Implicat de la începutul anului la ACS Poli, acolo unde, în calitate de manager general, încearcă să salveze echipa timișoreană de la retrogradarea în Liga 3, Valeriu Răchită (48 de ani) nu ratează nimic din ce se petrece la Petrolul, clubul său de suflet. Legendă a grupării din Ploiești, fostul fundaș nu se află în relații bune cu actualii conducători ai formației „găzare” și nu evită să-i critice de câte ori are ocazia.
Întrebat în cadrul emisiunii GSP Live despre planul și proiectul Petrolul, după ce echipa ploieșteană tocmai a remizat în primul meci desfășurat pe teren propriu în acest an (1-1 cu Metaloglobus), Răchită pune parcursul ezitant al ploieștenilor din acest sezon pe seama managementului, acuzând conducerea clubului că nu are credibilitate și experiență în a fi în fruntea unui astfel de nume important din fotbalul românesc.
„Eu știu exact ce se întâmplă la Petrolul, pentru că eu trăiesc în Ploiești. Bine, acum sunt la Timișoara. De când am venit aici nu m-am întors acasă și probabil că prima dată când voi merge acasă va fi când voi juca pe acolo, prin zonă. Stau și zile libere aici. Suntem în armată și permisiile sunt foarte rare în armată (n.r. – armata este o metaforă folosită de Răchită pentru a descrie strictețea pe care el o vrea la ACS Poli). Cunoșteam la Ploiești oamenii care se ocupă de destinele clubului și de asta am spus că nu este ceea ce și-ar dori suporterii, pentru că e greu să faci un mangement la un club de talia Petrolului. E greu să ai credibilitate, să ai cunoștințe să conduci un club de tradiția Petrolului spre performanță. Eu le doresc tot ce e mai bine, tot ce e mai bun, le doresc să promoveze, deși va fi foarte greu, pentru că au și acea clauză referitoare la mărci, care îi obligă să promoveze după doi ani de zile. Lucrurile sunt destul de complicate acolo, dar cei care și-au asumat acest proiect să-l ducă la capăt. Eu l-am făcut de două ori, să-l facă și alții”, și-a început tirul Răchită.
„Cristi Vlad, o persoană maleabilă, cu o coloană vertebrală destul de flexibilă, care ascultă ordinele celui care îl plătește”
Parte a proiectelor CSM FC Ploiești (Astra de astăzi) și „Petrolul e al nostru”, fostul Petrolul care a jucat în Liga 1 și în cupele europene, cât și câștigător al Cupei României în 2013, Răchită nu-și ascunde dezamăgirea față de Cristian Vlad, actualul președinte al clubului din Ploiești, cât și fost jucător sub comanda actualului manager general al lui ACS Poli. Vlad este considerat principalul vinovat pentru orice se întâmplă la Petrolul.
„Cristi Vlad este o persoană pe care eu am ajutat-o toată viața. L-am pus căpitan de echipă la proiectul CSM FC Ploiești, la proiectul suporterilor Petrolului, acel „Petrolul e al nostru”, care a strâns pe stradă 25 de mii de euro. Este o persoană, cum să spun eu, maleabilă, așa, cu o coloană vertebrală destul de flexibilă, care ascultă ordinele celui care îl plătește. N-am ce să discut cu el. Este pus președinte de către suporteri, pe care i-a trădat în perioada asta. Acum doi ani și jumătate, când s-a plecat cu noul proiect, suporterii l-au pus pe el președinte, pentru că pe mine nu mă puteau manevra. Au recunoscut suporterii. Și acum îi puteți întreba. L-au pus cu condiția ca suporterii să decidă la club. Vlad, normal că a acceptat. Când a venit investitorul de la această companie, Cristi Vlad i-a trădat. I-a scos din Consiliul de Administrație, din actele clubului și, acum, practic, nu mai este echipa suporterilor, este echipa domnului finanțator de la Veolia, Mihailovici”, a spus, fără ezitare, Valeriu Răchită.
„Ei doar cheltuiesc. E ușor să stai ca președinte, să îți iei salariul, cu o companie puternică în spate care îți plătește”
Fostul antrenor și manager general al Petrolului, Valeriu Răchită, îi provoacă pe actualii conducători ai echipei ploieștene să aducă la club bani, așa cum a făcut el, nu doar să cheltuiască. Răchită a comentat și achizițiile făcute de galben-albaștri după promovarea în Liga 2.
„Pentru mine, timpul a demonstrat întotdeauna că am avut dreptate. Am spus lucruri care, în prezent, atunci, spuneau că nu sunt adevărate, dar timpul a demonstrat că sunt adevărate. Inclusiv când mi-am dat demisia în 2012 de la club, i-am spus, textual, lui Capră, că îmi dau demisia că nu vreau să merg cu tine la închisoare, dar clubul se va duce de râpă în urma managementului pe care îl faci tu. Din păcate, am avut și atunci dreptate. Făcând o paranzetă, mi-am dat demisia, eu, ca manager general, că mă acuzau anumiți suporteri, bineînțeles, dezinformați de cei din club, că Vivi avea 10 mii de euro salariu pe lună. Nu, mi-am dat demisia când aveam 10 mii de euro salariu pe lună, dar eu am adus prin managementul meu 440 de mii de euro la club într-un an. Am luat 120 de mii, deci 320 de mii au fost plus valoare pe care i-am adus în club. Să facă și cei care sunt acum la club management prin care să alimenteze conturile clubului. Nu, ei doar cheltuiesc. E ușor să stai ca președinte, să îți iei salariul, cu o companie puternică în spate care îți plătește. Făcând o comparație cu alte echipe. Păi Petrolul a adus din vară, de când a promovat din Liga a 3-a în Liga a 2-a, 40 de jucători, din vară până în primăvară. Cum să faci relații de joc? Cine i-a adus pe acești jucători?”, a mai declarat Răchită la GSP Live.
A comentat și unul dintre bannerele afișate de galerie Petrolului
Valeriu Răchită n-a ratat meciul Petrolului cu Metaloglobus și a observat în peluză și unul dintre bannerele afișate de galerie. Antrenorul crede că mesajul a fost scris după ce el l-a transferat la ACS Poli pe puștiul Antonio Manolache, un jucător crescut de Petrolul și ajung în Olanda, la Groningen.
„A fost bannerul acela din meciul cu Metaloglobus. Că pentru ce cresc juniorii, ca să se aducă străini pe comisioane? Acel banner a fost făcut, din ce am înțeles, datorită faptului că eu am reușit să îl aduc la echipă (n.r. – la ACS Poli) pe căpitanul Under 19 Antonio Manolache de la Groningen. E un copil, crescut, născut la Ploiești și cei de la Petrolul l-au refuzat”, a mai spus Răchită.
Articol scris de Marius ANGHEL