Fotbaliștii noii echipe a Forestei se antrenează de zor zilele acestea în vederea noului sezon, însă deocamdată Federația Română de Fotbal n-a făcut anunțul oficial care să certifice faptul că gruparea suceveană va fi acceptată pe tabloul Ligii a II-a în viitoarea ediție de campionat, care va funcționa într-un format nou, alcătuit dintr-o singură serie cu 22 de echipe. Anunțul privind componența finală a seriei va fi făcut la începutul săptămânii viitoare, însă, până atunci, am dorit să aflăm de la Auraș Brașoveanu, președintele Ligii Profesioniste a Cluburilor din Liga a II-a, care sunt șansele ca Suceava să aibă în continuare echipă în cel de-al doilea eșalon.
„Din punctul meu de vedere, șansele sunt foarte mari, dacă ținem cont de faptul că locul care ar fi trebuit să-l ocupe Petrolul Ploiești, echipă aflată în faliment, a rămas vacant, iar din punct de vedere sportiv, formația Sucevei este cel mai bine clasată dintre grupările care au retrogradat direct la finele sezonului precedent. Ba mai mult, se poate ajunge până acolo ca ediția de campionat 2016-2017 să pornească la drum doar cu 20 de echipe dacă echipe precum Șoimii Pâncota, FCM Baia Mare, Farul Constanța, SC Bacău, ACS Berceni sau FC Brașov nu-și rezolvă în cel mai scurt timp problemele cu care se confruntă. Pe de altă parte, Suceava mi se pare mai pregătită ca niciodată să joace în eșalonul secund dacă stăm să ne uităm la ce transferuri de jucători s-au făcut în această vară”, a declarat președintele LPF2.
Până în prezent și-au exprimat dorința de a participa în eșalonul secund 21 de echipe care beneficiază de acest drept, este vorba de ACS Poli Timișoara, Dunărea Călărași, Dacia Unirea Brăila, SC Bacău, Farul Constanța, FC Academica Clinceni, UTA Bătrâna Doamnă, Chindia Târgoviște, CS Mioveni, FC Brașov, FCM Baia Mare, CS Balotești, ACS Berceni, CSM Râmnicu Vâlcea, Șoimii Pâncota, Olimpia Satu Mare, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Juventus București, CS Afumați, ASU Poli Timișoara, Luceafărul Oradea, dar și alte trei cluburi care au retrogradat la finalul sezonului recent încheiat și au cerut oficial să fie primite în campionat în cazul în care se ivesc locuri vacante, precum Foresta Suceava (fosta Rapid CFR Suceava), Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița.
„Galben-verzii” speră să primească aviz favorabil din partea FRF, în condițiile în care sunt echipa cel mai bine clasată dintre cele trei retrogradate, și, în plus, pe listă se mai află grupări ca SC Bacău, Farul Constanța, FC Brașov, FCM Baia Mare, ACS Berceni sau Șoimii Pâncota, care se confruntă cu o situație financiară extrem de delicată, ceea ce le-ar face aproape imposibilă participarea în campionat. De asemenea, este foarte posibil ca ACS Poli Timișoara să fie invitată să ia locul falimentarei Rapid București în Liga 1.
Fiecare echipă va primi peste 30.000 de euro din drepturi T
În altă ordine de idei, Auraș Brașoveanu are încredere că noul format competițional va avea darul să crească nivelul de interes și de spectaculozitate al eșalonului al doilea, care în ultimii ani părea că se îndreaptă cu pași vertiginoși spre colaps. „În mod normal, o asemenea concentrare a valorilor ar trebui să conducă spre progres. Singurul dezavantaj va fi generat de infrastructură, pentru că din cauza deplasărilor mai lungi și mai dese, fotbaliștii vor fi nevoiți să petreacă mai mult timp în autocar. Totuși, diferențele de cost cauzate de numărul mai mare de meciuri disputate și al deplasărilor ar urma să fie acoperite din drepturile de televizare, care vor crește semnificativ față de anult trecut”, a precizat Brașoveanu.
Dacă în sezonul precedent televiziunile au achitat 350.000 de euro pentru a transmite meciurile din al doilea eșalon, se spune că pentru noua ediție de campionat suma se va dubla, ceea ce înseamnă că fiecare club din Liga a II-a ar urma să încaseze, în medie, 30.000 – 35.000 de euro pe sezon, ceea ce nu este rău deloc.
Articol scris de Gabriel TODERAȘCU