În această săptămână s-au făcut noi pași pentru construirea a încă unui stadion nou în România. Este vorba despre noua arenă care se dorește la Oradea, acolo unde, din această vară, municipiul reședință a județului Bihor are din nou echipă de fotbal în Liga 2 după o pauză de opt ani.
Miercuri, 21 august 2024, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Lucrări de interes public local pentru construcții cu caracter educativ și sportiv și infrastructura aferentă acestora – Construire Complex Sportiv – Obiectiv 1, municipiul Oradea, str. Făgărașului, nr. 2, județul Bihor, realizat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI)”.
Noul stadion din Oradea nu va fi pe locul celui actual, ”Iuliu Bodola”, aflat în partea de nord a municipiului, ci va fi construit lângă Baza Sportivă Tineretului, între strada Făgărașului, strada Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv ”Bihorul” și Gradina Zoologică, adică destul de aproape de centru.
Este nevoie de o relocare a Grădinii Zoologice, iar reprezentanții municipalității doresc să ia legătura, în acest sens, cu autoritățile din Sânmartin, potrivit Bihon.ro, pentru o mutare a animalelor în pădurea din care aparține de comuna lipită de Oradea la sud. Dacă totul decurge conform planului, cel mai probabil în toamna anului 2025 vor demara lucrările pentru noul stadion.
Noul stadion va avea circa 16 mii de locuri și va costa, la estimările de acum, aproximativ 95 de milioane de euro, potrivit unui anunț al primarului municipiului Oradea.
”NOUL STADION DIN ORADEA A FOST APROBAT!
După prima victorie obținută ieri de către FC Bihor la revenirea în Liga 2, azi marcăm un nou moment extrem de important, pentru realizarea noului stadion al orașului.
În ședința de azi, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți noului stadion din Oradea. Stadionul va avea o capacitate de peste 16.000 de locuri. Mai mult, va beneficia de un hotel cu restaurant, săli de conferințe și centru spa pentru recuperare sportivă.
Stadionul va fi construit printr-un program guvernamental, derulat de Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a investiției se ridică la 472 de milioane de lei, adică aproximativ 94,4 milioane de euro.
Ca urmare a Hotărârii de Guvern, în perioada următoare va fi demarată procedura de selecție a constructorului. Ne propunem ca anul viitor să înceapă lucrările la noul stadion al orașului, ce va fi realizat la standarde UEFA.
Pentru aprobarea acestui proiect deosebit de important pentru Oradea mulțumesc Guvernului României și tuturor ministerelor avizatoare, specialiștilor din Compania Națională de Investiții, proiectanților, Consiliului Județean Bihor, precum și colegilor Primăria Oradea.
Deoarece acest proiect nu s-ar fi putut adopta fără un sprijin politic continuu, țin să le mulțumesc tuturor celor implicați în susținerea acestui obiectiv”, a transmis Florin Birta.
Mesajul primarului a fost răspândit și de FC Bihor, care, la rândul său, a avut o părere despre aprobarea venită de la Guvern.
”Suntem încântați să vă anunțăm că noul nostru stadion a fost aprobat! Aceasta va fi noua noastră casă, locul unde vom scrie împreună istoria fotbalului bihorean.
Vestea a fost anunțată astăzi de domnul primar al municipiului Oradea, Florin Birta.
Vă mulțumim pentru susținere și abia așteptăm să ne bucurăm de momente memorabile alături de voi!
Hai Bihoru’!”, a comunicat clubul nou-promovat în Liga 2.
Iată comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei despre noul stadion din Oradea și noul patinoar din Galați:
”La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, două proiecte de acte normative cu un impact social major pentru modernizarea infrastructurii sportive.
Primul proiect se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Construire Complex Sportiv – Obiectiv 1, municipiul Oradea, str. Făgărașului nr. 2, județul Bihor”. Complexul este alcătuit din 5 obiective de investiție, care se vor realiza etapizat. Primul obiectiv este stadionul de fotbal care are o suprafață de 13.000 mp și o capacitate de 16.291 locuri.
Durata de execuție a obiectivului este de 24 luni, iar valoarea investiției este de 472.915.000 lei și va fi realizată prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de Compania Națională de Investiții S.A.
Al doilea proiect, „Modernizare și extindere patinoar artificial Bulevardul George Coșbuc, nr. 253, Municipiul Galați, Județul Galați”, presupune modernizarea și extinderea patinoarului cu o capacitate existentă de 3.800 de locuri la 5.100 de locuri și a spațiilor conexe necesare desfasurării activitățiilor sportive. Astfel se dorește reducerea consumului de combustibil convențional pentru încălzire, precum și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Reducerea costurilor cu încălzirea spațiilor pe perioada de iarnă și a climatizării pe perioada de caniculă și rezolvarea tuturor problemelor legate de securitatea la incendiu conform prevederilor legale în vigoare, reprezintă, de asemenea, o altă prioritate.
Valoarea investiției este de 355.110.000 de lei și va fi realizată prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de Compania Națională de Investiții S.A.”