Constănțenii se bazează, în continuare, doar pe finanțele lui Giani Nedelcu, fostul patron anunțând că nu dorește să revină, așa cum sperau suporterii, aceeași care l-au înjurat și l-au determinat să plece.
Clubul din Primăverii se confruntă și acum cu datorii și are emoții în ceea ce privește supraviețuirea
Pentru foarte mulți microbiști constănțeni, F.C. Farul rămâne formația-fanion a județului, chiar dacă echipele de handbal sau de volei obțin titluri pe bandă rulantă. Din păcate pentru acești suporteri, șansele ca gruparea de pe litoral să-și revină prea curând sunt infime.
F.C. Farul a ratat promovarea în ultimii trei ani și, mai mult, de fiecare dată a terminat departe de obiectiv și a avut chiar probleme mari, F.R.F. dezafiliind echipa pentru puțin timp, din cauza datoriilor către foștii jucători. Patronul Giani Nedelcu s-a chinuit să mențină formația în viață, el fiind lăudat de către angajații săi pentru strădania sale. Totuși, eforturile pe care le-a făcut nu au fost cele promise la preluarea echipei. Gruparea a fost achiziționată de la Gheorghe Bosânceanu, fostul proprietar spunând că Nedelcu a promis cu totul altceva. „Trebuie să se știe că, în momentul în care am început discuțiile cu actualul patron pentru cedarea clubului, acesta mi-a spus că va dispune anual de un buget de patru-cinci milioane de euro. Mai mult, mi-a zis că are sprijinul Primăriei și Consiliului Județean și eu chiar aveam informații că autoritățile vor să se implice. La acea dată eu am spus că nu pot oferi clubului condițiile pe care le promiteau ceilalți, am decis să mă retrag. Am crezut că fac un bine echipei dacă o dau, dar în același timp am pus o clauză în protocol, pentru a mă putea întoarce dacă lucrurile nu merg bine”, a declarat Gheorghe Bosânceanu.
În ciuda acelei clauze, Bosânceanu a declarat că nu mai vine la Farul decât în condiții speciale, anume nu în calitate de acționar majoritar. „Nu mă mai întorc pentru că eu, de unde plec, sunt bun plecat. Mai mult, am lăsat echipa cu un centru de juniori care câștigase un titlu național, cu jucători de valoare, cu o bază pe care juca echipa națională. Unde sunt toate acestea acum? Acum nu mai există echipă secundă, centrul de copii și juniori există doar pe hârtie și datorită unor foști jucători ai echipei cu inimă mare, iar baza o curăță suporterii de buruieni. Nu cred că ar fi cineva de acord să se întoarcă în astfel de condiții. Totuși, dacă autoritățile locale doresc să se implice și vor avea nevoie și de ajutorul meu, atunci voi contribui și eu cu o sumă de bani”, a declarat Bosânceanu.
Consiliul Județean are, însă, alte probleme, a cerut un audit la Farul, dar actuala situație ar presupune investiții pe care nici autoritățile nu le pot suporta, mai ales că oamenii de rând, cei care contribuie la buget și care nu au o afinitate pentru Farul, nu sunt tocmai de acord ca banii lor să se ducă la o echipă care, la ultimele prezențe în Liga I, nu strângea în tribune mai mult de 2.000 de suporteri.
Probleme financiare
Farul a fost la un pas de desființare după ce F.R.F. a dezafiliat clubul din cauza datoriilor către foști jucători. Oficialii echipei de pe litoral au reușit să plătească o parte din datorii, au reeșalonat altele, au făcut recurs la decizia forului de la București și, astfel, formația s-a putut înscrie în campionat.
Înaintea sezonului 2012/2013 apare, din nou, o situație de același gen. De această dată este vorba de o sumă pe care actualul patron trebuie să o plătească pentru ca protocolul de cedare al clubului să fie încheiat definitiv. Deși suporterii știu de o sumă astronomică pentru Farul, unsprezece milioane de euro, Gheorghe Bosânceanu dezminte. „Conform protocolului, cine preia clubul ar trebui să plătească circa un milion de euro, valoarea stabilită conform înțelegerii cu Giani Nedelcu. Lucru care se poate face conform unei înțelegeri și să se plătească în doi, trei sau cinci ani. Dacă cei din Primărie sau din Consiliu chiar vor să preia clubul, o pot face foarte ușor, pentru că eu nu vreau ca acest club să se desființeze. Pentru corecta informare a suporterilor fariști, vă voi spune cum stau lucrurile. Suma de unsprezece milioane este suma investită de mine, însă nu este suma care trebuie plătită către mine. Firmele care au plătit jucătorii, au de recuperat de la clubul Farul suma de aproximativ un milion de euro. Această sumă este prevăzută în protocol. Dacă această sumă este achitată, protocolul este considerat închis și datoria la fel. Deci nu este vorba deloc de achitarea sumei de unsprezece milioane. Suma corectă se învârte în jurul valorii de un milion de euro”, a explicat Bosânceanu.
Cert este că Farul se confruntă, în continuare, cu probleme financiare și trăiește periculos. Multe alte echipe de tradiție au pățit-o și au ajuns aproape de faliment din cauza unor astfel de probleme.
2000 este anul în care Gheorghe Bosânceanu a preluat pe F.C. Farul. Nouă ani mai târziu i-a cedat-o lui Giani Nedelcu, actualul patron.
Articol scris de Cristian BANCIU