La umbra visului cu grupe de cupe europene și a jucătorilor de SuperLigă transferați în declarații pe zeci de milioane de euro, fotbalul românesc își scrie încă poveștile tainice și cuceritoare, poate singurele care unesc generațiile în pasiunea mistuitoare.
Astăzi, ProSport îți prezintă în exclusivitate aventura spectaculoasă de la Ileana. Mai exact, ACS Viitorul Ileana. Echipa care în trei săptămâni a bătut două Dinamo București și le-a eliminat din Cupa României, devenind revelația începutului de sezon în competiția de tradiție a fotbalului românesc!
La 50 de kilometri est de București, pe un drum spre infinit și nicăieri, e Ileana. Comună cu nouă sate răsfirate, în miezul sfâșietor al Bărăganului străjuit de fantomele dropiilor la duminici cu cruce roșie în calendar. În folclorul Călărașiului, circulă și azi snoava cu șoferul căruia i s-a stricat mașina între Ileana și Florica, două din satele comunei, și care a trebuit să divorțeze după ce-a ajuns în zori acasă și i-a spus inocent soției că a petrecut noaptea între… Ileana și Florica.
Fotbal se joacă la Ileana de prin anii ‘60, dar nopți mai frumoase precum cele din vara aceasta nu s-au mai trăit!
ACS Viitorul Ileana, echipă de Liga 4 Călărași, a început Cupa României 2023/2024 ca o profesionistă veritabilă. După ce-a câștigat faza pe județ, a trecut la ”regională”. Grupă cu ACS FC Dinamo București, echipa lui Nicolae Badea, și AS Luceafărul Trestieni din Giurgiu. A bătut cu 3-1 pe ACS FC Dinamo la Ileana, pe 15 iulie, apoi cu 4-1 la Trestieni!
În finala regională a trecut cu 3-1 pe terenul ialomițenilor de la CSM Fetești. Deja se scria istorie! Și a venit Turul 1 din faza națională Cupa României. Alt Dinamo! De data asta, echipa de Liga 3, CS Dinamo București, echipa Ministerului de Interne. A fost iar 3-1 pentru Ileana!
Cum s-a scris ”minunea” de la Ileana? Omul din spatele poveștii fotbalistice e primarul comunei, Corneliu Alexandru, care anul trecut a mobilizat lucrurile pentru tot proiectul. Dar, culmea, cine își imaginează că miza fotbalului ar fi electorală, greșește: Corneliu Alexandru e primar la Ileana încă din 1989, e la al șaptelea mandat, cu sau fără trofee pe gazon!
Iată ce mărturisește, în exclusivitate pentru ProSport: ”Am fost și eu jucător în tinerețe la echipă! Se numea Viitorul Ileana prin anii ’60, apoi a devenit Petrolul Ileana, din anii ’80, când s-a descoperit petrol în zonă, până în 2022. Anul trecut, cu un grup de prieteni, am făcut acest proiect și am revenit la denumirea istorică, Viitorul. Am avut obiectiv sănătos, spun eu, clasarea în primele patru formații din Liga 4 Călărași. Și l-am îndeplinit.”
Echipa e susținută de autoritățile locale, dar și de sponsori, iar în această vară s-a întărit masiv: ”Frații Țuțuianu sunt sponsori principali, dar avem și alți sponsori din localitate, pe lângă susținerea Consiliului Local. Undeva la 1,5 miliarde lei vechi pe an calendaristic ar fi bugetul total. Vara asta am adus un antrenor tânăr, Ionuț Sotir, și am făcut mai multe transferuri care ne-au întărit, jucători din jurul Capitalei și din București, păstrând însă și patru-cinci jucători din localitate.”
Stranierii de la Viitorul Ileana sunt acum cinci la număr. Toți africani, cu stoperul camerunez Ulrich și atacantul nigerian Arajul sosiți de la Partizan Crivăț, colega de județ! Iar Samuel Keuga (foto jos) adus tocmai de la CSM Lugoj!
”Inițial ne-am propus să câștigăm Cupa României la nivel de județ, am zis să luăm lucrurile pas cu pas. Înainte de faza regională, am mai transferat jucători și am devenit și mai buni. Dar vreau să le mulțumesc și celor care ne-au ajutat anterior! Am avut până acum peste 300 de suporteri la meciurile de Cupă, în mijlocul săptămânii, iar în week-end sărim de 500 de fani!”, spune Corneliu Alexandru.
Cum s-a trăit în comună eliminarea lui Dinamo din Liga 3 în Turul 1 al Cupei României și ce prime au avut jucătorii de la Ileana?
”Am făcut o masă frumoasă, cu suc și bere, așa cum suntem noi obișnuiți, ca o familie. Noi jucăm pe prime orice meci oficial, iar valoarea lor e aceeași. E în media județului, la nivel de echipe performante, precum la Independența, Ciocănești sau Chirnogi. Adică undeva la 500 lei”, a spus primarul.
”Cred că Dinamo, echipa Ministerului de Interne, ne-a privit puțin de sus, venea totuși din Liga 3. Dar și-au dat seama la final, au recunoscut și jucătorii lor, îi auzeam spunând că le-am dat cu terenul în cap și că nu se așteptau la așa ceva!”, continuă primarul Corneliu Alexandru.
Stelist dintotdeauna, edilul spune că locuitorii comunei sunt împărțiți între cele trei mari bucureștene, alături de Rapid și Dinamo. O singură mâhnire ar fi după rezultatul istoric: ”Fostul mare jucător Dănuț Lupu, manager la Dinamo, n-a vrut să vadă meciul cu oamenii din tribuna noastră, care îl așteptau. S-a izolat, a fost alegerea lui, au mai fost și niște cuvinte aruncate pe-acolo… Dar eu rămân chiar și-așa cu un respect total pentru el și ce a însemnat ca fotbalist.”
Pe drumul dinspre Călărași, la ieșirea din satul-reședință, este un lac. Pe vremuri, acolo, funcționa un han renumit. Iar hangiță era… Ileana! De-aici și numele localității care a intrat curajos pe harta fotbalului românesc, în entuziasmul edilului:
Cele două trofee cucerite vara asta, Cupa României la nivel de județ și la nivel regional, sunt primele din vitrina noastră. Trăim cel mai frumos moment din istoria fotbalului la Ileana! Și v-o spune unul care a jucat la această echipă, născut aici și care n-a plecat vreodată din Ileana! Trebuie să le mulțumesc locuitorilor comunei, ei sunt sufletul echipei!”
Miercuri, Viitorul Ileana continuă visul. Joacă Turul 2 din Cupa României, pe teren propriu, cu SC Popești Leordeni, trupă tare din Liga 3. Indiferent de rezultat, performanța de până acum a unei veri fierbinți în Bărăgan e posibil să aibă efecte.
”Echipa din satul Ștefănești, tot din comuna noastră, e în Liga 5 Călărași, iar tinerii din Florica m-au anunțat că își doresc și ei echipă, îi voi sprijini cu tot dragul! E un început foarte frumos și sigur că se poate și mai bine!
Fotbalul călărășean s-a consacrat deja în ultimii ani drept un reper regional și scrie acum cele mai frumoase pagini din istoria lui. Am avut număr record de formații în Liga 3, Dunărea Călărași a ajuns în premieră în primul eșalon. În acest sezon vom avea Înainte Modelu și Progresul Fundulea, pe lângă Dunărea, în eșalonul trei. Agricola Borcea ar putea fi și ea la start, dacă nu se vor înscrie echipe. Și sunt sigur că, pe viitor, proiectul Viitorul Ileana are capacitatea să facă saltul. Sunt oameni foarte serioși și dedicați, în care am mare încredere, și au suporteri extraordinari” – Dorinel Dincă, președinte AJF Călărași, pentru ProSport
ACS FC Dinamo București, învinsă de Ileana în grupele Fzei regionale din Cupa României, este cunoscută drept ”Dinamo – Badea”, fiind echipa lui Nicolae Badea, fostul conducător de la Dinamo, echipa din primul eșalon. Sezonul trecut, cu Andrei Cristea antrenor, a evoluat în Liga 4 București, ratând promovarea în play-off. A mers mai departe Daco Getica București, însă nici aceasta nu a promovat în Liga 3, pierzând barajul cu prahovenii de la Tricolorul Breaza.
CS Dinamo București, echipa Ministerului de Interne, activează de un sezon în Liga 3. Ediția trecută a ratat la limită accederea în play-off, după sezonul regular. A continuat în play-out și a încheiat aici pe locul 2, în urma argeșenilor de la Unirea Bascov. Din seria în care a activat CS Dinamo a promovat în Liga 2 CS Tunari.
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/au-fost-stabilite-meciurile-din-turul-2-al-cupei-romaniei-19278800
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/turul-1-al-cupei-romaniei-se-disputa-astazi-trei-echipe-sunt-calificate-la-masa-verde-in-faza-urmatoare-a-competitiei-19278680
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/finalele-regionale-ale-cupei-romaniei-dupa-incheierea-grupelor-axiopolis-cernavoda-este-singura-echipa-care-poate-obtine-din-nou-trofeul-rezervat-acestei-faze-a-competitiei-19277609
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/rezultatele-etapei-a-doua-a-fazei-regionale-din-cupa-romaniei-primele-doua-echipe-care-si-au-castigat-grupa-academica-recea-spulberata-din-nou-19277388