SCM Pitești își va schimba în această vară denumirea în FC Argeș Pitești după ce primăria orașului, principalul finanțator al clubului, a achiziționat brandul emblematicului club și i l-a cedat nou-promovatei în Liga 2. Efortul financiar făcut de Consiliul Local Pitești, de 660.000 de lei, sumă ce include TVA, este însă consideÂrat prea mare de unul dintre foștii preșeÂdinți ai FC Argeș, Viorel Ilinca, omul de fotÂbal argeÂșean explicând într-un interviu acordat pentru ziarul local Curierul zilei de ce stau lucrurile așa și atrăgând totodată atenția asupra anumitor aspecte privind activitatea noii grupări de Liga a 2-a.
– Domnule Ilinca, cum vedeți cumpărarea brandului FC Argeș de către primăria Pitești?
– Am aflat și eu de hotărârea Consiliului Local de a cumpăra brandul de la lichidatorul judiciar Nicolae Enoiu, brand care a fost evaluat inițial la 311.000 euro. Însă, după parcurgerea procedurilor legale, am înțeles din presă că s-a ajuns la suma de 660.000 lei, adică aproximativ 146.000 euro.
„Hotărârea ar trebui analizată mai atent”
– Cum vi se pare această sumă?
– Din punctul meu de vedere, este exagerat de mare, având în vedere că ea nu acoperă decât valoarea mărcii, a brandului, nevorbind aici de palmares, cel care, de fapt, dă valoarea FC Argeșului! Poate ar fi bine ca dl prefect Emilian Dragnea, dacă nu a fost avizată hotărârea, să o analizeze mai atent, în special la punctul privind achiziționarea brandului.
– De ce ar fi mare această sumă?
– Făcând o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat la Ploiești… aici, Consiliul Local a avut în proprietate șase mărci ale Petrolului Ploiești pe care le-a vândut, săptămânile trecute, la prețul de 14.600 lei bucata către nou-întiințata echipă Petrolul 52 Ploiești, care a participat la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. Totodată, sunt surprins de faptul că acum s-au găsit surse financiare pentru cumpărarea acestui brand și e meritul Consiliului Local actual, în comparație cu anul 2006, când actualul primar al Piteștiului, Cornel Ionică – pe atunci viceprimar, a participat la Adunarea Generală a Acționarilor SC FC Argeș SA, ca reprezentant al primăriei și CL, susținând în fața Adunării că nu sunt surse financiare pentru a participa la majorarea de capital propusă.
– Despre ce sume era vorba atunci?
– Suma pe care ar fi trebuit să o aloce ar fi fost de 5 miliarde lei vechi, aproximativ 120.000 euro, sumă ce trebuia vărsată în contul societății comerciale în termen de 1 an de la momentul hotărârii Adunării Generale a Acționarilor.
– Cum era acționariatul atunci?
– La acel moment, Consiliul Local deținea 17,6% din acțiunile SC FC Argeș SA, iar împreună cu Consiliul Județean, care deținea 34,5% din acțiuni, erau majoritari. Atunci, Consiliul Local a renunțat să participe la majorarea de capital, la fel ca și firma Grand Pet, care deținea, la fel ca și CL și SC PIC, același număr de acțiuni, dând posibilitatea firmei SC PIC, patronate de Cornel Penescu, să devină acționat majoritar la SC FC Argeș SA. La acel moment, al preluării de către Cornel Penescu, clubul avea datorii zero la buget, datorii zero față de lotul de jucător și o sumă de plătit către FC Național de 30.000 dolari pentru Elias Bazzi, cu termen scadent în iulie 2006. În plus, mai era și un lot de jucători foarte bine cunoscut, cu Andrei Prepeliță, Bogdan Stancu, Cristi Tănase, Cirpian Tănasă, Elias Bazzi, Alin Chița, Adnan Guso, jucători care ulterior au fost vânduți.
„Vom vedea dacă se va materializa schimbarea numelui”
– Au ajuns la Craiova, la Steaua…
– Prepeliță și Tănasă la Craiova, Tănase la Steaua, Bilașco la Urziceni… contrat celor declarate de Cornel Penescu la momentul preluării echipei, că vrea să facă din FC Argeș o echipă performantă.
– Brandul FC Argeș va fi cedat către SCM Pitești…
– Da, așa se vrea, dar nu știu cum își vor continua activitatea… Trebuie avut în vedere faptul că actuala echipă SCM Pitești – vom vedea dacă se va materializa schimbarea numelui… – este înființată ca o structură sportivă de interes public, în baza unei hotărâri a Consiliului Local și funcționează ca entitate pe lângă primăria Pitești. Iar anterior înființării acestei structuri sportive, a fost înființată SCM Argeșul 2012, o structură de drept privat, având printre membri fondatori pe Tudor Pendiuc – primar la acea vreme, Dan Teodorescu – director în cadrul primăriei Pitești și alte persoane salariate în cadrul primăriei Pitești, structură ce a fost finanțată la momentul respectiv de către primăria și Consiliul Local Pitești. Cred că ar trebui ca aceia care conduc echipa la momentul ăsta să studieze posibilitatea ca aceasta să poată activa în viitor în fotbalul profesionist. În rest, o să vedem ce se va întâmpla pe viitor, pentru că nimeni nu s-a aplecat foarte serios să vadă ce se întâmplă cu patrimoniul vechiului FC Argeș, care a fost transferat fundației FC Argeș 1953. Și nimeni nu s-a gândit la momentul neînscrierii în competiții a SC FC Argeș SA ce se întâmplă cu Centrul de Copii și Juniori care avea peste 300 de copii legitimați. Oare unde au ajuns copiii respectivi? Aici sunt foarte multe de discutat și analizat de persoanele care cunosc acest lucru și sunt puține la număr.
Articol scris de Silviu MIHAI (Curierul zilei)