Antrenorul piteștean Alin Chița (40 de ani) s-a numărat la sfârșitul lunii trecute printre absolvenții cursurilor PRO ale Școlii Federale de Antrenori. Momentan fără angajament, Chița a condus în returul campionatului trecut al Ligii 2 pe Metaloglobus, însă, după terminarea sezonului, colaborarea a încetat, antrenorul nereușind, sportiv, să salveze echipa de la retrogradare. Bucureștenii au terminat la egalitate de puncte cu ultima salvată, Dacia Unirea Brăila, însă au rămas în eșalonul secund după ce CS Afumați nu s-a înscris în competiție.
Metaloglobus va începe sezonul cu un nou antrenor pe bancă… (n.r. – a fost numit Bogdan Andone)
Am terminat colaborarea cu Metaloglobus și mă încearcă un sentiment de tristețe pentru că în 17 etape petrecute la acest club am reușit să strângem 21 de puncte, dar nu am putut să ne salvăm de la retrogradare.
Ce s-a întâmplat?
Am muncit enorm împreună cu stafful tehnic și băieții, dar, din păcate, nu a fost de ajuns. Am terminat, la finalul sezonului la egalitate de puncte cu Brăila, iar ei au avut avantajul meciurilor directe, ei câștigând ambele partide.
Cât de greu a fost?
Am știut în momentul în care am preluat echipa că va fi greu. Echipa era pe o pantă descendentă… În ultimele șase etape ale turului nu marcase. Marea majoritate a jucătorilor au fost la prima experiență la acest nivel. Am reușit să facem meciuri bune și frumoase cu echipe care s-au bătul pentru Liga 1, dar și jocuri mai puțin inspirate ducând lupta până în ultima etapă pe forțe proprii.
Cât a contat lipsa de experiență a unor jucători?
Am lucrat cu fotbaliști care au pus suflet și au avut dorință, dar presiunea din fiecare meci a depășit experiența lor.
Cine trebuie considerat vinovat?
Este o experiență nefericită pentru mine, mi-o asum, dar fotbalul îți oferă posibilitatea să te revanșezi și să speri că, pe viitor, cu experiențele acumulate să faci lucruri mult mai bune! Mi-ar fi plăcut să continui munca pe care am început-o în ianuarie, dar singurul vinovat pentru acest eșec este întotdeauna antrenorul.
De curând ai devenit „antrenor cu acte în regulă”, ca să spunem așa…
Într-adevăr, un moment de bucurie pentru mine în acest an a fost finalizarea licentei Pro cu absolvirea. Am dus la bun sfârșit un an și jumătate de muncă, cu 16 module mai exact, peste 500 de ore de cursuri teoretice și practice. Am învățat lucruri utile, am beneficiat de un stagiu la sediu UEFA (Nyon) unde am interacționat cu antrenorii din Belarus și Muntenegru. Am avut privilegiul de a-i vedea la lucru pe cei mai titrați antrenori romani în cadrul cursurilor practice, Cosmin Olăroiu, Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, antrenori care ne-au împărtășit din secretele meseriei. Acest curs mi-a schimbat percepția despre fotbal, consider că am acumulat multe noțiuni care mă vor ajuta pe viitor în dezvoltarea ca antrenor.
Alin Chița a pregătit, ca principal, echipele Juventus București, Unirea Bascov, Național Sebiș și Metaloglobus București. Ca antrenor secund a fost la CS Mioveni, Dinamo și FC Voluntari.
Articol scris de Silviu MIHAI