Adrian Hârlab, decedat luni seară, 25 septembrie 2023, a fost înmormântat joi, 28 septembrie, în Cimitirul Bisericii ”Sfânta Treime” Șchei-Tocile din Brașov.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de cinci preoți. Legendarul jucător și antrenor al Brașovului a fost condus pe ultimul drum de câteva sute de oameni, majoritatea din lumea fotbalului brașovean.
Oameni simpli şi oameni de fotbal au venit să aducă flori şi să aprindă lumânări la înmormântarea lui Hârlab. Printre aceștia Ioan Naghi, Petre Cadar, Necula, Nicușor Bucur, Mihai Panache, Constantin Popa, Andrei Șanta, Adrian Szabo, Ioan Mandoca, Vasile Gherghe, Dan Gheorghe, Vasile Bența, Paul Enache, Bebe Manciu, Dorel Mezei, Petre Lucian, Gelu Moldovan, Sandu Andrași, Iuliu Andrași, Călin Moldovan, Romeo Pașcu, Ilie Luca, Dorin Arcanu, Gică Vișănescu, Marian Ivan, Mugurel Buga, Lazslo Balint, Florin Stîngă, Ioan Gnandt, Răzvan Pancu, Gabi Simion, Marius Benciu, Adi Oancea, reprezentanții clubului ACS Kids Tâmpa Brașov, Adrian Zaharia, Ciprian Anghel, Nicu Văduva, Cristian Cristea, Ionuț Murariu și Ovidiu Mihai cu grupa U17 – ultima grupă antrenată de Adrian Hârlab, Ionuț Mitroi, antrenorul lui Ciucaș Tărlungeni, sau Eduard Gherghe (ACS Steagul Roșu Brașov).
Adrian Hârlab, o legendă a fotbalului brașovean, s-a stins luni seară, 25 septembrie 2023, la vârsta de 75 de ani, măcinat în ultimele luni de o boală necruțătoare.
Cei mai buni prieteni din lumea fotbalului au fost Nicolae Pescaru, Csaba Gyorffy și Petre Cadar. Doar ultimul mai trăiește.
”Am jucat cu Adi și la FC Brașov și la ICIM. Un om cu principii sănătoase, cu educație, calculat și nu întâmplător are un loc de cinste în fotbalul brașovean și ca fotbalist și ca antrenor”, a spus Petre Cadar.
Adrian Hârlab a murit luni, 25 septembrie, chiar în ziua în care Petre Cadar a împlinit 75 de ani! ”Încet, încet ne ducem cu toții”, mai spune Cadar.
Adrian Hârlab s-a remarcat ca un adevărat șlefuitor de talente: ”Chiar nu pot să-i spun pe toți, lista e foarte lungă și nu vreau să omit pe cineva.”
Poate cel mai cunoscut jucător lansat în fotbal de Adrian Hârlab este Mugurel Buga. ”După părerea mea, Buga a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști ai Brașovului și pot spune că am văzut mulți fotbaliști în ultimele decenii. Pele a avut mereu ceva special. Un băiat serios care își vedea de treabă și cu care puteai lucra fără probleme. Mi-a plăcut foarte mult de el și nu degeaba s-a spus că a fost ultima gleznă fină a Brașovului”, spunea Adrian Hârlab.
Pentru Mugurel Buga, Hârlab a fost o persoană cu adevărat specială. ”Nea Adi este antrenorul care mi-a marcat cariera. Am lucrat cu el la juniori, dar l-am avut antrenor și la seniori. Un tehnician inteligent, avea mult tact și știa să te facă dai totul pe teren. A fost cu adevărat special și nu întâmplător a lansat multe talente în fotbalul brașovean. Mi-e greu să vorbesc despre Adrian Hârlab la trecut. Rămas bun, Nea Adi vei rămâne mereu în inima mea”, a transmis Buga.
Considerat mereu ”mantaua pentru vremea rea” a Brașovului, Adrian Hârlab a preluat în mai multe rânduri frâiele echipei fanion. Vârful carierei de antrenor avea să fie dubla istorică a stegarilor din 2001 cu Inter Milano din Cupa UEFA.
Hârlab a stat pe banca Brașovului la ambele meciuri. ”Nu mi-am făcut probleme mari înaintea acelor meciuri, pentru că una era să te elimine Inter, alta să pierzi calificarea în fața unei echipe modeste. Știu că le-am spus jucătorilor că vreau să facem o figură frumoasă, să nu aibă trac. Inter ne-a bătut cu 3-0 și în tur, la Trieste, și în retur, la Brașov, dar în Italia am avut o ocazie uriașă la 0-0, ratată de Iorga. Acum ce să spun, poate dacă ar fi dat acel gol Iorga îi supăram mai tare și se putea termina mai rău. La meciul de la Brașov, noi am ratat câteva ocazii, iar ei ne-au executat. Echipă mare, ce să mai discutăm… Au fost momente unice cu revenirea lui Ronaldo după o accidentare gravă”, rememora Adrian Hârlab pentru Monitorul Expres amintirile din dubla de poveste cu Inter Milano.
Adrian Hârlab s-a născut în Bucureşti, pe 26 august 1948. Primii pași în fotbal i-a făcut pe când avea doar 12 ani la Progresul, după care trece la Dinamo Obor, Dinamo Victoria și în final la Electronica Obor, echipă cu care a jucat barajul de promovare în Divizia B în ediţia 1971/1972.
Pasul în fotbalul mare l-a făcut la Brașov. Alexandru Meszaroş, secundul marelui Nicolae Proca la Steagu Roșu Brașov, l-a convins să semneze cu echipa brașoveană. Debutul în Divizia A s-a produs pe 11 martie 1973, pe ”Tineretului” într-un meci câștigat clar de stegari, scor 5-1. Hârlab și-a câștigat un loc de titular într-o echipă de vis a Brașovului cu Adamache, Anghelini, Naghi, Alecu, Ivăncescu, Șerbănoiu, Mateescu, Balint, Anghel, Ghergheli, Pescaru, Paraschivescu, Gyorffy, Petre Cadar sau Zotincă. A jucat la FC Brașov până în 1978, iar pe finalul carierei de fotbalist a mai evoluat la ICIM și Tractorul.
În 1980, încă din perioada în care era jucător activ, Hârlab a început cursurile Școlii de Antrenori cu profesorii Gheorghe Ola și Ion Motroc, iar din 1983 a început meseria de antrenor la grupele mici de la FC Brașov. A fost antrenor secund în mai multe mandate la seniori, dar și antrenor principal. Mereu când un antrenor cu nume era dat afară, șefii clubului brașovean apelau la serviciile lui Hârlab. Iar acesta nu a dezamăgit. Din contră! Chiar dacă a antrenat și alte echipe din Brașov, precum Forex sau Corona, Hârlab se simțea cel mai bine pe Tineretului, locul unde omul cu părul încărunțit prematur avea o mulțime de amintiri în galben și negru.
Drum lin, nea Adi!
https://liga2.prosport.ro/special/a-murit-adrian-harlab-19286267
https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/ultimele-trei-meciuri-din-etapa-1-a-grupelor-cupei-romaniei-19286778
https://liga2.prosport.ro/special/peluza-stadionului-din-giurgiu-scoasa-la-vanzare-19286669
https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-inceput-lucrarile-la-noul-stadion-din-targoviste-19286392