Membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au aprobat, cu unanimitate de voturi, în ședința de luni, 30 octombrie 2017, „Regulamentul de licențiere a cluburilor, Regulamentul de procedură a comisiilor de licențiere și Regulamentul privind procedurile de monitorizare financiară și de luare a deciziilor de sancționare a cluburilor licențiate de Liga 1 în forma în care au fost propuse de Departamentul Licențe/Afilieri”.
La finalul ședinței, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că echipele din Liga 1 și cele din Liga 2 care obțin promovarea și care au datorii față de stat nu vor mai primi licența pentru a juca, începând din sezonul următor, în prima ligă. Potrivit declarațiilor lui Burleanu, aceste echipe ar urma să fie retrogradate în Liga 3.
„S-a prezentat raportul de audit în ceea ce privește analiza financiară a cluburilor din Liga 1 și am întărit un principiu care se va aplica din primăvara anului viitor și din sezonul viitor, 2018-2019. Dacă vei avea datorii la bugetul de stat, nu-ți vei lua licența pentru a evolua la nivelul Ligii 1. La Liga a 2-a vom aplica un sistem de monitorizare financiară, pe care îl vom întări la anul, astfel încât în doi ani de zile să nu mai avem cluburi aflate în insolvență la nivelul Ligii 1”, a declarat Burleanu.
Problema echipelor cu datorii a fost principalul subiect dezbătut în ședința de luni a Comitetului Executiv, chiar dacă Gino Iorgulescu, președintele LPF, a anunțat, de curând, că ar dori discutarea introducerii arbitrajului video în Liga 1. Burleanu a precizat că în cadrul ședinței nu s-a discutat nimic despre implementarea arbitrajului video.
În acest moment, ACS Poli Timișoara, Gaz Metan Mediaș și CSM Poli Iași sunt echipele din Liga 1 cu cele mai mari datorii către stat. În Liga 2, Pandurii Târgu Jiu, ASA Târgu Mureș, CS Mioveni, Dacia Unirea Brăila și Sportul Snagov sunt în insolvență.
La nivelul Ligii 2 nu va exista un caiet de licențiere, ci vor trebui îndeplinite anumite condiții speciale pentru a putea participa în competiție.