 2, Dragoș). Duelul cu Șoimii Pîncota, proaspăt promovată în liga secundă, din turul IV, a însemnat sfârșit de drum pentru alb-roșii, cei din Podgorie s-au impus în timpul suplimentar de joc, după ce Hlistei îi egalase în minutul 90.
26 de fotbaliști în 12 meciuri
Roland Nagy, Radu Anca și Sebastian Huțan au folosit 26 de fotbaliști în prima jumătate a întrecerii. Doi au fost integraliștii turului, fără să lipsească vreun minut de pe teren – apărătorii centrali Sorin Botiș (căpitanul și liderul echipei) și Richard Filaret – și aproape de aceeași performanță ar fi fost portarul Roberto Bodea și mijlocașul Marius Chindriș, dar primul s-a îmbolnăvit cu câteva zile înainte de ultima etapă, iar al doilea a fost suspendat pentru meciul de la Motru.
Portari: Bodea (11 meciuri), Mitrea (1).
Fundași: Botiș (12), Filaret (12), Voicu (11), Suslak (10), Burlă (9), Ad. Popa (5), Cotoc (2), Er. Wild (1).
Mijlocași: Chindriș (11), Hlistei (10), Varga (9), Nădăban (8, nu mai face parte din lot), Copil (7), Strătilă (7), Vlad (2), Prună (1), Gheorghiță (1), Dobrean (1).
Atacanți: C. Rus (12), Ousmane (12), Dragoș (10, nu mai face parte din lot), Leucuța (8), Bulza (5), Ad. Petre (1).
Echipa tip în tur: Bodea – Voicu, Botiș, Filaret, Suslak (Burlă) – Strătilă, Chindriș, Varga, Hlistei – Rus, Ousmane.
Ousmane, cel mai bun marcator
Senegalezul Ousmane Gueye e golgeterul arădenilor, cu 6 goluri marcate. Îl urmează colegul din avanposturi, Cipri Rus, cu 4 reușite, tot atâtea câte a semnat și fundașul drept Adrian Voicu.
Tot din linia defensivă a apărut la finalizare Sorin Botiș, marcator în 3 rânduri (cu un bonus pentru superba reușită din foarfecă de la Ineu) și tot de 3 ori a înscris Cătălin Hlistei.
Cu două goluri pentru UTA figurează Sorin Strătilă și Petrică Dragoș, iar lista marcatorilor e completată de Copil, Bulza, Leucuța și Burlă, toți cu câte un gol.
* Cu 28 de goluri, utiștii au al doilea atac al seriei, după Mama Mia (36) și sunt urmați de Sebiș (21).
* Apărarea ar fi pe locul al 4-lea, cu 11 goluri încasate. Național stă cel mai bine aici (4 goluri primite), apoi vin Giarmata (8), Mama Mia și Lugoj (9).
* UTA a primit trei lovituri de pedeapsă în favoarea ei, două le-au transformat Copil (cu Filiași) și Voicu (cu Mama Mia), iar Nădăban a ratat unul (cu Lugoj).
* Arădenii au fost sancționați o singură dată de la punctul cu var, la Hunedoara, când Făgărășanu a transformat.
* În 4 meciuri, UTA n-a primit gol și într-unul singur n-a găsit drumul spre poarta adversă. Medie de goluri marcate: 2,33 pe meci. Goluri primite: 0,91.
* Au jucat pentru prima dată în Liga a III-a: Burlă, Cotoc, Wild, Hlistei, Vlad, Prună, Gheorghiță, Dobrean, Petre.
Sursa: Sport Arad