”Soda dragă”, cel mai important meci din ultimele trei decenii! Amintiri din anii ’90, partidele cu UTA Arad și Armătura Zalău ale echipei din Ocna Mureș

Autor: Dan HENEGAR Publicat: 27 Sep. 2022, 16:26 Cupa României
”Soda dragă”, cel mai important meci din ultimele trei decenii! Amintiri din anii ’90, partidele cu UTA Arad și Armătura Zalău ale echipei din Ocna Mureș

Miercuri, 28 septembrie 2022, de la ora 16:30, pe stadionul ”Dragostei”, cum este supranumită arena din Ocna Mureș de către localnici, se dispută cel mai important meci din istoria ”Sodei dragă” din ultimele trei decenii. Echipa din Liga 3 CS Ocna Mureș o întâlnește în Play-off-ul Cupei României pe CSM Slatina, proaspăt promovată în eșalonul secund, într-o partidă pentru istorie.

”Alb-albaștrii” din urbea unde s-a aprins prima dată în România instalația de nocturnă (în 1936) visează să continue parcursul incredibil, scrie Ziarul Unirea.

Ocna Mureș a fost locul unde au fost formate adevărate legende ale fotbalului românesc. De aici au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu și Ioachim Moldoveanu (participant la Mondialul din Franța din 1938), sau viitorii mari jucători ai CCA-ului Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mureș, dar și Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mureș în sezonul 1946-1947, acela care l-a propulsat în strălucita carieră de la Steaua București. Tradiția de club formator istoric din fotbalul românesc al echipei din Ocna Mureș nu s-a pierdut nici după 1945. De la Soda au luat drumul gloriei Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (”U” Cluj și CFR Cluj), Ovidiu Maier (Rapid), Mircea Stanciu (Steaua) sau Tiberiu Bălan (Rapid, Sportul Studențesc, Steaua).

Intrare liberă pe stadionul ”Dragostei” și recompense pentru jucători

Interesul în jurul confruntării este unul sporit, dar și așa organizatorii vor lăsa intrarea liberă, notează Ziarul Unirea.

În același timp, oficialii clubului din Ocna Mureș au anunțat că banii strânși până în prezent, după cele trei victorii din Cupa României, suma de 7000 de euro, din premierile făcute de FRF, vor reprezenta o primă pentru elevii lui Dan Roman, după ce se vor scădea cheltuielile cu organizarea jocurilor precedente.

În cazul pătrunderii în grupe, recompensa va fi de 8.000 de euro.

Amintiri din 1990 cu UTA și Armătura

În 1969, Soda Ocna Mureș a ajuns în premieră în ”16”-imile Cupei României, pierzând în luna martie, 0-2 (0-0), acasă cu UTA Arad, marea echipă ce câștiga atunci două titluri consecutive (1969 și 1970), cu Brosovszky în lot. Și a mai trecut multă apă pe Mureș până când localitatea salină să mai simtă fiorul unor asemenea meciuri.

Un alt eveniment de seamă s-a produs în toamna anului 1990. Era ediția în care Unirea Alba Iulia a realizat cea mai importantă performanță a fotbalului din Alba, calificându-se în semifinalele din mai 1991 cu Universitatea Craiova. ”Soda” promovase în 1989 în Divizia C, cu Miron Pop pe bancă, substituit ulterior de localnicul Florin Cristea. Atunci, ocnamureșenii au avut parte, în fazele incipiente ale cupei, înaintea “16″-imilor de finală, de doi adversari de marcă: UTA Arad (locul 5 în următoarea stagiune) și Armătura Zalău (poziția a 8-a), ambele din Divizia B. “Bătrâna Doamnă”, la care activau Ladislau Broșovszky sau Flavius Domide, a fost răpusă, victorie de senzație a gazdelor, scor 3-0. Însă următorul hop a fost ultimul, 0-1, după prelungiri cu Armătura Zalău, și suficient de multă tensiune.

”Cu cei din Sălaj am pierdut greu, în prelungiri, gol marcat de Pașca, unul dintre jucătorii exponențiali ai Armăturii. Îmi amintesc că a fost vânzoleală în oraș, cu tribuna înțesată de lume la ambele meciuri și mulți spectatori în picioare în jurul terenului. A fost amărăciune mare că nu ne-am calificat mai departe”, a spus, citat de Ziarul Unirea, Ioan Paul, actualul președinte al secției de fotbal a CS Ocna Mureș. În acele vremuri, acum mai bine de 32 de ani, acesta juca pentru “Soda”, mijlocaș lateral dreapta sau atacant, iar din câte își amintește a fost titular contra Aradului și nu a evoluat cu Armătura Zalău.

În prezent, CS Ocna Mureș ocupă locul 6 din 10 în Seria a 9-a a Ligii 3, cu 7 puncte acumulate în cinci meciuri, iar CSM Slatina se află pe poziția a 10-a din 20 în Liga 2, cu 11 puncte strânse după șapte jocuri.

Autor: Dan HENEGAR Publicat: 27 Sep. 2022, 16:26 Cupa României
Pe aceeași temă