Orac încă speră la promovare, dar avertizează: „nu ne va fi deloc ușor”

27 Mar. 2012, 13:42 Liga 2
Orac încă speră la promovare, dar avertizează:**

Costel Orac, cunoscut ca antrenorul promovărilor, este convins că poate duce și Botoșaniul pe prima scenă a fotbalului românesc. Tehnicianul a acordat site-ului oficial al clubului un interviu în care spune că punctele în minus față de locul 2 promovabil pot fi recuperate, acesta dând exemplu experiența de la Urziceni, atunci când a avut un handicap chiar mai mare. Orac consideră că, în afara unui atacant, are un lot cu care poate spera la promovare.

– Domnule Orac, în ciuda debutului de retur, în care am pierdut la Brăila și am obținut o victorie la „masa verde” am remarcat că sunteți în continuare optimist și că mai sperați la locul doi. Chiar credeți că se poate promova în acest sezon?
– Cred, deoarece diferența de puncte față de locul doi nu e mare, a rămas aceeași ca la începutul returului. Am ratat o șansă importantă de a ne apropia la trei puncte de locul doi, când am pierdut în prima etapă. Până la urmă, atunci ar fi fost bun și un punct, pentru că i-am ținut pe cei de la Brăila în loc și am fi venit la cinci puncte de locul doi.

– Cum explicați eșecul de la Brăila?
– Am pierdut pe fondul unui joc slab, am jucat prost, am fost apatici, am făcut greșeli aiurea. Din păcate jucătorii nu au avut atitudine, iar pe unii i-a copleșit miza jocului. Au însă șansa ca în următorul joc, la Săgeata, să demonstreze că la Brăila nu a fost decât un simplu accident. Dacă nu vom obține, însă, un rezultat pozitiv la Năvodari, e greu de crezut că mai putem emite pretenții în acest retur.

– Mulți zâmbesc când aud că FC Botoșani, echipă care este la minus patru în clasamentul adevărului, se gândește la promovare.
– Nu contează acest lucru. Între noi și locul doi sunt șase puncte, iar în joc mai sunt puse încă 39 de puncte. Asta contează. Să vă dau un exemplu: cu Urziceni, după patru-cinci etape eram la 10 puncte de locul doi și am reușit promovarea.

– Sunteți cunoscut drept antrenorul promovărilor în fotbalul românesc având în vedere că ați reușit să promovați de cinci ori cu echipele pe care le-ați pregătit. Va urma a șasea promovare din carieră cu FC Botoșani?
– Eu așa sper, însă nu ne va fi deloc ușor, pentru că și adversarii noștri s-au întărit, în special Delta Tulcea, formație pe care am și văzut-o la lucru în jocul din această etapă, pe care l-a și câștigat în deplasare la CSMS Iași. Și anul trecut m-am luptat cu Tulcea pentru promovare, eu fiind antrenor la Chiajna. Tulcea este, în opinia mea, principala contracandidată la locul doi. Este o echipă care are fotbaliști cu experiență, care joacă de foarte mult timp împreună.

– Care din cele cinci promovări a fost mai ușoară?
– Nu se poate spune așa ceva. Nicio promovare nu este ușoară. Niciodată, ca antrenor, nu poți spune că echipa ta este atât de bună încât să ai convingerea că îți atingi obiectivul pe care ți-l propui în mod ușor, relaxat, datorită faptului că este diferență de valoare între echipa pe care o conduci, pe care vrei să o promovezi și contracandidate.

– Sunteți mulțumit de lotul pe care îl aveți pentru acest retur?
– În mare parte da, însă recunosc că mi-aș fi dorit să mai putem aduce un atacant.

– Este un lot care să ne dea speranța la promovare?
– Da, pentru că din punctul meu de vedere acest lot este unul echilibrat, suntem acoperiți pe toate posturile, avem dubluri și mă bucur că am de unde să aleg, pentru că jucătorii sunt apropiați ca valoare și ca stil. Consider că avem un lot bun și se îmbină destul de bine experiența mai multor jucători, gen Dinu Todoran, Daniel Bălan, Vali Bordeanu, Marius Matei, cu tinerețea și dorința de afirmare a celorlalți care până acum nu au reușit să facă pasul la Liga I. Chiar nu văd de ce nu ar putea să facă pasul, iar mie, ca antrenor, nu-mi rămâne decât să-i conving că pot mai mult decât au dat, au realizat până acum.

– De la care dintre jucătorii tineri să ne așteptăm la o ascensiune fulminantă în acest retur?
– E greu de prevăzut așa ceva. Deocamdată, la noi, în România, tinerii sunt imprevizibili. Se maturizează mai greu, vin cu lipsuri de la centrele de copii și juniori și sunt cam împrăștiați, în sensul că nu și-au fixat un obiectiv, nu știu cu adevărat ce vor și se mulțumesc cu puțin. Noi, însă, nu ducem lipsă de jucători tineri, chiar stăm foarte bine la acest capitol. Avem jucători tineri buni și mi-aș dori să conștientizeze că una e Divizia B și alta e să ajungi să joci în prima divizie.

– În acest retur vom juca în deplasare cu toate echipele care sunt în fața noastră în clasament. Ne avantajează sau ne dezavantajează programul celor 13 etape care au mai rămas de disputat din acest retur?
– Nu văd de ce ne-ar dezavantaja. În general, acum, în fotbal e mai greu să joci acasă.

– De ce?
– În primul rând pentru că, pentru orice echipă, pentru orice antrenor, este mai ușor să te organizezi defensiv, să distrugi jocul adversarului, decât să construiești, să-ți dezvolți tu jocul și să încerci să marchezi. Așa, dacă închizi bine jocul și ai și șansa să ai jucători buni care să știe bine cartea contraatacului, lucrurile se simplifică.

– Se spune că cel mai greu este să promovezi, nu să te menții într-un eșalon superior. Totuși, în ce constă secretul unei promovări?
– Singurul secret este jocul. Dacă nu obții rezultate pe un fond de joc bun nu ai cum să ajungi să promovezi, de aceea e nevoie de constanță în evoluții bune și chiar foarte bune. De asemenea trebuie liniște, multă muncă, concentrare maximă, constanță în evoluții și, nu în ultimul rând, noroc, pentru că și norocul face parte din joc.

– Rezultatele indirecte vor juca un rol important în acest retur și vor decide ierarhia în fruntea clasamentului?
– Nu știu ce să cred. Majoritatea echipelor au probleme cu banii și, când apar aceste probleme, jucătorii nu mai sunt cu gândul la fotbal, nu mai sunt concentrați. De aceea, e greu să faci previziuni. Cred, însă, că vor apărea surprize și sper ca acestea să fie plăcute pentru noi și să ne ajute să îndeplinim obiectivul. Făcând ceea ce depinde de noi, jucând cât mai bine, câștigând și fără alte anumite lucruri care se mai întâmplă în fotbalul nostru, lucruri care să ne pună piedici, vom reuși.

– Se va decide promovarea doar pe gazon?
– Sper să fie așa.

– Observ că aveți unele îndoieli.
– Am, pentru că echipele cu situație financiară bună sunt predispuse la anumite lucruri. În plus, contează și arbitrajele. Sunt greșeli foarte mari în arbitraj, iar o astfel de greșeală te poate costa foarte mult.

– Greșeli de arbitraj sunt peste tot.
– Nu la asta mă refer, ci la anumite maniere. Din teren simți când ceva este necurat și eu sper să nu avem astfel de probleme.

– Și în primul mandat pe care l-ați avut aici, dar și la echipele pe care le-ați pregătit, nu v-am văzut niciodată manifestându-vă agresiv pe bancă. Cum reușiți să rămâneți mereu calm?
– Mai am și eu momente când înjur, când dau câte un picior la o sticlă cu apă, dar aceste momente sunt foarte rare. Eu, ca antrenor, trebuie să am mintea limpede, să realizez ce se întâmplă, să fiu și cu ochii pe adversar, să observ punctele lor forte, să contracarez aceste puncte și să fructific slăbiciunile pe care le au.

– De obicei mulți antrenori se feresc să preia o echipă din mers, în plin campionat, însă dumneavoastră ați făcut-o. Se poate spune că ați riscat preluând din mers FC Botoșani?

– Este un risc pe care mi l-am asumat. Ca antrenor am mai pățit-o o dată, preluând din mers o echipă și am spus că nu voi mai face a doua oară același lucru. Iată, însă, că am făcut-o și nu am avut cum să refuz propunerea de a reveni aici la Botoșani. Am acceptat să vin, pentru că știam ce se dorește. Și în fotbal ca și în viață sunt momente în care, dacă nu riști, nu câștigi nimic. Eu am riscat și sper să câștig.

– Mulți antrenori, după ce reușesc să promoveze cu o echipă, schimbă aproape în totalitate lotul de jucători. Dumneavoastră veți face la fel sau veți merge cu același nucleu cu care veți promova?
– Mi-e greu să spun acum. Să ajungem noi să promovăm și pe urmă vom vedea ce e de făcut.

27 Mar. 2012, 13:42 Liga 2
Pe aceeași temă