Ce înseamnă să te grăbești în luarea unei decizii în fotbalul românesc! Cele trei cluburi din Liga 3 care s-au retras din competiție chiar înainte de suspendarea sezonului din cauza pandemiei au fost dezafiliate. Unirea Alba Iulia e marea norocoasă, iar Sportul Snagov, exclusă de FRF, e încă afiliată!?

Marius ANGHEL 28 May. 2020, 15:24 Liga 3
Ce înseamnă să te grăbești în luarea unei decizii în fotbalul românesc! Cele trei cluburi din Liga 3 care s-au retras din competiție chiar înainte de suspendarea sezonului din cauza pandemiei au fost dezafiliate. Unirea Alba Iulia e marea norocoasă, iar Sportul Snagov, exclusă de FRF, e încă afiliată!?

Pe lângă deciziile privind modul în care vor fi încheiate actualele ediții de campionat de Liga 2 și Liga 3, cât și de modificare a formatului barajului de promovare din Liga 4 în Liga 3, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat în ședința din 27 mai și dezafilierea a trei cluburi de fotbal din Liga 3. Este vorba despre Universitatea Dunărea de Jos Galați (Seria 1), Tractorul Cetate (Seria 3) și Național Sebiș (Seria 4).

Cele trei cluburi se retrăseseră oficial din campionatul Ligii 3 chiar înainte de începerea returului, din care a apucat să se desfășoare o singură etapă, după aceea competiția fiind suspendată din cauza pandemiei de COVID-19. Decizia de retragere a fost aprobată inițial de Comisia de Disciplină și Etică a FRF, după ce cluburile au anunțat că nu mai pot continua competiția.

”Aprobă cu unanimitate de voturi dezafilierea clubului CS Național Sebiș, în temeiul art. 24 alin. 2 lit. a din Statutul FRF.
Aprobă cu unanimitate dezafilierea clubului ACS Tractorul Cetate, în temeiul art. 24 alin. 2 lit. a din Statutul FRF.
Aprobă cu unanimitate de voturi dezafilierea clubului ACS Universitatea Dunărea de Jos Galați, în temeiul art. 24 alin. 2 lit. a din Statutul FRF”, a fost decizia CEx.

Universitatea Dunărea de Jos Galați, Tractorul Cetate și Național Sebiș puteau scăpa de excludere și dezafiliere dacă nu se grăbeau să-și anunțe retragerea din Liga 3

Conștiincioase, cele trei cluburi au anunțat FRF de retragere din cauza imposibilității de a continua, cu toate că puteau să nu o facă și să aștepte până în ultima clipă un miracol. Un miracol care, iată, s-ar fi înfăptuit acum.

Dacă nu s-ar fi retras, acestea erau considerate încă parte a campionatului Ligii 3, iar până la reluarea competiției aveau timp să găsească noi surse de finanțare.

FRF ar fi dictat oricum aceeași sancțiune în cazul lor și dacă nu s-ar fi retras în mod oficial. După două neprezentări, forul fotbalistic ar fi decis excluderea lor și retrogradarea în ultima ligă a județului din care se trag, fără dreptul de a promova două ediții de campionat. Cum sezonul a fost oprit după doar o singură etapă din retur, FRF nu ar fi ajuns la posibilitatea de a decide excluderea, iar acum cea de dezafiliere.

Național Sebiș părăsește campionatul Ligii 3 după 14 sezoane consecutive la acest nivel. Clubul arădean avea mari probleme financiare, și-a pierdut susținerea de la primărie și a ajuns să se retragă din competiție. Foto: Sport Arad

Sportul Snagov n-a fost dezafiliat, deși clubul este exclud din Liga 2

Un exemplu este chiar cel al Sportului Snagov, din Liga 2. Conducătorii clubului ilfovean au fost în imposibilitate de a mai putea organiza meciuri, însă au refuzat să retragă oficial echipa din campionat. După două neprezentări, FRF a decis excluderea.

Interesant este și faptul că Sportul Snagov, exclus din Liga 2 pentru două neprezentări în 2020, în meciurile cu SCM Gloria Buzău și Metaloglobus, nu a fost dezafiliat de la FRF în această ședință a Comitetului Executiv, cu toate că a demonstrat rea voință atunci când a încurcat echipele din campionat prin decizia de a nu se retrage și a le pune la cheltuieli pe adversare. Spre deosebire de Universitatea Dunărea de Jos Galați, Tractorul Cetate și Național Sebiș, care au avut respect față de colege și federație.

Sportul Snagov a refuzat să se retragă din Liga 2, deși nu mai avea nicio șansă să continue, fiindcă nu mai avea jucători, a supus adversarii la cheltuieli pentru a se deplasa sau organiza meciuri care nu au avut loc, a fost exclusă de FRF, însă încă e afiliată la forul condus de Răzvan Burleanu, spre deosebire de cele trei echipe din Liga 3 care au recunoscut că nu mai pot continua și s-au retras de bunăvoie.

Echipele, retrogradate în ultima ligă a județului din care fac parte. Au primit și interzicere la promova pentru două sezoane

Decizia retragerii din competiție în timpul ei înseamnă, potrivit articolul 17, aliniatul 3, din ”Regulamentul de organizare a activității fotbalistice” (ROAF) excluderea, retrogradarea în ultima ligă a județului din care face parte și interzicerea dreptului la promovare pentru două ediții de campionat.

”Indiferent de motivele şi de momentul care au determinat retragerea/excluderea unei echipe de seniori din Campionatele Naționale Liga 1, Liga a 2-a, Liga a 3-a si de fotbal feminin si indiferent de momentul din timpul competitiei in care aceasta a survenit, clubul in cauza va fi sanctionat cu retrogradarea echipei de seniori in ultimul esalon competitional organizat de AFJ/AMFB si cu interzicerea dreptului de a promova pentru 2 sezoane competitionale”, scrie în ROAF.

În momentul retragerii din campionatul Ligii 3, înainte de startul returului, din care avea să se dispute doar o etapă, cele trei echipe se poziționau astfel în clasament după 15 etape:

Universitatea Dunărea de Jos Galaţi – locul 14 din 16 în Seria 1, cu 10 puncte acumulate
Tractorul Cetate – locul 15 din 16 în Seria 3, cu 10 puncte acumulate
Naţional Sebiş – locul 13 din 16 în Seria 4, cu 14 puncte acumulate

Unirea 1924 Alba Iulia a scăpat ca prin minune de excluderea din Liga 3

Suspendarea campionatului Ligii 3 și mai apoi ”înghețarea” acestei ediții avea să și salveze un club de la o nouă dispariție. Echipa albaiuliană AFC Unirea 1924, poziționată pe locul 12 în Seria a 5-a după 15 etape, a fost la un meci de excluderea din competiție.

Cu mari probleme financiare avute chiar înainte de startul returului, Unirea nu a putut organiza jocul de pe teren propriu cu Viitorul Șelimbăr, astfel că a anunța FRF de acest lucru și a pierdut meciul la ”masa verde”. A doua neprezentare i-ar fi adus automat excluderea, iar acum dezafilierea.

Unirea Alba Iulia a fost la doar un meci de excluderea din Liga 3, din cauza problemelor financiare. Suspendarea și mai apoi ”înghețarea” campionatului i-a dus salvarea echipei din Alba.

Faptul că nu s-a grăbit să își anunțe retragerea definitivă din Liga 3 în acel moment, cum au făcut cele trei cluburi amintite mai sus, o aduce acum în postura de a fi încă în competiție și de a putea să o înceapă în noua ediție, dacă va avea finanțarea în acel moment, problemă pe care se pare că și-a rezolvat-o în această pauză forțată luată din cauza pandemiei de COVID-19. Alba Iulia va continua, astfel, să aibă echipă măcar la nivelul celui de-al treilea eșalon.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/comitetul-executiv-al-frf-a-aprobat-toate-deciziile-anuntate-pana-acum-privind-modalitate-de-incheiere-a-campionatelor-liga-2-si-3-au-fost-anuntate-si-primele-reguli-pentru-play-off-ul-ligii-2-19133827

https://liga2.prosport.ro/liga-3/frf-a-prelungit-termenul-de-depunere-a-dosarelor-pentru-procesul-de-certificare-la-liga-3-care-e-termenul-limita-si-ce-se-intampla-cu-echipele-care-promoveaza-din-liga-4-19133805

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-campionatul-ligii-3-a-fost-inghetat-decizia-frf-in-privinta-retrogradatelor-si-promovatelor-doua-echipe-au-fost-deja-desemnate-campioane-si-trimise-in-liga-2-19132196

https://liga2.prosport.ro/liga-4/oficial-frf-a-schimbat-modul-de-promovare-din-liga-4-in-liga-3-nu-vor-mai-fi-21-de-baraje-ci-14-mini-grupe-de-baraj-care-pot-da-mai-mult-de-21-de-echipe-care-urca-in-esalonul-superior-posibilii-a-19132210

https://liga2.prosport.ro/liga-3/stiri/veste-soc-la-alba-iulia-unirea-nu-se-prezinta-la-primul-meci-din-retur-si-risca-excluderea-din-liga-3-probleme-mari-la-clubul-din-cetatea-marii-uniri-18941688

Marius ANGHEL 28 May. 2020, 15:24 Liga 3
Pe aceeași temă