Marcel Pușcaș, actualmente președinte executiv la ACSM Ceahlăul Piatra Neamț, din această vară, anterior președinte și director general timp de cinci ani la FCU Craiova, a avut, joi, 3 noiembrie 2024, un mesaj prin intermediul paginii sale de Facebook prin care își spune punctul de vedere vizavi de ceea ce declara Adrian Mititelu în urmă cu două zile.
În mesajul său, fostul fotbalist nu amintește despre Mititelu sau FCU, ci despre importanța pregătirii fizice în sport, adică exact tema monologului fostului său angajator.
Pușcaș are o altă părere decât cea a lui Mititelu, și este una argumentată cu câteva exemple. Reacția sa vine, cel mai probabil, pentru că Mititelu a spus că el i l-a recomandat pe Vlad Țăranu, cel învinovățit acum.
”Am ajuns la concluzia că prăbușirea echipei a început și încă nu s-a… sau să sperăm că până astăzi a durat această cădere. A început odată cu plecarea lui Dan Vasilică (n.r. – preparatorul fizic) din club” sau ”Asta a fost problema de s-a ajuns la retrogradare. Pentru că un preparator fizic te poate termina”, a spus, printre multe altele, Mititelu, care în vară, după retrogradare, spunea că el este principalul vinovat pentru retrogradare, din cauza deciziilor sale.
Mai presus de ”crucificarea” lui Vlad Țăranu, faptul că Mititelu a spus că cel care i l-a recomandat pe preparatorul fizic a fost Marcel Pucșaș l-a determinat pe acesta din urmă, mai mult ca sigur, să aibă acest mesaj reacție. ”Am adus un tânăr preparator, pe care eu îl apreciam foarte mult, pentru că aveam informații foarte bune de la domnul Marcel Pușcaș. El mi l-a descris pe Vlad Țăranu ca pe un tânăr de mare perspectivă, care a făcut multe cursuri pentru postul de preparator”, a fost declarația patronului FCU.
În schimb, Marcel Pușcaș este de părere că pregătirea fizică este doar unul dintre cei patru factori principali ai antrenamentului sportivilor. Astfel, actualul președinte al Ceahlăului vrea să comunice faptul că nu Vlad Țăranu, cel pe care l-a recomandat la FCU, poate fi considerat singurul vinovat pentru căderea echipei oltene.
”TOȚI FACTORII ANTRENAMENTULUI SPORTIV SUNT IMPORTANȚI!
Nu există unul mai important decât altul.
Pregătirea fizică în sport este esențială dar este doar unul dintre cei 4 factori principali ai antrenamentului sportivilor de oriunde și în orice disciplină.
Reprezintă deci, doar 25% din calitățile pe care performerii trebuie să le etaleze.
Mai există factorii tehnic, tactic și psihic.
Niciunul nu poate fi ignorat.
Echipele valoroase dpdv al ultimilor factori aleargă mai puțin.
Busquets parcurgea 8 km într-un meci, pe când Șut parcurge 11.
Nu mai vorbim de Messi.
În fotbal mult mai important este unde, când și cum alergi.
Tot în fotbal e o vorbă:
„Mingea trebuie să alerge mai mult decât jucătorii!”
Pentru a-ți doza efortul e important să gândești.
Anticipația, plasamentul, marcajul, demarcajul, timingul, intensitatea sunt esențiale.
Dacă vitezele de gândire și de execuție sunt calități ale purtătorului balonului efortul fizic e mai mic.
Cel puțin la fel de important precum factorul fizic este moralul de concurs(psihic)
Ambiția, dăruirea, omogenitatea, foamea de rezultate, dorința de afirmare, inteligența, orgoliul sportivului, adaptabilitatea la condițiile de joc(tactic, meteo, starea terenului, suprafața de joc, suporteri, miză etc) sunt de multe ori mai importante.
Asta nu presupune neobligativitatea coabitării cu pregătirea fizică.
Oare ce s-ar intâmpla într-un meci între două echipe cu aceiași parametri fizici?
Ar rezulta un meci egal?
Cu siguranță ar fi importanți toți factorii.
Și-atunci ce ar înclina balanța în favoarea sau defavoarea unei echipe?
Va câstiga echipa care este mai bine pregătită tehnic, tactic și psihic.
Să punem ca experiment de exemplu, 11 Usaini Bolt să joace contra unei echipe Primavera din Italia!
„Usainii” ar pierde cu grație.
Blazarea, inhibiția, suficiența, haosul, lipsa de personalitate, de inteligență, individualismul, dezbinarea colectivului sunt dușmanii eterni ai pregătirii fizice în sporturile colective.
Și nu numai.
Restul e bla, bla.”, a fost mesajul lui Pușcaș.
Nu cu multe zile în urmă, când Dan Vasilică, preparatorul fizic regretat de Adrian Mititelu, semna cu CSM Târgu Jiu, club cu secție de fotbal înființată în vară, acesta spunea care va fi mai exact activitatea sa la trupa gorjeană. Mesajul său este important pentru a vedea ce părere are el despre rolul unui preparator fizic în dezvoltarea unui sportiv, prin comparație cu ce spunea Adrian Mititelu și ce afirmă Marcel Pușcaș despre importanța unuia ca Vasilică.
”La o echipă de seniori consider că rolul unui preparator fizic este extrem de important, partea fizică devenind factor decisiv în foarte multe momente ale jocului, factor care poate evidenția atât calitățile jucătorului, cât și randamentul echipei în îndeplinirea sarcinilor tehnico-tactice. La nivel de copii rolul unui preparator este mai puțin important, accentul fiind pe dezvoltarea calităților tehnice. Însă importanța unui preparator fizic începe să se vadă foarte mult începând cu perioada junioratului unui sportiv. Dacă juniorii au o pregătire fizică efectuată corespunzător, vor ajunge la seniori fără a avea nevoie de o perioadă de adaptare fizica la intensitatea antrenamentelor, fără a se lovi de o barieră pe care mulți nu reușesc să o depășească. Sunt foarte mulți sportivi foarte talentați care odată cu trecerea la nivel de seniori, din cauza pregătirii fizice inadecvată, par să își piardă efectiv, peste noapte, calitațile tehnice.
Munca unui preparator se vede pe durata unui întreg sezon, nu doar în perioada pregătitoare. Din păcate, în România încă se mai crede că dacă faci un cantonament tare “îți încarci bateriile” și o să te țină până la final, ceea ce este fals. În orice sport, ce nu antrenezi și nu pregătești din punct de vedere fizic, își pierde din calități. Deci trebuie menținut ritm de pregătire pe tot parcursul sezonului competițional, indiferent de sport”, a spus Dan Vasilică (foto jos).
Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures), FCU Craiova și CSM Târgu Jiu