Progresul Pecica scrie istorie: a învins fără probleme Șimianul și s-a calificat în premieră în grupele Cupei României! Reacții după singurul duel între două echipe din Liga 3 în Play-off

Călin MNERIE 31 Aug. 2023, 12:09 Cupa României

Singurul duel între două echipe de Liga 3 din această ediție a Play-off-ului Cupei României nu a avut istoric.

Arădenii de la Progresul Pecica (Seria 8) au trecut cu 4-1 de Viitorul Șimian (Seria 7), profitând de găurile mari din defensiva mehedințenilor apărute în special în repriza secundă. Astfel, echipa lui Dan Stupar a acces în faza grupelor competiției KO.

Echilibru rupt cu un șut de la 30 de metri

Jocul din prima repriză a meciului desfășurat miercuri la Pecica a fost destul de închis. Combatantele și-au împărțit perioadele de posesie fără a accelera prea mult în ultimii 25-30 de metri adverși. Ocaziile de gol au lipsit, astfel că a fost nevoie de o execuție personală, dar și de o eroare a portarului advers pentru ca tabela să se modifice.

În minutul 34, Sergiu Aldan a șutat puternic, cu pământul, de la 30 de metri și juniorul Bunea a luat gol la colțul scurt. Imediat, Luca Bodri a avut șansa să mărească avantajul echipei sale, dar a tras doar în plasa laterală, așa că la pauză s-a intrat cu avantajul minim al gazdelor.

Ca prin brânză în apărarea Șimianului

La pauză, Alexandru Stoica a improvizat în centrul apărării Șimianului, pecicanii au mulțumit și s-au dus rapid la 3-0. Mai întâi, a punctat Luca Bodri, cu o scăriță de efect la pasa filtrantă a nigerianului Shiaondo. Imediat după aceea a fost rândul lui Bozian să desfacă apărarea adversă cu o pasă din prima, iar Dan Răchită a trimis și el pe lângă Bunea. 49 și 51 au fost minutele celor două goluri.

Trancă o putea readuce mai repede pe Șimian în joc, dacă nu ar fi tras în Zamfir, ieșit rapid să-i închidă unghiul. A trebuit să vină execuția impecabilă a lui Fabio Trip, dintr-o lovitură liberă de la distanță ce s-a dus în vinclu pentru 3-1, începând cu minutul 63. Doar că 9 minute mai târziu, Pecica a închis jocurile prin Luca Bodri, care a pătruns ca prin brânză de cei doi fundași adverși și l-a mai lobat o dată pe Bunea.

Prin schimbările efectuate, Dan Stupar a închis total jocul, astfel că Progresul și-a păstrat avantajul de trei goluri până la ultimul fluier al ”centralului” Salomir.

Echipa din Pecica va face parte din urna a treia valorică la tragerea la sorți pentru grupele Cupei României, care va avea loc în data de 6 septembrie, de la ora 15:30, și, prin urmare, va întâlni cel puțin o formație din SuperLigă, dacă nu chiar două. Viitorul Șimian rămâne să se concentreze pe campionatul început cu un eșec (1-2 la Jiul Petroșani), dar pe care vrea să-l continue cu un succes intern cu Lupacul.

PROGRESUL PECICA – VIITORUL ȘIMIAN 4-1

Sergiu Aldan 34′, Luca Bodri 49′, 72′, Dan Răchită 51′ / Fabio Trip 63′

Progresul Pecica: Raf. Zamfir – R. Moraru (T. Bodri 70′), Nasiru, Gomboș (Wild 64′), Aldan – Arsene (cpt.)(Borcea 85′), Shiaondo – I. Bălașa, L. Bodri (F. Nortey 85′), Răchită – Bozian (Matyus 64′)
Rezerve neutilizate: Burtic – Bănățan, M. Novac, Belea
Antrenor: Dan Stupar

Viitorul Șimian: Bunea – Dogaru, Nețoiu, Dr. Vlad (Rupă 46′, Țughin 83′), Hondorocu – Șt. Toader (Ciutică 46′), D. Croitoru (D. Bucur 62′), D. Curea, R. Trancă (Cr. Poiană 62′) – Eshun – F. Trip (cpt.)
Rezerve neutilizate: Drîngă – Faur, Malacu, Raicovici
Antrenor: Alexandru Stoica

Stadion: Progresul (Pecica – Arad). Arbitru central: Mircea Salomir (Cluj-Napoca). Arbitri asistenți: Ioan Alexandru Corb (Satu Mare) și Patrik Ștefan Sandu (Timişoara). Arbitru de rezervă: Narcis Bodocan (Cluj-Napoca). Observator de arbitri: Nicolae Grigorescu (Timişoara). Delegat de joc: Ion Lupșa (Caransebeş).

Dan Stupar: ”O bombonică pentru fiecare dintre băieți, echipele de Liga 1 de tradiție sunt mai provocatoare”

După o pauză de 24 de ani, când Steaua se impunea cu 1-0 în 16-imile Cupei României, la Pecica va ajunge cel puțin o formație de prim eșalon. Atunci clubul din Pecica se numea West Petrom, acum Progresul a scris istorie prin calificarea în grupe.

”Diferența a făcut-o grupul, prin felul în care a gestionat anumite situații. Am fost disciplinați atât pe faza defensivă, cât și pe cea ofensivă, iar atunci poți avea și astfel de prestații și să surprinzi orice fel de adversar. Chiar dacă am avut în față tot o echipă de Liga 3-a, nu a fost simplu, căci Șimianul a făcut o figură frumoasă anul trecut pe fondul calității lotului. Am avut și jucători inspirați pe momentul ofensiv, care au speculat anumite greșeli ale lor și a ieșit această victorie frumoasă. Ne bucurăm că am reușit o astfel de performanță, o bombonică pentru fiecare dintre băieți. Sigur, prioritar rămâne campionatul, dar nu vom neglija nici Cupa, chiar dacă ne va încărca din punct de vedere fizic. Am mai spus-o, lotul nu este nici valoric, dar mai ales numeric ca să putem acoperi două competiții. Există riscul să apară oboseala, dar sperăm să gestionăm bine situația și să facem o figură frumoasă. Orice echipă de Liga 1 o să înfrunți îți dă o motivație în plus, dar cele cu o istorie mai mare și cu suporteri sunt mai provocatoare. Nu știu dacă mi-aș dori să joc chiar împotriva UTA-ei, dacă se vor califica și ei, căci este un club pe care-l iubesc foarte mult. Pe de altă parte, dacă vom juca împotriva lor, abordarea va fi doar la victorie, cu toate că trebuie să recunoaștem că e diferență de valoare”, a spus Dan Stupar, antrenorul pecicanilor.

Mirel Arsene își dorește FCSB-ul la Pecica

Mirel Arsene (34 de ani) locuiește chiar în Pecica și cu o mică paranteză la echipa din Chișineu Criș a jucat mereu doar pentru echipa de fotbal din orașul natal. A făcut-o la toate nivelurile fotbalului județean, iar acum, spre finalul carierei, primește șansa să-și măsoare forțele cu formațiile de top ale fotbalului românesc.

”O perfomanță unică, ce ne încântă pe toți și la care nu cred că se așteptau mulți. Am reușit această calificare împreună, cu conducerea clubului, autorități locale, suporteri, care au și venit în număr mare la acest meci. Pentru mine e maximum ce am putut realiza cu echipa din orașul natal și vreau să mă bucur mai departe de această competiție și la fel și băieții. A mai fost Steaua la Pecica în anul 1999, personal mi-aș dori ca ei să vină din nou aici, adică FCSB-ul. Nu se știe, poate vom juca și cu UTA, așa ca între vecini și profesioniști, iar cei mai buni vor câștiga”, a spus căpitanul pecicanilor.

Bogdan Bozian: ”Lumea vorbea de meciul cu Steaua din 1999, acum le dăm ocazia să vorbească și despre prezent”

În lipsa lui Puie și cu Novac sau Matyus pe bancă, Bogdan Bozian s-a sacrificat pe postul de vârf fals în disputa cu Șimianul. A oferit asistul de la golul trei semnat de Răchită, iar apoi a trecut pe bancă lângă Dan Stupar.

”Un parcurs frumos în Cupă, orașul merită. Chiar le ziceam la băieți înainte de meci că lumea vorbește de meciul cu Steaua din 1999, acum le dăm ocazia să vorbească și despre o preformanță din prezent, adică să fie mai vie amintirea meciurilor cu echipe de Liga 1. Într-adevăr, din punctul nostru de vedere, lotul ar trebui să fie mai numeros. O să jucăm pe două fronturi, nu ne putem face de râs nici în Cupa României, iar în campionat vrem să intrăm în primele patru. Ar fi o prostie să sacrificăm una dintre competiții, pentru că am tras tare să ajugem până în grupe și în Cupă. Ce ne bucură în acest moment este că marcăm destul de mult, se vede și valoarea individuală la colegii mei, deși suntem conștienți că o să vină meciuri și cu realizări mai puține, căci adversarii își vor lua măsuri împotriva noastră”, a spus mijlocașul ofensiv, care-și împarte și atribuțiile de antrenor cu Dan Stupar.

Alexandru Stoica: ”Rezultatul e nedrept sau cel puțin prea drastic, se pare că am greșit și eu”

Șimianul e la al doilea eșec la rând în meciuri oficiale în patru zile, după 1-2 pe terenul celor de la Jiul Petroșani, în runda inaugurală a stagiunii de Liga a 3-a.

”Din păcate pentru noi, golul ce a stabilit scorul pauzei l-am primit de la o distanță foarte mare, care a prins portarul nepregtătit. Cel mai corect era să intrăm cu un rezultat de egalitate la pauză. La cabine am schimbat fundașul central pentru că avea cartonaș galben și era predispus la eliminare, dar mutarea nu a fost inspirată. De fapt, a fost singura soluție la îndemână și nu am avut ce să fac, mai aveam un copil fundaș central care nu a mai jucat până acum la Liga a 3-a. Am ales un jucător mai experimentat, care mai jucase pe acest post, dar se pare că am greșit și eu. Și lipsa de experiență și-a spus cuvântul, mai ales pe unele momente de joc când trebuia să temporizăm. Am grăbit jocul și am pierdut unele mingi foarte ușor și de acolo s-au născut și fazele ce au dus la acest scor. Rezultatul e nedrept sau cel puțin prea drastic, dar echipa care a greșit mai mult, iar aceea am fost noi, a pierdut. Am și avut ghinion că ne-am deplasat până aici, deși suntem echipă de Liga a 3-a, cu toate că adversarul e de nivelul nostru și chiar a fost un joc echilibrat, din punctul meu de vedere. Rămânem cu un gust amar, am pierdut prea ușor astăzi. Mi-aș fi dorit să mergem în grupe, unde jucătorii ar fi câștigat în experiență sau încredere în fața unor echipe de prima ligă. În plus, ar fi fost văzuți de formațiile mai bune, era șansa lor la un transfer mai sus. Așadar, pentru jucători îmi pare rău, dar mai avem viață lungă în fotbal și cu siguranță va veni și altă șansă. Le doresc celor de la Pecica mult succes mai departe în această competiție”, a afirmat Alexandru Stoica, tehnicianul celor de la Viitorul Șimian.

Cristian Pilan: ”Ne-am autodepășit și obiectivul inițial era să trecem de primele două tururi”

Membru în Comisia FRF pentru Liga 3, Cristian Pilan așteaptă duelurile cu cei mari. Directorul sportiv al celor de la Progresul Pecica nu ar dori să o aibă ca adversar pe UTA, dar – în schimb – le așteaptă pe FCSB, Dinamo, Rapid sau U Craiova în județul Arad.

”Cu toate că azi ne-am autodepășit, am avut emoții tot timpul, chiar și la 3-0. Am primit un gol, dacă mai marcau o dată am fi tremurat pe final, mai ales că echipa din Șimian nu a abandonat nici un moment lupta. Dar, Dan Stupar a făcut schimbările potrivite, am făcut 4-1 și atunci m-am liniștit. Mai sunt câteva zile de mercato, mai încercăm să luăm dacă nu doi, măcar un jucător bun de Liga a 3-a. Avem acum o pauză de la Cupă după această lună august solicitantă. O să mai jucăm în 27 septembrie, apoi pe 1 noiembrie, iar al treilea meci din grupă de abia pe 6 decembrie. Avem timp să ne pregătim, să ne refacemn puțin și forțelem dar – totodată – să ne luăm punctele în campionat, unde țintim play-offul. Până la una alta, vreau să-i felicit pe băieți, ne-au făcut să trăim un vis al clubului nostru, al orașului Pecica. Mai departe, nu aș vrea să jucăm cu UTA. E sora noastră mai mare, o primim cu drag la un amical la Pecica, dar ne-am dori ca ei să fie în altă grupă. Poate, cu două victorii, am putea să avansăm și noi…deși știu că mă hazardez. Cum am spus, ne-am autodepășit și obiectivul inițial era să trecem de primele două tururi, căci ne opream mereu în cel de-al doilea. Dar, după ce am trecut și de Lipova și am căzut în play-off tot cu o echipă de Liga a 3-a și mai jucam și acasă era clar că ne-am dorit mult să ajungem în grupe. E clar că aici vom prinde cel puțin o echipă din primele 7-8 clasate în sezonul trecut al SuperLigii. Și chiar aș vrea să jucăm cu FCSB, Rapid, Universitatea Craiova, Sepsi, de ce nu, Dinamo. Știm de pe acum că, probabil, vom avea problema stadionului pe care vom juca, e clar că atât noi, cât și UTA vom suferi de pe urma problemei schimbării gazonului. Va fi o situație neplăcută, s-ar putea ca și noi și UTA să jucăm pe terenurile adversarilor”, a spus Pilan după meciul de ieri.

Pentru a ajunge până în Play-off-ul Cupei României, Viitorul Șimian a trecut de Gilortul Târgu Cărbuneşti (L3, 3-0 acasă), ACSO Filiaşi (L3, 2-1 acasă) și Viitorul Pandurii Târgu Jiu (L2, 1-0 acasă).

De partea cealaltă, Progresul Pecica a eliminat Avântul Periam (L3, 1-0 în deplasare), ACB Ineu (L3, 3-0 în deplasare) și Şoimii Lipova (L3, 2-1 acasă).

Foto: Sorin Dan Cârstea

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/play-off-cupa-romaniei-primul-meci-al-zilei-incepe-de-la-ora-1700-la-oradea-altele-sase-au-loc-de-la-1730-19282904

 

 

 

Călin MNERIE 31 Aug. 2023, 12:09 Cupa României
Pe aceeași temă