Doi conducători de la FC Buzău și-au prezentat la TV calitățile care i-au recomandat în funcții. Mihai Constantinescu: ”Sunt al doilea român în viață care a terminat acest institut de management fotbalistic. Nu mă laud.” Detalii mărunte, în schimb, despre strategia clubului

Andrei PASCU 03 Jul. 2021, 10:05 Liga 2
Doi conducători de la FC Buzău și-au prezentat la TV calitățile care i-au recomandat în funcții. Mihai Constantinescu: ”Sunt al doilea român în viață care a terminat acest institut de management fotbalistic. Nu mă laud.” Detalii mărunte, în schimb, despre strategia clubului

Doi dintre oamenii implicați în noul proiect FC Buzău și-au prezentat abilitățile cu care vor să ducă echipa în Liga 1. Mihai Constantinescu, directorul de marketing al FC Buzău, și administratorul delegat Marin Mitran au vorbit la televiziunea Campus TV, despre experiența și planurile lor.

E important de precizat faptul că televiziunea la care au vorbit cei doi este parte a SC TV Buzău Trust Campus SRL, chiar privatul care este acționar cu 20 la sută în cadrul FC Buzău, clubul care a cesionat locul în Liga 2 al SCM Gloria Buzău. Așadar, o prezentare a celor doi conducători, în ”familie”.

Mihai Constantinescu și Marin Mitran au făcut, mai mult, o trecere în revistă, destul de amplă, a experienței pe care o au și mai puțin a planului, în sine, de a duce FC Buzău, așa cum au promis la unison, în Liga 1.

Mihai Constantinescu a lucrat în cazinouri și a făcut parte din legiunea străină 

Mihai Constantinescu a fost la ”controlul” discuției, a preluat inițiativa și a vorbit despre distincțiile și cursurile care-l recomandă să fie parte dintr-un proiect care se dorește a fi unul important. În CV-ul directorului de marketing sunt notate, printre altele, absolvirea Institutului Johan Cruyff din Barcelona și mai multe schimburi de experiență pe la mai multe cluburi din La Liga, precum Real Sociedad sau Athletic Bilbao.

Până să ajungă în lumea fotbalului și să promită un proiect de anvergură la FC Buzău, Mihai Constantinescu a avut și ocupații care nu au legătură cu sportul, precum un rol în ”industria misterioasă a cazinourilor”, așa cum el a numit-o, din SUA, dar a fost și în legiunea străină.

Referitor la partea sportivă, Mihai Constantinescu e pregătit să implementeze la FC Buzău modelul spaniol, dar cu toate acestea, deși e directorul de marketing, nu a dat prea multe detalii pe subiect, concret. Poate că le pregătește o surpriză suporterilor din zonă.

A fost mai clar în ceea ce privește planurile de viitor ale academiei de fotbal de la Buzău. Una peste alta, pregătirea sa academică e, cităm, ”de invidiat”.

Suporterii buzoieni se întreabă ce plus valoare vom aduce noi la Buzău. Venim cu o pregătire academică de invidiat, cu experiență dobândită la Institutul Johan Cruyff din Barcelona, venim cu dorința de a aduce fotbalul buzoian unde îi este locul, în prima ligă a țării. Cu siguranță vom avea nevoie de suporteri, pentru că numai împreună reușim această performanță. Cu toții sunteți dornici de performanță și vă asigurăm că întreaga structură administrativă a FC Buzău va face și își va da toată silința să ajungă la Liga 1.

Încercăm să lucrăm ca un grup unit. Tranziția la noul proiect e rapidă. Am găsit cooperare, nu văd de ce lucrurile nu ar merge în sensul pozitiv.

Am făcut atletism la nivel de performanță, la Clubul Sportiv Ploiești, pe vremea comunismului. Stagiul militar l-am urmat tot acolo. Am avut șansa să fac armata în orașul meu natal.

Sunt câteva imagini (n.r. – pe ecranul din platou) din Barcelona, aceasta este de săptămâna trecută, de la ceremonia de absolvire. Sunt amintiri plăcute, unde am întâlnit profesioniști. Și când spun profesioniști, o spun în adevăratul sens al cuvântului. Șefi ai departamentului de la clubul Barcelona. Sunt oameni simpli, normali, dar care sunt conducători la FC Barcelona.

(N.r. – Experiență în legiunea străină) Nu are nimic cu lumea fotbalului. E adevărat, da, am fost acolo. Sunt un tip liniștit, extrem de calm și înțelegător.

(N.r. – A trăit în SUA) Nu am stat 20 de ani în Statele Unite al Americii, am stat 23-24 de ani, în industria misterioasă, să spun așa, a cazinourilor. Pașii m-au purtat în SUA, datorită meseriei m-am regăsit în California. Am ajuns în 2011 mai exact și timp de șapte-opt ani am deținut funcții de management în cazinourile din California. A venit apoi vremea în care am spus că am petrecut suficient timp acolo. Ajungi la o vârstă la care spui că nu mai vrei să pierzi nopțile.

Atmosfera din cazinouri nu e una tocmai sănătoasă, să spun așa. Nu o putem compara cu atmosfera sănătoasă din lumea fotbalului și am vrut să fac altceva, ce mi-a plăcut mereu. Am parcurs etapele pentru licența de antrenor, am luat-o de la under 12, am ajuns la under 14. Licența a fost eliberată de Federația de Fotbal a Statelor Unite. Din cauza unor probleme medicale a trebuit să mă întorc în țară, din partea familiei, și m-am gândit ce să fac, a declarat Mihai Constantinescu.

Mihai Constantinescu: ”Am ținut să remarc faptul că sunt studii făcute cu seriozitate și sper să pot aduce la Buzău acel plus valoare de care este nevoie” 

Mihai Constantinescu a vrut să scoată în evidență experiența de la Institutul Johan Cruyff în special, pe care o pune în capul listei acum, când a dat drumul la treabă la FC Buzău. Este mândru că e doar al treilea român care a absolvit cursurile ținute în Barcelona, pentru că este ”un curs care nu se face online” sau ”în China”.

M-am orientat către studiu. Am zis că vreau management. Am aplicat la Institutul Johan Cruyff, la sucursala din Barcelona, la un program de masterat în «football business». Sunt al treilea român, al doilea român în viață care a terminat acest institut de management fotbalistic. Am avut ocazia, timp de un an de zile…. nu a fost un masterat online, a fost un masterat cu prezență fizică. Se poate verifica. E un masterat care nu se face online, este un masterat la birourile clubului FC Barcelona, cum am repetat și mai devreme, cu șefii departamentelor. Cu lucrări de diplomă, cu tot ce înseamnă un masterat în adevăratul sens al cuvântului.

Nu mă laud, nu este personalitatea mea, dar am specificat acest lucru. Să fac o paranteză, nu este un institut făcut în China… .

Am o fotografie cu «mâna dreaptă» a lui Laporta, cu care ne-am întreținut și cu care am o relație foarte ok, profesională. Ne-a spus tuturor absolvenților că ușa de acolo e deschisă mereu.

Am fost în stagiu de pregătire la Athetic Bilbao. În acel an în care am obținut masteratul în «football business» la FC Barcelona și Institutul Johan Cruyff, am avut șansa să am și câte o săptămână de pregătire la Athletic Bilbao, Deportivo Alaves și Real Sociedad.

Am fost în schimb de experiență, să vedem modalitățile lor… fabrica lor, interiorul lor, al fiecărui departament, academiile de copii. În La Liga se dă o mare importanță academiilor de copii.

Vom încerca să adoptăm acel model. Dar nu ca în România, că academiile există doar pe hârtie sau managementul la nivel… e deficitar. Probabil că scouterii nu sunt suficient de pregătiți.

Am ținut să remarc faptul că sunt studii făcute cu seriozitate și sper să pot aduce la Buzău acel plus valoare de care este nevoie, experiența pe care am dobândit-o, aș putea spune, scurtei experiențe în managementul fotbalistic. Împreună cu o echipă de profesioniști, pe care am început să o facem la Buzău, să reușim să ducem acolo unde este locul echipei, acestui frumos oraș, a mai spus Mihai Constantinescu, în ceea ce privește studiile sale, în timp ce pe ecranul din platoul emisiunii Buzăul Sportiv rulau imagini cu el, pe stadionul Barcelonei sau pe arena celor de la Athletic Bilbao.

Marin Mitran: ”Sper să facem ceva frumos la Buzău” 

FC Buzău se pregătește să combine stilul spaniol cu cel moldovenesc. Asta pentru că Marin Mitran are o vastă experiență în fotbalul din Republica Moldova, chiar și la Federația de Fotbal a Republicii Moldova. Nici Mitran nu a spus, concret, cum vrea să transforme FC Buzău în una dintre cele mai bune echipe din Liga 2, dar încrederea e la cote maxime.

Așa cum se obișnuiește în cazuri de acest tip, când un club suferă schimbări importante la nivel de conducere, aceeași strategie e abordată și la FC Buzău. Anume, că cei veniți consideră că vor face mai multe decât predecesorii lor.

Buzăul este un oraș cu tradiție și e un pas important mare și pentru mine, să urc către un nivel superior. Proiectul mi se pare foarte frumos și cred că putem să ajungem să facem un club bun și să și promovăm.

Fotbalistic, stadionul arată foarte bine. Probabil că mai avem de muncă la terenul de antrenament, dar nu cred că doar la Buzău sunt probleme, ci în toată țara. În rest, am găsit un context bun și asta e cel mai important.

Am avut o experiență în Republica Moldova, în primul rând, cred că acolo m-am format ca și conducător. Am avut patru ani și ceva la Milsami Orhei. A fost extraordinar. Am câștigat totul, cupă, campionat, supercupă. Am fost vicepreședinte la Zimbru Chișinău. Au fost ani excepționali, am lucrat și în Federația Republicii Moldova de Fotbal.

Am avut o experiență incredibilă acolo. Acum sper să facem ceva frumos la Buzău. Să fac, alătură de colegii mei, ceva frumos la Buzău, a afirmat Marin Mitran. Și pe timpul discursului său pe ecran rulau poze de la diferite evenimente. În unele din fotografii, Mitran se afla alături de Felix Magath sau Gianni Infantino.

FC Buzău nu a comunicat mai nimic pe partea sportivă, de când a apărut 

În finalul emisiunii, moderatorul a luat mai mult frâiele discuției și a întrebat, concret, ce se mai întâmplă cu echipa, care este extrem de reținută când vine vorba de oferirea de informații către suporteri, pe care Mihai Constantinescu și Marin Mitran îi vor foarte aproape de proiect. Nici măcar reunirea echipei nu a fost anunțată, detaliile cu pipeta fiind transmise de site-urile locale.

De altfel, FC Buzău nici nu deține un site oficial sau o pagină de Facebook în momentul de față sau pe altă platformă de socializare, prin care fanii să afle detalii despre echipă. Atipic unui club care vrea să evolueze la nivel de marketing. Dacă tot e să ne raportăm la fotbalul spaniol, despre care a vorbit Mihai Constantinescu, și echipele din eșaloanele inferioare de acolo au pagini de Facebook. De altfel, chiar și cele din Republica Moldova, fotbal în care a activat Marin Mitran, dar chiar și în România.

Foarte multe cluburi din România, chiar și din Liga 4, dețin conturi personale pe Facebook, pe care încarcă, destul de des ținând cont de nivelul la care se află, de amatori până la urmă, diverse informații despre viața echipei.

FC Buzău vrea locul 1 în Liga 2. E posibil? 

Dar poate că aceste lucruri se vor regla la FC Buzău. Până atunci, strategia e clară în ceea ce privește partea fotbalistică. Mihai Constantinescu și Marin Mitran au declarat că FC Buzău vrea să termine pe primul loc campionatul următor al Ligii a 2-a. Asta deși, după cum tot ei au afirmat în finalul emisiunii, antrenorul încă neconfirmat oficial, Cristian Pustai, nu va primi prea mulți jucători.

În mare parte se va merge cu același lot de jucători ca anul trecut. Stagiunea precedentă, SCM Gloria Buzău, cum se numea actuala FC Buzău, nu a prins play-off-ul, ci a jucat în play-out. În plus, mai mulți jucători au părăsit deja echipa.

Emisiunea e disponibilă aici: 

 

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorit-la-brasov-rares-enceanu-continua-cu-steaua-in-liga-2-astept-cu-nerabdare-sa-jucam-pe-noul-stadion-cu-suporterii-nostri-in-tribune-19191120

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-hermannstadt-a-reziliat-si-cu-bright-addae-si-a-ajuns-la-16-plecari-romario-pires-a-semnat-cu-un-club-din-liga-1-19191105

 

Andrei PASCU 03 Jul. 2021, 10:05 Liga 2
Pe aceeași temă