Noul ministru al Tineretului şi Sportului, Eduard Novak (44 de ani), a dezvăluit, la ceremonia de la sediul MTS în care și-a preluat mandatul de la fostul ministru Ionuț Stroe, că la fotbal ține cu FK Csikszereda. Echipa din Miercurea Ciuc, de altfel orașul său natal, activează în campionatul Liga 2, unde ocupă locul 8 din 21 de cluburi după desfășurarea a 14 meciuri în 15 etape.
Fostul patinator, medaliat cu aur la ciclism în cadrul ediției din 2012 a Jocurilor Paralimpice, de la Londra, la proba de urmărire pe pistă și cu medalia de argint la proba de contratimp pe șosea, a spus la finalul primei sale conferințe de presă ca ministru că la fotbal ține cu FK Csikszereda.
”Țin cu Csikszereda Miercurea Ciuc”, a spus Novak, ministru al Tineretului și Sportului din partea UDMR în guvernul Cîțu, începând cu 23 decembrie 2020.
FK Csikszereda se află la al doilea sezon consecutiv în campionatul Liga 2. În actuala ediție ocupă locul 8 după 14 meciuri desfășurate în 15 etape. Echipa e antrenată de Valentin Suciu și are ca obiectiv menținerea în acest eșalon.
Întrebat dacă România poate urma exemplul Ungariei în materie de sport, noul ministru, unul de etnie maghiară, a răspuns afirmativ.
”Ungaria poate fi un model pentru România în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, trebuie să conştientizăm faptul că nu avem un buget foarte mare. Spre exemplu, federaţia britanică de ciclism, pentru calificarea şi pregătirea sportivilor la Paris 2024, are 35 de milioane de lire sterline, deci noi trebuie să concurăm la un moment dat cu aceste ţări. Eu consider că trebuie să ne gândim strategic, să vedem care sunt sporturile unde putem obţine cele mai multe medalii, pentru că la sfârşit ajungem pe tabelul medaliilor. Trebuie să facem o prioritizare a acestor sporturi”, a spus Eduard Novak, primul medaliat al României la Jocurile Paralimpice.
Guvernul Ungariei investește bani chiar în România, în echipele de fotbal din Secuime. FK Csikszereda (Liga 2), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (Liga 1) sau AFC Odorheiu Secuiesc (Liga 3) au parte de beneficii materiale din partea țării vecine.
Eduard Novak și-a expus punctul de vedere în ceea ce privește modul de conducere a sportului românesc.
”Pentru mine este o prioritate să avem o strategie, nu putem deveni campioni fără asta. Anul viitor avem Jocurile Olimpice, Campionatul European de fotbal şi îmi doresc ca toţi acest sportivi să aibă tot ce au nevoie să se pregătească în cele mai bune condiţii. Ca sportiv şi om de sport m-am săturat, de foarte mulţi ani, ca după fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice să fim dezamăgiţi. Toţi ne aducem aminte de vechile performanţe, îmi doresc ca anul viitor acest lucru să se schimbe. Vreau să creăm un sistem în care sportul românesc să prindă iarăşi aripi şi să prindă credinţă. Sunt foarte multe federaţii care demonstrează astăzi că se poate.
Sunt foarte onorat şi respect această poziţie pe care am dobândit-o de ieri, îi mulţumesc lui Ionuţ Stroe pentru că în cele mai grele perioade ale sportului românesc şi-a dat toată silinţa şi a muncit foarte mult. Ştiu că a fost foarte-foarte greu. Cred că sportul românesc are o şansă extraordinar de mare în această perioadă şi sper că în 2021 pandemia în mare parte se va termina şi vom putea să ne desfăşurăm activităţile aşa cum ne dorim. Sunt un om de sport, cunosc foarte bine acest domeniu şi am foarte mare experienţă, îmi place să lucrez sub presiune, ştiu că o să fie de toate, vor fi greşeli, acuzaţii, însă cel mai important este că îmi doresc să las ceva în urma mea, peste 20 de ani să spună cineva că acest lucru bun se întâmplat pentru că Novak a schimbat ceva atunci”, a declarat Eduard Novak.
Carol Eduard Novak a practicat patinajul viteză, iar în urma unui accident rutier suferit în 1996 și-a pierdut laba piciorului drept. Ulterior, după ce a trecut peste drama accidentului, a trecut la ciclism.
Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, Novak este preşedintele Federaţiei Române de Ciclism din 2013, a fondat o echipă profesionistă de ciclism în 2012, sub numele de Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Team, echipă continentală, iar recent a înfiinţat şi o academie de ciclism.
Ca sportiv, Eduard Novak a câștigat medalia de argint la Jocurile Paralimpice din 2008, de la Beijing, la proba de contratimp LC2 – pe șosea, și la ediția din 2012, din Londra, a cucerit medalia de aur, la proba urmărire C4 – pe pistă, și pe cea de argint, la proba de contratimp C4 – pe șosea.
Palmaresul său cuprinde două medalii de argint la Campionatele Mondiale de Paraciclism din 2006 și 2007, o medalie de aur la Campionatul European de Paraciclism de la Alkmaar, din 2005, cât și o medalie de argint la Campionatul Național de Contratimp, în 2003.
Recent, în 2019, a cucerit medalia de bronz la Mondialele de paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda), iar în februarie 2020, a obţinut trei medalii, una de argint şi două de bronz, la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton (Canada).